• Головна
  • “Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 липня 2022 року
20:47, 3 серпня 2022 р.

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 липня 2022 року

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 липня 2022 року

Два з трьох фейкових дописів в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області так чи інакше стосуються дій української армії і її планомірної дискримінації. При цьому кожен третій допис в аналізованих телеграм-каналах був або маніпуляцією, або фейком. Такі результати третього тижня роботи проєкту “Перевірено.Запоріжжя” з  моніторингу контенту телеграм-каналів колаборантів і самопроголошених керівників тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Після двох тижнів аналізу телеграм-каналів ми зупинилися на 10 базових телеграм-каналах*, які належать колаборантам або представникам псевдовлади  окупованих територій. Кількість маніпуляцій і фейків в них є стабільно високою, особливо, якщо враховувати, що більшість з них позиціонують себе як “офіційні органи влади” тимчасово окупованих територій. З 25 по 29 липня проаналізували 441 повідомлення колаборантів, які працюють на тимчасово окуповані міста Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Токмак, смт. Якимівка, Кирилівка. Також ми  аналізували канали основних колаборантів області: Євгена Балицького і Володимира Рогова і  знайшли за цей період  не менше  93 маніпуляцій і 40 фейків. 

Найбільше фейків ми зафіксували на телеграм-каналах “Южный плацдарм” (10), Токмак Сегодня (9)  і у Владимира Рогова  (7 фейків). Найбільше маніпуляцій було зафіксовано в телеграм-каналах “Южный плацдарм”, “Бердянск Актуально” і "Мелитопольская районная администрация” (15).

За кількістю фейків відносно загальної кількості дописів в ТГ-каналах цього тижня лідирували три канали “Энергодар Сегодня” (22% від загальної кількості дописів в телеграм-каналі), “Токмак Сегодня” (21%), Балицкий Евгений (18%). 


Лідером з маніпуляцій стал телеграм-канал “Балицкий Евгений” - більше половини всіх дописів, а саме 53%, містили маніпуляції. Цього тижня не було зафіксовано фейків в Администрации города Днепрорудное. Не зафіксовано фейків в телеграм-каналах “Администрация города Днепрорудное” і "Мелитопольская районная администрация”. Всього на цьому тижні  було 21% маніпуляцій і 9% фейків. Серед  найпоширеніших тем, про які поширювали недостовірну інформацію, були діяльність української армії (70% від загальної кількості фейків), соціальні питання (12,5%), знецінення України як незалежної держави, економічні питання (по 5% відповідно), територіальна цілісність України (2,5% від загальної кількості фейків). Ми зробили огляд основних фейків, які розповсюджувалися на тимчасово окупованих територіях і за їх межами.

ЗСУ - головний тригер російських фейкометів

Так, як ЗСУ, російських фейкометів і маніпуляторів ніхто не тригерить. З одного боку, вони демонізують українських воїнів і армію загалом, з іншого, системно дискредитують і знецінюють дії Збройних сил України. Роблять це в локальному масштабі, а потім вже розповсюджуючи цей потік брехні в російських пропагандистських медіа і навпаки, колаборанти розганяють кілька наративів: українські військові обстрілюють і спалюють поля і врожаї, ЗСУ атакує Енергодар і мирних мешканців,  ЗСУ обстрілює цивільну інфраструктуру, вбиває людей і військовополонених.

Фейк: ЗСУ обстрілюють поля з пшеницею

“Горит золото запорожского края. Украинские войска регулярно обстреливают зажигательными боеприпасами поля, чтобы нанести максимальный урон сельскохозяйственной отрасли” (Южный плацдарм), 

“По приказу Зеленского, чтобы нанести максимальный урон оставленным землям, военнослужащие ВСУ и боевики нацбатальонов минировали поля с пшеницей, подсолнечником и другими зерновыми культурами” (Бердянск Актуально),

“Зеленский хочет устроить Голодомор” (Бердянск Актуально)

Це - фейк. “Перевірено.Запоріжжя” вже писало, що історії із цілеспрямованим підпалом полів з пшеницею на Запоріжжі українською стороною - неправда. Поля горять через постійні артобстріли, які виникають через спроби російських окупантів просуватися територією області. Щоденно у зведенні рятувальників йде мова про пожежі цивільних об’єктів та полів, найкритичніша ситуація нещодавно була у Пологівському районі. Те саме стосується і мінування. Групи розмінування українських рятувальників постійно виявляють і знешкоджують вибухонебезпечні предмети, які  залишають по собі російські окупанти.

Також фейком є інформація про те, що ЗСУ влучила в зернові склади та спалила врожай в тимчасово-окупованій Кам’янці-Дніпровській.

