• Головна
  • Загарбницька Польша, нацисти та житлові квартали: топ фейків та маніпуляцій від окупаційних телеграм-каналів Запорізькій області
18:48, 6 лютого

Загарбницька Польша, нацисти та житлові квартали: топ фейків та маніпуляцій від окупаційних телеграм-каналів Запорізькій області

Загарбницька Польша, нацисти та житлові квартали: топ фейків та маніпуляцій від окупаційних телеграм-каналів Запорізькій області

Найбільше фейків в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області стосувалися звинувачень ЗСУ у обстрілах мирних міст, виправдання ударів зс рф по житловій забудові, поширення історій про нацистів-сатанистів, розповіді про «перемоги» російських сил над диверсантами, знешкодження терористів та судилища над українськими полоненими військовими.

При цьому побільшало недостовірної інформації в контексті антиукраїнської риторики та територіальної цілісності після того, як міжнародний суд ООН не задовольнив усіх вимог України.

Загалом, минулого тижня 37% усіх фейків були присвячені ЗСУ та знеціненню української армії. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про затримання «пособників» українського режиму, розсекроечення планів Польші по захопленню частини України, а також відкрито розказували про фактично рейдерське захоплення підприємств «Бердянські жатки» та «Азовські мастила та олії». Ще по 16% фейків стосувалися просування ідеології Росії та діяльності російської армії. На фейки про економіку припало 12% дописів, а на соціальну тематику ще 5% дописів. Колаборанти продовжили маніпулювати підтримкою місцевого населення путіна на чергових президентських виборах, поширювали дезінформацію про розкішне життя українських можновладців та тотальні зміни на краще на окупованих територіях.

За минулий тиждень, з 29 січня по 2 лютого майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Минулого тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал «Энергодар Сегодня» з 50% фейків. На другому місця канал так званого губернатора окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького з 49% фейків. Схожа ситуація і на однойменному каналі так званого очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова. Тут ми зафіксували 38% публікацій, що покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. “Запорожский Вестник ” минулого тижня опублікував 31% дописів, які містили маніпуляції. “Типичная Акимовка ” і “ Администрация города Мелитополь” в кожному п’ятому дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував також телеграм-канал “Владимир Рогов” (20%). В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Токмак Сегодня» - цього тижня він також опублікував 13% фейків. Третю позицію з 10% фейків посідає “Запорожский Вестник ”, а на четвертому місці опинився «Бердянск Актуально» з 4% фейків.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 148 маніпуляцій (або 23% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 43 фейки (7% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зросла на 10%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області. *

Фейк про те, що Польща замахнулась на частину українських територій

Представники окупаційної влади разом з російськими пропагандиськими ЗМІ минулого тижня поширювали інформацію про те, що Польща претендує на частину західних українських територій.

«Польское телевидение показало карту, на которой польскими значатся уже 5 областей Украины - Львовская, Ивано-Франковская, Волынская, Ровненская и Тернопольская области. Если учесть, что уже давно обсуждаются сценарии, при которых Черновицкая область отходит Румынии, а Закарпатье — венграм, то, собственно, от Украины уже мало что остается», - написав телеграм-канал «Бердянск. Актуально», додавши незрозуміло звідки взятий скрін з картою.

Першим цей скрін показав телеграм-канал «БайБайден» та видання «Комсомольская правда», зазначивши що це - кадр з неназваного польського телебачення. В жодному із записів не було вказано дату, час та місце запису цього ефіру.

Минулого року аналогічне звинувачення «прилетіло» від пропаганди польському телеканалу TVP1. На сайті каналу тоді навіть опублікували спростування після того, як їх логотип використали для створення фвльшивої карти.

«Цей матеріал сфабрикований і покликаний переконати російську громадськість у тезах, які розповсюджує Москва. На TVP ніколи не було такого матеріалу, а логотип наклали поверх», - йдеться в офіційній заяві. Також повідомляється, що для фальсифікації використали справжнє фото ведучої телеканалу Trwam, проте в оригінальній передачі вона з'являлася на тлі зовсім іншої карти, де було показано лише Польщу без сусідніх країн.

Пропаганда не вперше активно експлуатує тему «загарбницьких зазіхань» Польщі на територію України. РФ просуває цей наратив, вкладаючи в нього великий ресурс, адже розповсюдження такої ідеї може підірвати довіру України до союзників, а російське суспільство — запевнити, що Україна «нікому не потрібна».

