• Головна
  • Розвиток в стагнації. Як змінили Запоріжжя 2 роки війни?
Новини компаній
17:00, 21 лютого

Розвиток в стагнації. Як змінили Запоріжжя 2 роки війни?

Новини компаній

Укриття із інклюзивними входами, перша підземна школа,  незламні хаби та «воскресіння» 15- підїздного історичного кварталу в серці міста. Ще понад два роки тому появу таких обʼєктів та зміни в Запоріжжі було складно уявити. 

Місто 730 днів під обстрілами з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Але ані на день не зупинялося.    Пропонуємо згадати як Запоріжжя прожило два складних роки та зберегло своє «обличчя» на тлі війни та попри загрози окупації.  

Адаптація до війни

Ще пʼять років тому про актуальність готовності та необхідності укриттів в міській забудові не йшло і мови. Повномасштабне вторгнення внесло свої корективи в підходи до цивільного захисту населення. І не дивлячись на те, що робота з облаштування укриттів триває досі, ситуація зрушила з місця.

Так, у Запоріжжі почали зводити нові та обладнувати існуючі укриття. Наразі акцент на облаштуванні сховищ у школах. Тільки за 2023 рік було проведено ремонти та відновлення 39 укриттів у закладах освіти. Відновлення шкільних укриттів у Запоріжжі не тільки надало місту більше місць, де люди можуть укритися від обстрілів, а й змогу повернутися за парти учням, навчання яких було порушено ще з часів ковіду. 

Право на освіту-невід'ємна частка наших прав і свобод. Аби запорізькі школярі мали можливість отримувати якісну освіту, в планах Запоріжжя на поточний рік - будівництво першої підземної школи на 2000 кв. м. І зводити її будуть вже відповідно до реалій сьогодення. Як повідомляють у Запорізькій міськраді, проект втілять у життя за підтримки іноземних партнерів. І з’явитися такий об’єкт у місті може вже до кінця 2024 року.  

Сучасне найпростіше укриття на сотню людей з інклюзивними входами, санвузлами, подвійною системою вентиляції та альтернативними джерелами енергії зʼявилося у дворі будинку на проспекті Соборний 151, що було реставровано коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ «Запоріжсталь». Над самим укриттям облаштовують зону загального користування на 2 000 осіб, в тому числі й для мешканців з сусідніх будинків — з дитячими та спортивними майданчиками. 

Паралельно з цим, у Запоріжжі облаштовують і загальнодоступні найпростіші укриття у громадських місцях - це поширена практика в українських містах з початком повномасштабної війни. За бюджетні гроші такі встановлюють у скверах і парках, а бізнес долучився до зведення сховищ на зупинках. На черзі зведення ще близько 40 таких найпростіших укриттів. 

Облаштовували у Запоріжжі і 2 мультифункціональні укриття - незламні хаби, які стали не просто сховищами, а і майданчиками для підтримки культурного життя міста. 


«Шрами» міста 

Щонайменше 670 багатоповерхівок у різних районах Запоріжжя зазнали ушкоджень внаслідок ворожих обстрілів. 12 з них мають руйнації суттєвого масштабу - зруйновані секції, елементи  будинків, по декільком з багатоповерхівок  було пряме влучання ворожих снарядів. Кожен з тих обстрілів Запоріжжя пам’ятає, і кожна з цих трагедій навіки залишиться в історії нашого міста. Але навіть в умовах війни життя триває. І понівечені російськими ракетами будинки відновлюються. 

Відбудови тривають на Запорізькій 2а, Незалежної України 67, Якова Новицького 3. Роботи вийшли на фінішну пряму в кварталі, що реставрують на пр. Соборному, 151, який постраждав одним з перших, 6 жовтня 2022 року.

Роботи з відновлення дому на 160 квартир, де пряме попадання російської ракети зруйнувало повністю декілька секцій, а наслідки цього вибуху “розійшлися” по конструкціях кварталу та даху решти з 15 під’їздів, розпочалися влітку 2023 року. Ще у травні  «рана» зяяла в історичному ореолі міста, але вже зараз, замість котлована - нові пʼятиповерхові секції -  будинок повністю відновлено. В квартирах закінчують оздоблювальні роботи - клеють шпалери, вкладають підлогу та кахель, облаштовують санвузли, замінюють балкони тощо. Разом з цим, в будинку вже усунули наслідки обстрілу і на інших “ділянках”: замінено всі комунікації мережі ЖКГ, які постраждали від вибухової хвилі; відремонтовано пошкоджений дах по всьому 300-метровому будинку, усунуто наслідки вибуху в усіх 15 під'їздах будинку-кварталу. Сам дім вже став енергоефективним, адже отримав утеплення фасаду. Але при цьому об’єкт не втратив своєї історичної та архітектурної цінності. В рамках відбудови кварталу відновлюють навіть унікальну шамотну плитку, якою було облицьовано дім ше при його зведені, у 1955 році. В умовах сьогодення, суміш для цієї плитки виготовляли під обстрілами у Слов'янську, а формують кожен з 2 тисяч одиниць виробів вручну, у Запоріжжі. Облаштовують у кварталі і придомову територію з дитячими та спортивними майданчиками, сквером та найпростішим укриттям. 

