• Головна
  • З 10-місячною дитиною ховались від обстрілів у підвалах: історія переселенки з Донеччини, яка знайшла другий дім на Запоріжжі
14:32, 28 червня 2023 р.

З 10-місячною дитиною ховались від обстрілів у підвалах: історія переселенки з Донеччини, яка знайшла другий дім на Запоріжжі

З 10-місячною дитиною ховались від обстрілів у підвалах: історія переселенки з Донеччини, яка знайшла другий дім на Запоріжжі

Ця історія про родину, яка через війну змушена була бігти з рідного містечка та починати нове життя у Запорізькій області. 41-річна Ольга починає розмову про себе з фрази "Я внутрішньо переміщена особа". Цю фразу вона говорить з 2014 року. 

"Ми з Донецької області з Оленівки. Переїхали в 2014 році, в кінці липня. Тоді у нас вже були бої. Ми неймовірно хвилювались. Залишатися вдома не могли, на той час моїй дитині було лише 10 місяців і ми ночували в підвалі, бо дуже боялись вибухів. Останньою краплею було, кули снаряд впав на нашій вулиці. В будинках стіни і стеля навіть посипалися. Вся наша родина виїхала тоді, бо дуже страшно було", - розповідає жінка. 

Тоді вона з донькою вирішила приїхати до Запоріжжя, бо саме тут жив її дядько (рідний брат Оліної мами). 

"Думали, що ненадовго. Але потім ми були змушені переїхали ще раз, бо у дитини почались проблеми із здоров'ям через брудне повітря. Потім будинок, який ми знімали, вирішили продати і в 2021 році ми переїхали у Вільнянськ, де живемо вже другий рік. Своїми силами зробили ремонт", - продовжує Оля.

Будинок, де вона живе разом з 10-річною донькою та мамою, невеликий, але охайний. Жінки кажуть, що самостійно доводять до ладу, що можуть. 

Оля каже, що під час вагітності дізналась що хворіє на сахарний діабет. А вже у Запоріжжі, під час повномасштабної війни, виявилось, що на додачу має ще й онкологічне захворювання. Жінка не може стримати сліз і зізнається, що іноді просто зневірюється і не знає, де взяти сил. Дякує за підтримку різним міжнародним організаціям та волонтерам. Зокрема благодійному фонду "Восток SOS". 

З Олею журналісти 061 познайомились саме завдяки волонтерам цього фонду. Мобільна бригада психосоціальної та юридичної допомоги Благодійного фонду “Восток SOS” відвідує місця проживання людей, які постраждали внаслідок російської агресії. Один з таких виїздів був до Олі. 

Бригада працює у складі юристки, психологині та соціальної працiвниці.

З 10-місячною дитиною ховались від обстрілів у підвалах: історія переселенки з Донеччини, яка знайшла другий дім на Запоріжжі, фото-1

"Ми виїжджаємо у міста, селища міського типу, села Запорізького регіону та відвідуємо хаби у місті Запоріжжя, де консолідуються люди, що виїхали з окупованих територій. Фахівці бригади надають первинні та вторинні безоплатні консультації з юридичних та соціальних питань. В свою чергу психологиня проводить групові тренінги та індивідуальні консультації", - говорить комунікаційниця мобільної бригади Благодійного фонду «Восток SOS” Катерина Людвік. 

Вона згадує, як на одній з таких зустрічей у місті Вільнянськ вони познайомились з Ольгою.

"Наша соціальна працівниця надала Олі консультацію щодо отримання медичних послуг (пов'язаних з онкозахворюванням) саме на території Запорізького регіону та проконсультувала щодо отримання послуг, та виплат як внутрішньо переміщеній особі. Крім цього, Ольга отримала юридичну консультацію, оскільки має проблеми з виплатою пенсії за інвалідністю. Наразі, юридична підтримка Ольги триває. Ми постійно з нею на зв'язку. Вона знає, що може на нас розраховувати, знає, що оперативно допоможемо у вирішенні проблемних питань", - розповідає Катерина. 

На окупованій території у Олі лишились рідні та близькі. Спілкуватись з ними вдається дуже рідко. Люди кажуть, що зараз неймовірно важко навіть не жити, а виживати. Люди не можуть виїхати, бо їх не випускає так звана влада "ДНР". 

До війни Оля працювала банківським працівником. Через хворобу та постійні переїзди вона не могла знайти роботу, але зізнається, що дуже вже скучила за нею. Вона вірить, що коли-небудь зможе повернутись до рідної Оленівки. Проте не впевнена, що зможе там жити. 

З 10-місячною дитиною ховались від обстрілів у підвалах: історія переселенки з Донеччини, яка знайшла другий дім на Запоріжжі, фото-2

"Не знаю чи є в мене ще дім. Не знаю, чи взагалі там можна бути жити. Все заміновано, зруйновано…. Стерте з лиця землі", - додає жінка. 

Донька Олі ходить до школи у Вільнянську. Рідної Оленівки вона не знає, бо її вивезли, коли їй не було навіть року. 

Крім проєкту мобільних бригад, Благодійний фонд “Восток SOS” проводить евакуацію людей, документування воєнних злочинів, адвокацію. 

Команда «Восток SOS» говорить, що від 24 лютого 2022 року евакуювала близько 50 тисяч українців, 4500 з них – представники маломобільних груп населення.

Крім того, команда фонду допомагає людям знайти місце для тимчасового проживання та можливість отримати медичний догляд; передає гуманітарну допомогу постраждалим унаслідок збройної агресії рф (щотижня відправляє тони гуманітарної допомоги в різні куточки країни), надає продукти харчування, засоби гігієни, побутову техніку, набори для облаштування побуту, генератори, сонячні панелі тощо. За підтримки міжнародної донорської допомоги фонд відкрив мережу безпечних просторів для жінок «Затишно space» (в Хусті,  Черкасах, Кропивницькому Вінниці, Запоріжжі та Миколаєві).

Важливо!

Аби записатися на приїзд бригади до вашого міста, територіального центру чи громади необхідно зателефонувати на гарячу лінію, що працює з понеділка по суботу (8:00-18:00): 0800 332 614.

Отримати консультацію можна й у месенджерах:

  • +38 099 710 48 72 (Viber);
  • +38 096 108 60 48 (Telegram).
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#допомога #Восток SOS #Оленівка #Вільнянськ #переселенка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Это тексты о жизни без фильтров. Наши герои - жители города и области, которые оказались в сложных жизненных ситуациях, но при этом не опустили руки, а продолжают не выживать, а жить. Люди, которые не боятся перечить системе и бороться с ней.
Оголошення
live comments feed...