• Головна
  • У Запоріжжі “Будинок Орлова”: пережив Другу світову війну, але зазнав руйнувань від влучання російської ракети
10:23, 14 грудня 2023 р.

У Запоріжжі “Будинок Орлова”: пережив Другу світову війну, але зазнав руйнувань від влучання російської ракети

Журналісти 061 продовжують розповідати про знищення пам’яток історії, культури та архітектури внаслідок військової агресії рф. Цього разу, мова про запорізьку багатоповерхівку, відому як “будинок Орлова”. 

Ранок 21 жовтня 2022 року вже увійшов в історію цього будинку. Тоді ворог вчергове атакував Запоріжжя ракетами С-300. Офіційні служби звітували, що руйнувань зазнали житловий будинок та об’єкти інфраструктури. 

Житловий будинок, про який згадується, і є “будинок Орлова”. Там внаслідок атаки було пошкоджено газову систему, сталося загоряння, зруйнована стіна. На місці працювали фахівці ДСНС та комунальники. 

Відомий запорізький краєзнавець Роман Акбаш зазначив: 

“На щастя ракета лише пробила стіну та не розірвалася. Обійшлося без масштабної трагедії. До речі, збудований незадовго до початку Другої світової будинок дивом пережив без серйозних ушкоджень вже минулу війну. А під час цієї pocійські загарбники, як бачите, "переплюнули" німецьких. Наразі, стіну будинку Орлова вже "залатали".

Журналісти 061 були в день влучання ракети на місці події і зафіксували наслідки. 

Більше того, ми поговорили з власником житла. Чоловік на ім’я Дмитро, дізнався від сусідів про те, що частина його квартири зруйнована, бо в момент удару їхав на роботу. 

Якщо повернутись в історію будинку, то варто зазначити, що у квітні 2017 року ця будівля була занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток країни – як пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення.

“Будинок був збудований ще до Другої світової війни – у 1930-ті роки. Відомий, як один з так званих «Будинків Орлова» – парної композиції з будівель, які стоять напроти одна одної. Архітектори –Петро Сталін (Рукосуєв) та Георгій Орлов. Ці будинки – один з найбільш видатних зразків вітчизняної архітектурної спадщини 30-х років минулого століття. Невід’ємна частина відомого своєю архітектурою Шостого селища, або запорізького Соцміста. «Будинки Орлова» проектувались і споруджувались у перехідний етап в історії радянської архітектури – коли переходили від авангарду до освоєння класичної спадщини. Тому в архітектурній спадщині Запоріжжя вони займають особливе місце – як зразки постконструктивізму, або радянського Ар Деко. Можна сказати, що свого часу «Будинки Орлова» виконували роль символічних ворот Дніпрогесу – ніби готували людей до споглядання його величної панорами”, - написав Роман Акбаш.

Бойову частину ракети, яку ворог скерував на Запоріжжя, фахівці знайшли за іншою адресою, стіну “будинку Орлова” пробив двигун снаряду. 

На щастя, будинок не потребував серйозної  реконструкції. 

Нагадаємо, раніше в рамках спецпроекту, ми писали про те, що на фасаді будинку, який відбудовують після влучання ракети, монтують плитку та архітектурні елементи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Обстріл #руйнування #будинок #пам’ятка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...