Маніпуляція на темі ударів по житловій забудові Харкова

Представники окупаційної влади продовжують маніпулювати та розказувати, що вони ніколи не наносять удари по житловим об’єктам в Україні, а всі їх удари – виключно військові цілі. При цьому кожного разу російська пропаганда нахабно перекладає відповідальність за жертви та наслідки таких ударів на ППО України.

Так, колаборант, що тепер іменує себе так званим головою Координаційної ради з інтеграції нових регіонів при АП РФ Володимир Рогов на однойменному телеграм-каналі 30 січня опублікував наступний допис:

«Во временно оккупированном нацистами городе Харькове слышны взрывы (на данный момент прозвучало не менее четырёх).По предварительным данным - помимо ударов русских ракет по военным объектам нацистов также работает ПВО ВСУ, что представляет наибольшую опасность для мирных жителей», - написав він.

Пізніше колаборант опублікував ще один пост з відео, де чутно вибух, а до цього здіймалася пожежа між багатоповерхівками з підписом:

«Взрыв шрапнели из боевого блока ракеты ПВО ВСУ, в очередной раз сработавшей по жилому кварталу Харькова».

І це брехня, оскільки проаналізувавши всі повідомлення від вечора 30 січня можна побачити, що повітряні Сили України з самого початку повідомляли не про ракетну загрозу, а про ударні російські безпілотники.

За словами міського голови Харкова Терехова пожежа в районі житлової забудови виникла саме через удар "шахеда". Це підтвердив і начальник слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

«Уламки російських безпілотників "Герань-2" збираємо на місцях влучань. Під прицілом армії-терористки, як завжди, цивільна інфраструктура - супермаркет, медцентр, житлова забудова. Ворог атакував одразу декілька районів міста. В одному з приватних будинків загорівся дах, також вибиті шибки у вікнах квартири. На щастя, важких серед поранених немає, допомогу всім надали на місці», - зазначив поліцейський.

Пізніше керівник обладміністрації Олег Синєгубов повідомив про влучання у приватний житловий будинок в Салтівському районі Харкова, зафіксовані пошкодження в Слобідському районі.

«У Слобідському районі у двох багатоповерхівках вибиті шибки - зранку почнемо закривати вікна усіх постраждалих квартир. Є поневічені авто, але головне, що немає загиблих. Постраждали троє людей - всі у легкій формі. Маємо черговий приклад того, що російський агресор бʼє по житловим кварталам, туди, де немає жодної військової інфраструктури. Тероризм у чистому вигляді», - прокоментував наслідки атаки Терехов.

Фейк про нациста, який підірвав гранатами могилу батька

Історію, яку кажуть, на голову не натягнути, про українця-нациста поширив в Телеграмі зрадник та колаборант Володимир Рогов. 

Очільник Харківської області Олег Синєгубов повідомив про те, що ворожа армія близько 11:00 вгатила по с. Рясне Богодухівського району. 

Внаслідок обстрілу було пошкоджено приватні будинки, складське приміщення, могили на місцевому цвинтарі.

В якості підтвердження він оприлюднив фото зруйнованих могил. 

Наступного дня, 2 лютого, колаборант, що йменує себе головою загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільником комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимир Рогов на однойменному телеграм-каналі поширив допис рро нібито командира батальйону 127 ТрО, який підірвав гранатами могилу свого батька. А все через те, що той був “патриотом СССР”. 

І тут він виклав фото, вкрадені у Синєгубова, але додавши вигадану історію

“Невероятно богохульный случай произошёл на одном из кладбищ Волчанска Харьковской области. Комбат 127 бригады территориальной оборон (уроженец Харькова) после ранения вернулся к себе в подразделение, которое дислоцируется в Волчанске. Недолго думая, он принялся отмечать своё возвращение. Перебрав с алкоголем, бандеровец отправился на местное кладбище, где захоронен его отец. Вспомнив любовь отца к СССР и единой стране, нацист-сатанист начал ругаться на могильный крест, пинать его ногами, обвинять в симпатиях к "коммунякам", после чего кинул две гранаты на могилу”.

Це вже не перший випадок, коли росіяни обстрілюють кладовища.

Нагадаємо, 31 березня 2023 року армія РФ випустила ракету по кладовищу у Запоріжжі. В квітні 2023 року російські “Гради” влучили по старовинному кладовищу Подолянської сотні Гуляйполя, або в народі Заповітське, або просто Хрестики. Воно складається з двох частин – старої та нової. Здійснювати поховання тут почали з кінця ХІХ ст. 

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дайджест #фейк #дезінформація #перевірка #метро #Польша #Рогов #нацисти #житлова забудова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...