• Головна
  • У Запоріжжі за останні три роки з бюджету виплатили більше 300 мільйонів гривень дотацій на зарплати лікарям
12:52, 23 лютого

У Запоріжжі за останні три роки з бюджету виплатили більше 300 мільйонів гривень дотацій на зарплати лікарям

У Запоріжжі за останні три роки з бюджету виплатили більше 300 мільйонів гривень дотацій на зарплати лікарям

Запорізька міська рада в період з 2020 по 2023 рік спрямувала лише на виплату заробітної плати дотаційних лікарень, стоматологічних полікліник, пологових будинків загалом 316 млн гривень.

Про це стало відомо під час прессконференції щодо реорганізації медичних закладів міста, передає 061.

Посадовці наголошують на тому, що з бюджету міськради вони зобов’язані сплачувати комунальні послуги та оновлювати матеріально-технічну базу КНП, а ось питання заробітної плати має покривати НСЗУ. Проте, у Запоріжжі депутати кожного разу змушені надавати дотації медзакладам, які не можуть покрити власні потреби.

Заступниця директора КУ "Адміністрація з питань охорони здоров'я" Інна Заваюра зазначила про те, що у 2020 році фінансову підтримку з міського бюджету отримували дві лікарні та 5 стоматологій – 24,4 мільйона гривень, у 2021 році дотації були вже у 7 лікарнях та 5 стоматологіях - 102 мільйона гривень, у 2022 році дотаційними стали вже 6 лікарень, один пологовий будинок та 5 стоматологій – 79,2 мільйони гривень, у 2023 році ситуація знову погіршилася – дотації отримували 8 лікарень, центр ПМСД, 3 пологові будинки та 3 стоматологічні поліклініки на 110 мільйонів гривень.

«Основна причина полягає в тому, що Національна служба здоров'я України зі свого боку порушує терміни укладання договорів на наступний рік з нашими закладами. Вони мають укладати договори до кінця грудня, а насправді вони укладаються у січні, а іноді і в кінці лютого. В цей період заклад не має коштів для виплати заробітної плати, а також видатків на утримання. Ще одна причина дотаційності -у 2022-му році набрала чинності постанова, відповідно до якої наші керівники мали забезпечити достойну заробітну плату своїм лікарям і медичним сестрам. Зарплата лікарів - 20 тисяч гривень і медичної сестри - 13,5 тисяч гривень. На початку 2023-го року приймається ще одна постанова згідно з якої, так як наша територія знаходиться в районі можливих бойових дій, то лікарям мають забезпечити заробітну плату підвищеного рівня – 23 тисячі гривень для лікарів, 15 тисяч гривень – медсестра і 8 тисяч гривень – молодша медична сестра. А ще має бути забезпечена не тільки заробітна плата, а й диференційна заробітна плата між категоріями персоналу. На це також потрібні кошти», - прокоментувала Інна Заваюра.

Нагадаємо, що саме через економію бюджетних коштів міська влада Запоріжжя вдається до об'єднання лікарень та пологових будинків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#заробітна плата #виплати #гроші #кошти #лікарі #медичні працівники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...