Підхід до стратегії реставрації обрано суто господарський: від початку робіт із проектом та виходу будівельників на майданчик, фахівці КП «Управління капітального будівництва» опрацьовували інфляційні ризики, досліджували ринок цін на будматеріали, шукали шляхи уніфікації етапів робіт.

Через такий підхід в ході будівельних робіт, що вже вийшли на фінальний етап заощаджено 70 мільйонів гривень. За словами директора КП «Управління капітального будівництва», Олександра Андреєва, це стало можливим завдяки швидкій роботі підрядника, закупівлі будівельних матеріалів у 2023 році, моніторингу та корегуванню проекту ремонту. А війна стала викликом для будівельників у пошуку індивідуальних рішень для відбудови запорізьких будинків через руйнування конструкцій після нетипових  для довоєнного часу ударів ракетами. 

«З початку війни ми шукали індивідуальні підходи, індивідуальні рішення по кожному зруйнованих з будинків. Завдяки швидкій роботі підрядника на об’єкті по проспекту Соборному 151, та завдяки тому, що вдалося уникнути інфляційних ризиків та закупити будівельні матеріали ще у 2023 році, коригувати проект та постійно моніторити ціни,  стало можливим зекономити кошти у розмірі 70 мільйонів гривень. І ми маємо надію, що ці кошти будуть перерозподілено на відбудову будинку по пр. Соборному 44.»,- розповів Олександр Андреєв.

Також заощадження державних коштів стало можливим через унікальну комбінацію співфінансування. Багатоповерхівку в 50-х роках збудував комбінат «Запоріжсталь», тож «батько» будинку долучився і до відбудови споруди після ракетного удару. Так комбінат виділив додатково 50 млн гривень аби відродити архітектурну памʼятку.   

Розвиток в стагнації 

Великий бізнес від початку повномасштабного вторгнення працював дуже складно. Особливо важко запорізьким експортерам, які забезпечували наповнення економіки валютною виручкою. Втрата річкової та морської логістики, неможливість формування та відправки великих партій продукції суднами змусили запорізьких велетнів суттєво знизити виробництво. Наприклад, “Запоріжсталь” пережив повну зупинку в березні-2022, складний вихід з цієї гарячої консервації з початку на половину, а згодом на 70% потужності-так він працює і зараз. Попри це комбінат разом з іншими заводами Метінвесту сплатили до державного бюджету за два роки повномасштабної війни близько 5,5 млрд гривень, понад 1,6 млрд гривень з них - в місцеві бюджети. “Мотор Січ” також продовжує працювати та виробляти продукцію. 

Разом з цим, не збавляє обертів і малий бізнес. Так, у місті за період війни відкривалися нові салони краси, заклади громадського харчування, магазини тощо. Нерідко такий бізнес засновують вимушені переселенці, які знайшли новий дім у Запоріжжі. Релокована з-під обстрілів в Оріхові кав’ярня, енергодарська їдальня, яка повернула власникам жагу до життя, маріупольський сервіс доставки фаст-фуду, який власники відродили саме у Запоріжжі -  тільки одні з прикладів. 

«Прийшло усвідомлення, що треба працювати далі. Ми чекаємо, звісно. Всі чекаємо повернення додому. Але в цьому очікуванні - треба чимось займатись, треба працювати» - каже співробітниця їдальні, відкритої вимушеними переселенцями з Енергодара, Анжеліка Сікун. 

Відкривають власні бізнеси і ветерани, що повернулися з російсько-української війни. Допомагають у заснуванні своєї справи запоріжцям та ВПО грантові програми від держави та громадських організацій. Наразі у місті кожен може отримати підтримку як фінансову, так і консультаційно-освітнього характеру на заснування бізнесу. У “відповідь” за це місто отримує податки, нові робочі місця. І незважаючи на постійні обстріли та спроби окупантів наблизитися до обласного центру, Запоріжжя стоїть, живе та будує плани на своє українське майбутнє. І як кожне місто України працює на Перемогу, аби повернути собі  мирне життя без війни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...