“Украинские нацистские формирования сегодня ночью нанесли артиллерийский удар по зерновым складам нового урожая Васильевского района” (Бердянск Актуально),

“Экстренные службы Энергодара и Каменка-Днепровской продолжают работы по устранению последствий артиллерийского обстрела украинскими военными зерновых складов” (Южный Плацдарм),

“Украинские нацистские формирования сегодня ночью нанесли артиллерийский удар по зерновым складам нового урожая Васильевского района” (Токмак Сегодня),

“В результате преступных действий полностью уничтожено два зернохранилища, на которых хранилось около 9 тысяч тонн собранной в текущем году пшеницы, а также разрушено здание лаборатории визировки” (ЭНЕРГОДАР СЕГОДНЯ).

Жодної інформації з інших джерел щодо нанесення удару по зернових сховищах - немає. Але того ж дня, 29 липня, ЗСУ офіційно повідомило, що на Кам’янки –Дніпровської у Василівському районі був знищений ворожий склад з технікою і боєприпасами. Також ще у травні 2022 року, речник Сил оборони Запорізького краю повідомив, що російські окупанти вивезли все зерно, що зберігалося у зерносховищі ТОВ «Благовіщенський зерно продукт». Інформації щодо збору нового врожаю та наповнення ним складів не з'явилося. Не було її  і в колаборантських пабліках і телеграм-каналах. При пошуку ключових слів “Кам'янка-Дніпровська”, “врожай”, “сховища” гугл видає тільки інформацію від кінця квітня, що російські загарбники вивозять в Росію тонни зерна саме з цього району.

Вбивство ЗСУ полонених в Оленівці - фейк і маніпуляції

Ще одна тема цього тижня, яка активно розповсюджувалася по колаборантським каналам -  “вбивство ЗСУ” своїх полонених в Оленівці “точним ударом HIMARS”. Писали таке: 

“Кадры из колонии в Еленовке, где укронацисты ракетным ударом повторно денацифицировали 40 пленных с Азовстали и еще 75 ранили”;

“Есть какая-то высшая справедливость в ударе укронацистов по собственным пленным в СИЗО Еленовки. Этих пленных убило то самое абсолютное беспощадное зло, частью которого они являлись восемь лет”;

“Судя по тому как расположены тела, казненных Зеленским «азовцев» , в момент обстрела они спали. Время нанесения удара -  два часа ночи, и этот час был выбран неслучайно. Задача была уничтожить всех. Били не просто артиллерией, а применили РСЗО Himars, довольно-таки точное оружие для убийства” (Токмак Сегодня).

Офійна позиція ЗСУ говорить про інше: “Вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських Захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, його здійснено руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаної приватної військової компанії – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони рф. Головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених”. Крім того, на супутникових знімках видно, що, в результаті “обстрілу” на території колонії не була пошкоджена жодна інша будівля, окрім барака, в якому утримувалися українські військовополонені.

ЗСУ обстрілюють Енергодар і простих людей, тому що хочуть, - фейк

Енергодар залишається топ-темою у звинуваченнях ЗСУ у обстрілах її мешканців і цивільної інфраструктури. Останній вкид стосується обстрілу “Соснового Бору” в Енергодарі.

“Сегодня ночью беспилотник вооруженных формирований Украины нанес удар по посёлку «Сосновый Бор» Энергодара” (Южный Плацдарм),

“Цинизм киевских террористов не знает границ – сброшенная мина попала в детскую комнату частного дома по ул.Преднестровская” (Бердянск Актуально),

“Боевики Зеленского нанесли удар по Энергодару!” (Владимир Рогов),

В ночь с 27 на 28 июля, ударный беспилотник украинских силовиков нанёс удар по посёлку «Сосновый Бор» города Энергодар, в котором проживают сотрудники Запорожской АЭС (ЭНЕРГОДАР СЕГОДНЯ).

“К счастью, пострадавших нет, а очередная попытка киевского руководства запугать нас демонстрирует их агонию перед неминуемым поражением” (Евгений Балицкий)

Ці дописи з'явилися і активно поширювався в основних телеграм-каналах колаборантів 28 липня. Але до появи цих “новин” міський голова Енергодару опублікував іфнормацію, що обстріл здійснили самі окупанти. "В такий спосіб мають намір звинуватити ЗСУ в обстрілах цивільної інфраструктури м. Енергодара. Найближчим часом, як це зазвичай роблять окупанти, від них варто очікувати публікацію  пропагандистських матеріалів за вказаною тематикою", - повідомив він.

ЗСУ готує хімічну провокацію - фейк

Також Володимир Рогов в  цей же день повідомив про підготовку “бойовиками Зеленського хімічної провокації. Інформацію про це він взяв у міністерства оборони рф.

