• Головна
  • «Ми заощаджуємо і це справді вигідно»: історія будинку ОСББ, який вирішив сортувати відходи і зменшити плату на вивезенні сміття
Новини компаній
15:00, 19 грудня 2023 р.

«Ми заощаджуємо і це справді вигідно»: історія будинку ОСББ, який вирішив сортувати відходи і зменшити плату на вивезенні сміття

Новини компаній
«Ми заощаджуємо і це справді вигідно»: історія будинку ОСББ, який вирішив сортувати відходи і зменшити плату на вивезенні сміття

Мешканці багатоквартирного будинку на вулиці Товариська у Дніпровському районі Запоріжжя вирішили спробувати сортувати відходи, щоб заощадити на вартості вивезення сміття. Ми розпитали у голови будинку, що з цього вийшло.

Шостипід'їздний дев'ятиповерховий будинок на Товариській, 60 завжди накопичував величезну кількість відходів, навіть у період повномасштабної війни. Голова будинку Вадим Благов каже, що більшу частину життя він був «виробником» і після створення ОСББ у 2015 році підтримував ініціативи, спрямовані на підвищення якості життя суспільства.

Переломний момент стався, коли він познайомився з авторами проекту «Кольорові відра», основна мета якого полягала якраз у популяризації ідеї роздільної утилізації сміття. Так, у під'їздах з'явилися картонні контейнери під різні види відходів: для пластику, паперу, скла та металу. Потім народилася ідея – побудувати підземне сховище для сміття, яке потім також сортується. Цей проект так і не вдалося реалізувати, але громада вирішила, що вони можуть поставити наземний майданчик із контейнерами для роздільного збору,  тим паче, що компанія, яка здійснює у них вивіз сміття – «Гранік» заохочує такі ідеї.

«Кожен контейнер – це гроші. І всі ці витрати покладені на будинок. Ми вирішили, що так цікавіше. У нас у будинку так і залишилася така сама кількість контейнерів, але при цьому скоротилася частота вивезення сміття. На місяць ми заощаджуємо мінімум на двох повних контейнерах. Це справді вигідно», - зазначає Вадим Благов.

Впровадження системи сортування відходів у багатоквартирних будинках приносить безліч переваг: зменшення обсягу відходів, зниження негативного впливу на довкілля, економія коштів і що важливо - підвищення екологічної відповідальності суспільства.

У правлінні ОСББ зазначають, що хоч поки що їм і не вдалося залучити всіх мешканців будинку до того, щоб правильно сортувати сміття, але позитивна тенденція все ж таки є. В даний час виробили наступну схему – спеціально залучена людина додатково займається сортуванням загального сміття та отримує за це відповідну оплату. Крім того, очікується зміни у формуванні тарифу за вивезення сміття.

«У нас є дуже багато свідомих мешканців, які все окремо збирають, але, на жаль, є й невелика частина людей, яким поки що байдуже. Я думаю, поки це не битиме по їх особистій кишені, то глобально ми нічого не змінимо. Якщо говорити на перспективу, то розвинути цю ініціативу можна коли люди мають фінансову зацікавленість. А ще я зауважив, що у місті у нас якось немає навіть такого менталітету, коли фінанси дозволяють, щоб заощадити хоч трохи і змінити середовище навколо себе самого», - ділиться голова ОСББ.

На практиці жителі повідомляють, що поки що найменше будинок збирає макулатури і в основному це коробки з-під піци та якісь використані папери, далі – скло та найбільший обсяг традиційно припадає на пластик. А ось металеві бляшанки від консерв або кукурудзи люди дбайливо окремо складають для окопних свічок.

«Я, як людина, яка вміє вважати фінансові вигоди, навіть хотіла до війни побудувати собі лінію дроблення (переробки твердих побутових відходів). Але це великі інвестиції – від півмільйона і вище. Я впевнений, що за цим майбутнє», - підсумовує Вадим Благов.

Нагадаємо, раніше директор екотехнологічнох компанії «Гранік» і інтерв’ю 061розповідав про закордонний досвід сортування сміття і необхідності зміни системи управління оплатою для цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ОСМД #сортування відходів #економія #кошти #будинок #мешканці #ініціатива #Гранік
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...