• Головна
  • «Важливо весь час рухатися вперед та не опускати руки»: історія ветерана війни, який запускає у Запоріжжі капсульний готель
11:50, 23 листопада 2023 р.

«Важливо весь час рухатися вперед та не опускати руки»: історія ветерана війни, який запускає у Запоріжжі капсульний готель

«Важливо весь час рухатися вперед та не опускати руки»: історія ветерана війни, який запускає у Запоріжжі капсульний готель

Ветеран війни із Запоріжжя Олег Кас'ян загорівся ідеєю побудувати власний бізнес та отримав грант від уряду на облаштування капсульного готелю. Ми розпитали у підприємця про те, наскільки складно ветеранам запустити бізнес з нуля в прифронтовому місті, в чому перевага "космічних капсул" і чому під час війни про самоокупність можна навіть не мріяти.

У період 2014-2015 року Олег проходив службу у 23 бригаді НГУ на маріупольському напрямку. Після повернення у мирне життя його скоротили з роботи, і він на собі відчув посттравматичний синдром. Він практично не спав, мало їв і відчував підвищену тривожність разом із дратівливістю. Щоб вибратися з цього стану, він почав займатися єдиноборствами, присвячував вільний час спорту і знайшов віддушину в саморозвитку. З 2017 року він зайнявся будівництвом - починав з роботи в маленьких будівельних бригадах і дійшов до будівництва невеликих комерційних торгових центрів. Якоїсь миті фокус його уваги переключився на готельно-ресторанний бізнес. Він вивчав, як працює ця сфера, як задовольнити потреби гостей, який сервіс необхідний та багато іншого. Ще до повномасштабної війни у нього з'явилася мрія – відкрити маленький комплекс із капсульним готелем, кімнатами відпочинку та сауною.

"Мені захотілося створити місце, куди людина може прийти, відпочити, відновити психіку, навіть просто виспатися добре, сходити в сауну, смачно поїсти. Ідея була давно, але зважився я на це все тільки зараз. У цій сфері мало щось вміти, має бути енергія для реалізації. У цей час, щоб хоч якось абстрагуватися від сумних подій я вирішив зробити такий проект. Це можливість показати, що не треба просто читати новини та впадати у відчай, важливо весь час рухатися та щось робити. Економіка має працювати, важливо надавати робочі місця людям", – розповідає підприємець.

Ніша бюджетних готелів є висококонкурентною в Україні та для Олега важливо було відкрити не просто черговий хостел. Він замислився над особливою торговою пропозицією для Запоріжжя. Капсульні готелі подібного формату Олег Кас'ян вже бачив у Японії та Китаї, але загорівся ідеєю після того, як побував в аналогічному готелі в Києві. Загалом в Україні налічується не більше 4 готелів такого формату. Йому сподобалися умови та мінімалізм. Тоді він вирішив, що у Запоріжжі цілком реально створити щось подібне.

У 2023 році Олег один із перших подав документи на грант для ветеранів та членів їх сімей. Каже, почув про таку можливість у «Дії» – заповнив анкету, скачав бізнес-план, пропрацював його і через короткий проміжок часу вийшов на презентацію. За умовами гранту на реалізацію проєкту він отримав 700 тисяч гривень і ще як мінімум 300 тисяч гривень мав вкласти власних інвестицій, але насправді особистий внесок склав у рази більшу суму.

Для реалізації своєї ідеї він винайняв двоповерхове приміщення, розташоване в одному з невеликих парків міста. Наш герой придбав 22 капсули для сну з Китаю, які встановив у двох окремих спальнях готелю.Одна капсула коштувала підприємцю 1200 доларів. У кожній є ортопедичний матрац стандартних розмірів, ковдра та подушки, телевізор із навушниками, система вентиляції з рекуператором повітря на 6 режимів та 8 варіантів освітлення – денного та нічного. Капсули розташовані на два поверхи. Завдяки системі вентиляції, яка також працює як шумозаглушення, сусіди мінімально чутимуть сторонні звуки з інших капсул. Закрити капсулу гості можуть натисканням кнопки із внутрішньої сторони.

Перед входом до спальні розставлені спеціальні шафи для зберігання, які працюють за відбитками пальців. Гостям видають картки готельної системи, на яких відзначено час відвідин.

«В одній кімнаті нам вдалося розмістити одночасно 16 капсул. Якби це були звичайні ліжка, то повірте, якість сну та усамітнення була б набагато гіршою –   ти бачиш і чуєш людей сторонніх і таке інше. Автономна вентиляція дозволяє глушити всі сторонні звуки і головне у тебе є відчуття, начебто ти наодинці із самим собою. Я це перевірив на собі – ось уже тиждень мешкаю тут. Дуже легко засинати, нічого тебе не відволікає. У капсулі підтримується зручна температура, як і в приміщенні. Є місце, де можна спертися й працювати з ноутбуком», - пояснює власник готелю.

Перед запуском готелю з однойменною назвою «Капсула» його засновник Олег Кас'ян 8 місяців працював без вихідних, а в останній місяць проводив експеримент і спробував сам жити в капсулі більше тижня, щоб протестувати усі плюси та мінуси, пофіксити якісь проблеми з комунікаціями та відчути певні особливості цієї системи.

«Загалом було привезено близько 10 тонн вантажу, що складається із сотні одиниць. Це все було зібрано. У кожному етапі я брав участь своєю головою та руками. Я думаю, що в нас вийшло. На щастя, я не задаюсь питанням де і що приготувати, як поїсти, тому що в мене ресторан, кухарі готують і так далі. Все, що треба, я замовив, мені приготують. Такий самий сервіс я хочу дати своїм гостям. Для цього ми розробляємо окреме меню простої домашньої їжі за адекватними цінами, як у їдальні», - пояснює він.

Вже зараз у невеликому готельному комплексі працюють 10 осіб, більшість із них – у залі ресторану. Найближчим часом власник планує добрати недостатній персонал. Головне зобов'язання щодо гранту – офіційно працевлаштувати не менше 4 осіб, де двоє – мають бути або ветерани війни, або люди з інвалідністю.

«Ми прораховували, що без війни ця модель окупається за два роки. Математика є стовідсотковою. У військових умовах про окупність ніхто навіть не каже. Тут важливо хоча б вийти у нуль. Це стосується більшості бізнесу у Запоріжжі. Я з усіма спілкуюся, говорю, якщо ми цю війну проживемо, ми потім стартуємо в арифметичній прогресії. Ну, треба спочатку хоча б вижити. Тому що бізнес, який закриється, його неможливо потім відновити персонал втрачаєш, клієнтів втрачаєш, тебе забувають. Краще протриматись у нуль, жити на якісь свої запаси. Я поки що готовий умовно за їжу працювати, щоб прожити цей важкий момент», - ділиться власник.

У майбутньому Олег хоче поділитися своїм досвідом з іншими ветеранами війни і для цього розглядає можливість запуску «школи» ветеранів для бізнесу. На цій платформі онлайн чи офлайн можна буде дати практичні поради, консультації та майстер-класи про те, що необхідно, щоб відкрити власний малий бізнес – кав'ярню, фірмовий магазин чи якусь маленьку спеціалізовану фірму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ветеран війни #бізнес #самоокупність #робота #готель #капсула
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Это тексты о жизни без фильтров. Наши герои - жители города и области, которые оказались в сложных жизненных ситуациях, но при этом не опустили руки, а продолжают не выживать, а жить. Люди, которые не боятся перечить системе и бороться с ней.
Оголошення
live comments feed...