“По информации российских военных, на масложировом комбинате в ближайшие дни планируют взорвать ёмкости с гексаном. В зоне химического поражения в таком случае окажутся все жилые районы города и близлежащие села “ (Владимир Рогов). 

Центр протидії дезінформації при РНБРО України повідомило, що це - фейк

Російська армія перемагає ЗСУ на Запорізькому напрямку  і взагалі - фейк

У Володимира Рогова,  якогось члена якоїсь адміністрації Запорізької області, дуже викривлені уявлення про реальність. Він продовжує їх транслюватиу  вигляді фейків і маніпуляцій. Одна з них - історії про перемоги росармії. Так, 25 липня він написав:

“В Запорожье громко. В ближайшем пригороде Запорожья прозвучало около 5 взрывов. На позициях боевиков Зеленского начался пожар”. (Владимир Рогов).

Насправді,  російські військов ще 24 липня вдень почали обстріл Новоолександрівської громади Запорізького району. Обстріл продовжився і вночі. Внаслідок попадання ворожих ракет, руйнувань зазнали житлові будинки та об’єкти інфраструктури.

Таких повідомлень у нього - достатньо. Наприклад, 29 липня він написав ще: “Жители Васильевки, Днепрорудного и сёл района слышат звуки мощных взрывов и залпы артиллерии. В ответ на обстрелы мирных городов боевиками Зеленского наша Армия подавляет огневые позиции ВСУ”. Насправді, противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, а тільки за 28 липня на запоріжжі росвійськові зруйнували не менше 23 об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Фейком виявилася і інформація про “невдалу спробу контрнаступу на Херсонську область” від 25 липня. “Украинские войска потерпели крах”,- транслював ідеї самопроголошеного керівника Херсонської області Кирила Стремоусова телеграм канал “Южный Плацдарм”. Насправді, згідно зі звітом Американського Інституту вивчення війни , дії ЗСУ говорять про успіхи, а не про крах. За останній тиждень пошкодили всі три мости, що ведуть до Херсона, які контролюють окупанти.

Також колаборанти плутають російську риторику з українською, коли мова йде про втрати військових. Так, Україна ніколи не заявляла, що у неї немає втрат. Однак в телеграм-каналі Владимира Рогова, зокрема, з'явилася інформація про те, що  “информационные помойки шайки наркоманов и нацистов продолжают рапортовать о том, что "потерь нет!" Воистину: всеобщая могилизация и война Запада против России до последнего украинца”. 

Офіс президента завжди подає середні дані загиблих за день. Якщо у червні у середньому за даними уряду вбитими кваліфікували щоденно близько 100 людей, а на піку до 200 людей, то у липні. за словами Зеленського, щоденні втрати ЗСУ -  30 осіб убитими та близько 250 осіб пораненими. При цьому інформацію щодо втрат російської армії засекретили в росії ще наприкінці травня.

 Соціалка - головний інструмент пропаганди колаборантів

Аля-рішення купи соціальних і економічних питань є колаборантською базою для просування ідеології росії і формування її позитивного образу. Але база ця побудована на масі маніпуляцій і фейків. Зупинимося на основних, які розповсюджувалися в телеграм-каналах запорізьких колаборантів і окупантів. Окрім гучних заяв про те, що “запорожские власти обвинили Киев в попытке геноцида”, де фейками є і сама “запорожская власть”, бо мова йде про самопроголошених псевдокерівників, і “геноцид”, а саме перекриття газу жителям окупованої території ( це фейк), “обстрілами Енергодару” (це фейк), зловмисне відключення електроенергії (це також фейк), говорять загарбники і про свої псевдодосягнення.

На окупованих територіях подешевшає паливо - фейк

“В Запорожской области снижены цены на бензин”. про це написали, мінімум,  в трьох телеграм-каналах, ЭНЕРГОДАР СЕГОДНЯ, Южный Плацдарм, Типичная Акимовка. Насправді, все не так. Окупаційна влада через розпорядження самопроголошеного псевдо губернатора області Балицького встановила незрозумілі ціни на пальне, оголосила про ревізії на АЗС невідомими людьми і шантажують закриттям заправкок за невідповідності, встановлені незрозуміло ким і невідомо, в який спосіб. При цьому, колаборанти маніпулюють цифрами і даними. Зокрема, про те, що в Україні зараз ставки ПДВ 10%. Український уряд скасував державне регулювання цін на пальне, але залишив бензин та дизель без оподаткування акцизом та зі зниженим ПДВ до 7% (а не 10%) на імпорт та постачання бензинів моторних, дизелю та скрапленого газу, а акцизний податок становить 0 євро щодо цих товарів. При цьому встановлювати суму податків в Україні має лише Верховна рада, а ніяк не псевдоголова псевдо ВДА.

