• Головна
  • Як повʼязані нарахування за управління та ремонти
Новини компаній
17:00, 20 березня

Як повʼязані нарахування за управління та ремонти

Новини компаній

В Запоріжжі вартість обслуговування багатоповерхівок за типовими договорами не відповідає економічним реаліям 2024 року. З осені 2017, коли формувався тариф, мінімальна зарплата підвищувалась і за цей період вона зросла майже вдвічі, відбулась велика інфляція, подорожчали матеріали, вдвічі подорожчала вартість електроенергії. При цьому багато будинків є боржниками та не мають накопичених коштів у фонді будинку на проведення ремонтів, в той час як частина з них потребує вже не поточних, а капітальних реновацій. Виходом із цієї ситуації може бути погашення заборгованості, залучення інвестицій та перегляд вартості обслуговування.

Наочним прикладом може слугувати один з будинків по вул. Синенка. Управляюча компанія “Місто для людей” у Запоріжжі обслуговує багатоповерхівку за умовами типового договору за тарифом, сформованим ще у 2017 році. При цьому у фонді будинку утворився борг більше 20 тис. грн. З осені 2023 року нагальною стала проблема протікання покрівлі. Для її вирішення мешканцям пропонується укласти договір про реструктуризацію боргу, а також укласти індивідуальний договір, який дозволить компанії виконати роботи авансовано, щоб не чекати, поки у фонді накопичиться необхідна сума. На жаль, мешканці не погодились на запропоновані компанією зміни восени, через що осінньо-зимовий період проблема із протіканням покрівлі не була вирішена.

Наразі в будинку запланований ремонт більш ніж 200 метрів квадратних покрівлі. Проте будинок, якому вже 62 роки, потребує системних оновлень і ремонтів, для проведення яких підвищення вартості обслуговування і, відповідно, збільшення суми накопичень для проведення ремонту просто необхідні.

Кошти на поточний ремонт накопичуються на будинках після вирахування вартості інших поточних послуг, таких як:

  • Прибирання прибудинкової території та сходових клітин (часто від прибирання сходових клітин мешканці відмовляються на користь накопичень для ремонту);
  • Технічне обслуговування інженерних мереж: каналізації, водопостачання, централізованого опалення. Наприклад, до таких робіт входить регулярний технічний огляд, який виконується для того, щоб виявити слабкі місця, запланувати ремонти, а також головне - запуск опалення, скидання повітря з системи і, звісно, завершення опалювального сезону;
  • Технічне обслуговування електромереж;
  • Аварійна служба - вона працює 24/7, цілодобово чергують спеціальні бригади аварійної служби, які терміново виїжджають на місце аварії - пориви трубопроводу, засміченню каналізації, проблемам з електропроводкою тощо;
  • Дератизація - травля пацюків;
  • Дезінсекція - травля комах;
  • Освітлення місць загального користування;
  • Електропостачання ліфтів (в разі наявності);
  • Перевірка та обслуговування димовентиляційних каналів - обов’язкова робота, завдяки якій зокрема зберігається безпека у використанні газу в квартирах;

Витрати компанії складають:

  • Сплата податків;
  • Заробітна плата працівникам компанії (це двірники, слюсарі, зварювальники, електрики, муляри-штукатури);
  • Закупка матеріалів, інвентаря;
  • Оплата комунальних послуг (теплопостачання, водопостачання, електропостачання та оренда приміщень для ведення господарської діяльності).

Кошти, що залишились після вирахування цих витрат йдуть на накопичення для ремонтів. Якщо будинок обслуговується за вартістю, що заледве покриває перераховані витрати, накопичити необхідні кошти стає дедалі важче, особливо, якщо частина мешканців накопичує борги.

Управляюча компанія “Місто для людей” у Запоріжжі пропонує мешканцям укладати індивідуальні договори, які дозволяють переглянути перелік послуг, відмовитись від деяких з них на користь ремонтів або переглянути вартість - іноді підвищення вартості обслуговування на 1 гривню за кв.м. вже дозволяє виконувати ремонти своєчасно. Також індивідуальний договір дозволяє виконати роботи авансовано, коли компанія інвестує кошти, а їхня вартість покривається згодом в рамках стандартної оплати послуг за обслуговування.

Дізнатись деталі можна у вашого хауз менеджера. Залиште заявку на консультацію хауз менеджера за номером “Місто для людей” у Запоріжжі 067 400 1008, або на сайті mdl.com.ua. Представник компанії звʼяжеться з вами, проаналізує стан будинку та запропонує рішення, що підійде саме вам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Управляюча компанія “Місто для людей” #нарахування за управління та ремонти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...