• Головна
  • У Запорізькій області окупанти продовжують розповсюджувати фейки про відсутність ремонтів в школах
14:25, 26 липня 2023 р.

У Запорізькій області окупанти продовжують розповсюджувати фейки про відсутність ремонтів в школах

У Запорізькій області окупанти продовжують розповсюджувати фейки про відсутність ремонтів в школах

Представники окупаційної влади Бердянського району напередодні старту нового навчального року знову маніпулюють темою освіти і розказують, що при українській владі школи по 30, а то й по 50 років не бачили ремонтів. 061 розбирався в цих маніпуляціях.

Вже 1 вересня стартує новий навчальний рік, а на тимчасово окупованих територіях Запорізької області представники держави-агресора планують також проводити так звані «вибори»псевдо парламентаріїв Законодавчих Зборів. Саме під ці чергові фейкові вибори окупанти намагаються створити видимість «господарників», що нібито дбають про соціальну та освітню сферу. Для цього вони розпочали навіть роботи деякі ремонти в сільських школах Бердянського району під егідою панівної політичної партії РФ «Єдиної Росії». Аби підкреслити значущість цих подій окупанти та колаборанти не гидують розказувати, що це вперше за 30 років, а деякі спікери називають цифру в 50 років в цих сільських школах щось взагалі робиться.

Так, в телеграм каналі окупаційної влади «Бердянск. Актуально» минулого тижня вийшло одразу два сюжета про ремонти шкіл в Бердянському районі. В сюжеті від 19 липня, підготовленим "ЗаТВ" зазначається, що в Приморському районі ремонтують три школи: в Новоолексіївці, Коларівці (наразі село має назву Софіївка) та ще в одній школі невідомо де.

Призначені колаборантами директорки шкіл розказують на камеру, що школи десятиліттями не ремонтували, хоча педагоги закликали про це.

«Коларовская средняя школа построена еще в довоенное время. Последний капитальный ремонт здесь был почти 50 лет назад», - розказується в сюжеті. Призначена окупантами директорка школа зі сльозами каже, в покрівлі були такі дірки, що «було навіть видно небо».

Голова Софіївської громади Станіслав Захаревич в коментарі для 061 запевняє, що ця інформація про стан учбового закладу не відповідає дійсності, бо в останні роки сільська влада за кошти обласного та державного бюджету проводила реконструкції та ремонти в цьому навчальному закладі.

«Цікаво, що розповідає це все окупаційна влада на фоні нового фасаду школи, який зробили у 2021 році. Також у грудні того ж року ми відкрили новий спортивний майданчик, було зроблено ремонт харчоблоку, виконали заміну підлоги в спортзалі, планували в 2022 році відремонтувати стіни. Щодо виділених коштів, то майданчик обійшовся загалом у 450 тисяч гривень ( 10% - сільрада, інше - держава), фасад - майже 400 тисяч (з них половина - сільрада, половина - облрада), підлога спортзалу - 150 тисяч гривень (100 тисяч обласна рада і 50 тисяч сільрада). Харчоблок - майже 100 тисяч гривень повністю за кошти сільради», - каже Станіслав Захаревич і демонструє фото, як змінилися об'єкти за цей час.

Колаборанти в цьому ж жописі показують ремонтні роботи вже в іншій школі в селі Новоолексіївка, що відноситься до Приморської громади.

«Вот 30 лет школе. Мы стучались, просили помощи и нам ее … как-то поверхностно оказывали. То, что нужно было делать, на это никто не обращал внимания. А теперь нам руку помощи протянули наши шефы из Мурманской области», - каже директорка школи Вікторія Бурієва.

Про те це – маніпуляція. Адже згідно інформації в системі «Prozorro» в 2019 році в "НВК "Новоолексіївська ЗОШ І-ІІІ ступенів провели заміну вікон на енергозберігаючі на 518 тисяч гривень, а роком раніше проводили реконструкцію системи опалення.

Окремий сюжет в телеграм-каналі «Бердянск. Актуально» присвячений Осипенківській ЗОШ Бердянського району. Тут на допомогу окупантам прийшли будівельники аж з Чувашії, які експертно повідомили, що школа в «поганому» стані, а директорка розказувала про довгоочікуваний ремонт.

Голова Осипенківської територіальної громади Олег Агейкин пояснює, що історія з тим, що в школі ніколи не проводили капітальний ремонт – брехня і видумка.

«Це неправда. Школа в ідеальному стані. В 2021 році на Осипенківську школу було виділено близько 3 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовані на ремонт кровлі - демонтажні роботи, перекриття, були замінені балки і так далі. Також був виконаний капітальний ремонт в шкільній їдальні, ми замінили там столи, закупили нові прибори. Саме в цій школі була встановлена найбільша кількість інтерактивних Smart дошок в нашій громаді, ми поставили нові раковини для миття рук перед входом в їдальню. В інших школах громади, наприклад, в Новопетрівській також робили капремонт їдальні, обладнання, меблі, робили покрівлю. По Червонопільській школі також були виконані аналогічні роботи», - пояснює Олег Агейкин.

Твердження окупантів про те, що при українській владі про ремонти сільських шкіл ніхто не згадував – фейк.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#школи #ремонт #окупанти #Брехня #навчання #діти #безпека
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...