Сплачувати за комуналку  українським КП не можна - фейк

Окупанти намагаються послідовно переключати грошові потоки українців на себе. Їх перманентне бажання - принудити українців  сплачувати  за комуналку в російські банки. Цього тижня, зокрема, в телеграм-каналах Бердянська з'явилася кілька повідомлень про те, що сплачувати за комуналку на “старі рахунки КП” - не можна.

Насправді, перерахування коштів за надані житлово-комунальні послуги на рахунки підконтрольних окупаційній владі банківських установ або сплата готівкою не зараховується як оплата. Про це повідомили у Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ще на початку липня 2022 року. Сплата за вказані послуги має відбуватись виключно на рахунки електро-, газопостачальних та комунальних підприємств, відкриті у встановлений законодавством України спосіб, наголосили в енергорегуляторі.

Подібну стратегію окупанти впроваджують щодо відкриття псевдо “державних підприємств”, спрямованих на підтримку жителів “освобождьонних територій”. Цього тижня в телеграм-каналах говорили про “держдрегулятора націнок на ліки”, “Государственное унитарное предприятие «Государственный Зерновой Оператор», “государственное предприятие «Почта Таврии». Насправді, окупанти купанти брешуть про вигідні умови продажу врожаю для фермерів, які вирощують зернові на базі  “унітарного підприємства”, як і про “почту Таврії”, яка базується на віджатих відділення “Нової Пошти” і є нічим іншим, як ще одною крадіжкою українських ресурсів. Доречі, про “мінімальні надбавки на ліки” вони також брешуть.

“Широкі перспективи освіти” жителям окупованих територій - фейк

Маніпулювали і брехали колаборанти і про освіту. Наприклад, за досягнення видали інформацію про те, що 2200 студентів були зараховані в Мелітопольський держуніверситет імені А. Макаренка. Насправді, в минулому році кількість заяв, поданих на вступ в нині захоплені виші перевищувала 10 000. А до окупації запорізьких  міст в цих університетах навчалось близько 14 тисяч студентів. 

Такою ж маячнею є і псевдодосягення, опубліковане “Бердянск Актуально” про те, що  отримання бердянськими школами  російської акредитації дає можливість у “вступу до ВНЗ Росії, що відкриває для них нові та ширші життєві перспективи”. Насправді, вступати до російських вишів випускники українських шкіл могли і раніше без жодних перешкод з української сторони.

Податки і “перезапуск економіки” - псевдодосягнення окупантів

“Четыре тысячи юрлиц и предпринимателей встали на налоговый учёт в Запорожской и Херсонской областях”, повідомив телеграм-канал “Владимир Рогов” 28 липня. Наразі перевірити це неможливо. Як і те, що на тимчасово окупованих територіях видали 10000 російських паспортів, або свідоцтва про народження російського зразка тощо. Магія круглих чисел, зазвичай, працює, але цього недостатньо, аби ця інформація вважалася достовірною. Втім варто нагадати, що вимоги реєструвати бізнес в псевдо ВДА Запорізькій області - незаконні. Крім цього, згідно статтею 111-1 "Колабораційна діяльність", як тільки підприємець заплатить податок країні-агресору, то він буде вважатися колаборантом. А це вже - кримінальне правопорушення і в залежності від ступеня провини може загрожувати позбавленням волі (максимальний строк до 15 років).

“Люди возвращаются домой на освобожденные территории” - фейк

“Мирные жители в преддверии референдума о присоединении к России начали активно возвращаться в освобождённую часть Запорожской области”, розповідає в своєму телеграм-каналі Володимир Рогов, а також транслює це на пропагандистському РИА Новости.

Насправді, ці заяви є неверифікованими. По-перше, окупаційна псевдовлада не називає кількість людей, які повернулися, по-друге, згідно з офіційними даними голови ЗОВА,  за тиждень до Запоріжжя евакуювалося понад 10 тисяч людей з тимчасово  окупованих територій. Також варто зауважити, що через постійні перешкоди, які чиняться на блокпостах, роззмашованих на тимчасово окупованих територіях, люди днями, а інколи, і тижнями стоять в чергах напідорозі і частина з них повертається назад через те, що просто не можуть виїхати звідти.

*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 25 по 29 липня 2022 року. Загалом було проаналізовано 441 повідомлення в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 93 маніпуляції і 40  фейків.

Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Администрация города Днепрорудное”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #аналітика #моніторинг #маніпуляція #українська армія #незаконний референдум
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...