• Головна
  • “Будем с газом!”: які фейки і маніпуляції розповсюджують колаборанти про газопостачання в Мелітополі
14:00, 13 липня 2022 р.

“Будем с газом!”: які фейки і маніпуляції розповсюджують колаборанти про газопостачання в Мелітополі

В Мелітополі немає газу, бо його “вимкнув київський режим”, але ми все виправимо, тільки трохи почекайте. Такі повідомлення розповсюджуються в колабораційних телеграм-каналах. Пояснюємо, чому такі заяви - фейки і маніпуляції.

Так, маніпулятивну інформацію про те, що мешканцям Мелітополя нібито “недовго чекати” відновлення газопостачання поширили в окупаційних телеграм-каналах, зокрема “Мелитопольская районная администрация”.

“Из Крыма прокладывают газопровод. Немного подождать и будем с газом! Всё наладится!”, - йдеться у дописі.

“Будем с газом!”: які фейки і маніпуляції розповсюджують колаборанти про газопостачання в Мелітополі, фото-1

Сьогодні, 13 липня, під час брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що він поставив завдання через диспетчерські служби з’ясувати, чи можливо підключити Мелітополь до газу з Криму. 

“Підтвердити зараз я цю інформацію не можу. Але в перші дні окупації міста співробітники силових структур рф приходили до мене в кабінет і наполягали на тому, щоб ми переключилися на магістральну трубу, яка є в Криму. На той момент (кінець лютого, - ред.) технічні співробітники нашого міськгазу казали, що це неможливо, ми не можемо таким чином переключити газотранспорту систему. Чи змогли вони (окупанти) зробити це за 4 місяці, ми дізнаємось за день-два, але на сьогодні підтвердження немає і що існує технічна можливість, також такої інформації немає”, - сказав Федоров. 

Кореспонденти 061 звернулись за коментарем в обласний департамент ЖКХ з проханням також прокоментувати і причини відсутності газу. 

“Тягти газ в Мелітополь можна теоретично з ростовської області чи з окупованого Маріуполя. Але, я думаю, що ми про це вже були б проінформовані. Адже це дуже значні обсяги: розрахунки треба, проекти… балицький (окупаційний самопроголошений губернатор Запорізької області, - ред.) говорив, що вони просили у росії електроприлади. А про газопровід з Криму вперше чую. Хоча, проекти можна фантастичні будувати, але це діло не швидке”, - сказав керівник департаменту Віталій Литвиненко. 

Нагадаємо, щодо відсутності газопостачання в Мелітополі окупанти розповсюджують фейк про те, що газ “вимкнув київський режим”. 

“Повреждений газовой трубы нет. Мы понимаем, нас отключили. Киевский режим не нуждается в Запорожской области, ни в людях, ни в области. Это их методы, которыми они действовали и в Крыму. Методы геноцида, - отключая людям воду, газ, электричество”, - йдеться у заяві євгена балицького, яка розміщена в його Телеграмі. 

“Будем с газом!”: які фейки і маніпуляції розповсюджують колаборанти про газопостачання в Мелітополі, фото-2

Ця інформація є фейком, бо насправді Мелітополь та інші населені пункти Мелітопольського і Василівського районів залишились без газу через пошкодження внаслідок ворожого обстрілу магістрального газопроводу в селі Мирне Пологівського району. 

“Наприкінці червня внаслідок пошкодження магістрального газопроводу біля села Мирне Пологівського району без газу залишилась Оріхівщина. Також був ризик, у разі недопуску до місця пошкодження, що без газу залишаться мешканці Пологіського, Василівського та Мелітопольського районів. На жаль, так і сталося. На сьогодні міста Мелітополь, Дніпрорудне, Василівка та інші населені пункти залишились без газу, бо він закінчився в магістральних газопроводах. Всього 170 населених пунктів внаслідок цього пошкодження залишились без газу, а це майже 126 000 споживачів”, - сказав Литвиненко в відеокоментарі

“Будем с газом!”: які фейки і маніпуляції розповсюджують колаборанти про газопостачання в Мелітополі, фото-3

Він також додав, що з початку березня внаслідок пошкодження магістрального газопроводу у Донецькій області 48 населених пунктів залишались без газу в Бердянському районі та населених пунктах Мелітопольського району. 

“На початку червня також було пошкоджено газовий магістральний трубопровід біля Полог. Без газопостачання залишилось місто Пологи і Гуляйполе. Загалом, 267 населених пунктів області на сьогодні без газопостачання - це 65% від всіх газифікованих населених пунктів. З початку російської агресії всі послуги життєзабезпечення надавались безперервно. Лише у разі руйнувань ворогом ці послуги припинялись до моменту їх відновлення. При цьому у представників окупантів, які щоденно руйнують наші інфраструктуру, вистачає совісті казати, що це українська влада залишає мешканців без послуг. Хочу запевнити, що це не так. При першій же можливості відновлюються всі мережі”, - сказав Литвиненко.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061 і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Газ #Мелітополь #фейк #маніпуляція
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...