• Головна
  • Міська влада Запоріжжя пояснила, чому вони об’єднують лікарні та яка головна мета реорганізації
11:50, 23 лютого

Міська влада Запоріжжя пояснила, чому вони об’єднують лікарні та яка головна мета реорганізації

Міська влада Запоріжжя пояснила, чому вони об’єднують лікарні та яка головна мета реорганізації

У Запоріжжі продовжується реорганізація медичних закладів. Посадовці зазначають, що оптимізацію вирішили проводити через дублювання функцій лікарень та через необхідність економії бюджетних коштів.

Про це стало відомо під час прессконференції щодо реорганізації медичних закладів міста, передає 061.

Ряд рішень міськради, щодо об'єднання лікарень були оскарженні в суді, зокрема, мова йде про приєднання 10 та 6 лікарні, центр ПМСД №5 з центром №9, а також 9 та 4 пологові будинки. Заступник міського голови Анатолій Васюк зазначив, що це призвело до ще більшого погіршення ситуації.

Наразі міськрада працює над створенням так званої "спроможної мережі" медзакладів. Кластерними лікарнями бачать лікарню швидкої медичної допомоги та 9 міську лікарню.

«Якщо взяти реорганізацію, то активна фаза розпочалася саме в 2022 році. Засновник - депутатський корпус Запорізької міської ради прийняв перше рішення щодо оптимізації закладів охорони здоров'я міста Запоріжжя. Це робиться в першу чергу через дублювання функцій в межах територіальної наближеності. Це вивільнення і економія коштів, які фактично можливо направити на розвиток матеріально-технічної бази. Хочу підкреслити, що міська рада, як засновник, не зобов'язана забезпечувати заробітною платою наші комунальні некомерційні підприємства, заклади охорони здоров'я. Вони діють в межах контрактування з Національною службою охорони здоров'я і саме вона утримує ці підприємства.Задача Запорізької міської ради - забезпечення оплати комунальних послуг і розвиток матеріально-технічної бази», - сказав Анатолій Васюк

Це і обладнання, це і комфортні перебування пацієнтів саме в закладах охорони здоров'я. На перевеликий жаль, рішення засновника були оскаржені в судовому порядку.

Заступниця директора КУ "Адміністрація з питань охорони здоров'я" Інна Заваюра каже, що міська радазмушена надавати дотації певним медичним закладам міста, зокрема, на виплати заробітної плати.В 2024 році всі заклади уклали договори з НСЗУ на рік, крім окремих пакетів, але все одно не всі заклади спроможні забезпечити в повній мірі заробітну плату.

"Проблеми з виплатами заробітної плати ми прогнозуємо в 10 лікарні, 4 та 9 пологовому будинку"- зазначила Інна Заваюра.

Голова комісії з питань охорони здоров'я Ірина Куліш прокоментувала, що об’єднання в минулому році ПМСД та лікарень дало ряд позитивних лікарень, щодо збільшення фінансування з НСЗУ та покращення медичних послуг, хоча й призвело до скорочення медичного персоналу.

У Запоріжжі працює 15 медичних закладів другого рівня, підпорядкованих міськраді. Всього нараховується 9 дорослих лікарень, одна дитяча, три пологові будинки, 2 стоматологічні поліклініки, 5 центрів ПМСД та патологоанатомічне бюро.

У Запоріжжі посадовці міськради пропонують депутатам на найближчій сесії реорганізувати ряд лікарень, шляхом їх «злиття». Так, у Комунарському районі міста хочутьміську лікарню №1 на вулиці Чумаченка приєднати до лікарні №7 на Привокзальній. Одночасно з цим пропонують з’єднати міську лікарню №3 на проспекті Металургів з лікарнею №4 в Заводському районі міста.

Скандальний «Пологовий будинок №3» в Шевченківському районі міста хочуть об’єднати з міською лікарнею екстреної та швидкої медичної допомоги. При цьому після об’єднання в будівлі залишаться жіночі консультації і розглядають можливість створити там дитячий заклад.

А ось КНП «Міська лікарня No10», яку довгий час хотіли об’єднати з 6 міською лікарнею, цього разу вже хочуть приєднати також до лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, оскільки вона буде кластерною.

Заступниця директораКНП "10 міська лікарня" Валентина Бондарева зазначила, що найбільша проблема постала перед цим медзакладом через зменшення фінансування НСЗУ, проблему з кадрами - лікарню покинули 25 лікарів, а також зменшився загальний обсяг пацієнтів. Наразі лікарня переглядає штатний розпис, вже є позитивна динаміка щодо збільшення коштів за певними пакетами НСЗУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#лікарні #оптимізація #зміни #пологові будинки #скорочення лікарів
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...