• Головна
  • Мешканка Запоріжжя живе «під землею», веде бізнес та рятує людей під час обстрілів у власному ательє на центральному проспекті міста
Новини компаній
15:00, 24 листопада 2023 р.

Мешканка Запоріжжя живе «під землею», веде бізнес та рятує людей під час обстрілів у власному ательє на центральному проспекті міста

Новини компаній

Мешканка Запоріжжя, та власниця ательє в центрі міста, сьогодні живе в буквальному сенсі під землею. Яна Чекмарьова днями відзначила 3 роки з відкриття власної справи. Жінка згадує як прискіпливо обирала приміщення для оренди, аби відкрити бізнес з пошиття одягу, і зупинила свій вибір на кімнаті підвалу будинку на пр. Соборному, 151. Тоді вона не могла уявити, що колись в цей будинок поцілить російська ракета. Майстриня переконана, що приміщення в підвалі під будинком, то був не випадковий вибір. Бо там Яна не просто відкрила та розвиває своє ательє, а ще й отримала своєрідне випробування власних якостей … і все через війну.

Мешканка Запоріжжя  живе «під землею», веде бізнес та рятує людей під час обстрілів у власному ательє на центральному проспекті міста , фото-1
  • Тут - все поруч, інфраструктура вся, транспортна розвʼязка, нам сподобалось тут саме через це. І коли заїхали вже, поки з сусідами притирались, поки облаштовувались тут. В решті з усіма знайшли спільну мову. Жили не тужили, а тут - війна, згадує Яна. 

 24-го лютого 2022 року майстриня прокинулась з повним усвідомленням того, що сталось. І зранку, як і більшість мешканців міста,  рушила на работу - до себе в ательʼє. Тоді під час обстрілів та повітряних тривог до неї  вперше почали приходити мешканці будинку з верхніх поверхів і ще не уявляли, що чекатиме їхні домівки через понад півроку. 

  • Ми якось і не замислювались ні про що. Відкрили двері для всіх, щоб люди могли тут ховатися,- ділиться спогадами підприємиця. - І все це було настільки швидко. Якось в нас, честно, гордість така була за наш народ, наскільки в нас хороші люди, наскільки все було злагоджено, дружньо, без якихось докорів.

  Десятки людей з найближчих будинків і мешканці 151-го дому допомагали Яні працювати, ночували в ательє, перечікували за настільними іграми та чаюваннями довгі комендантські вихідні та навіть святкували дні народження. А сама майстриня розпочала шити для військових: баффи, прапори для евакуації, балаклави та ін. Працювала стоячі, бо іноді в маленькому ательє одночасно перебували понад 70 людей. Тоді дітей вкладали спати на столи, а дорослі розміщувалися на стільцях.  Згодом жінка  взагалі залишилась жити в орендованому приміщенні під землею.  6 жовтня 2022 року, трагічну ніч для міста,  Яна зустріла в підвалі будинку за адресою пр. Соборний, 151/Сталеварів, 11.  І досі памʼятає кожний ракетний удар.

  • Після першого вибуху пішла на вулицю, відкрити двері, показати людям, що у мене можна укритись. Другий почула,  коли спускалась назад. А третій вже був найпотужнішим. Мене аж до стіни «припічатало», - розповідає Яна.

Ательє вистояло. Вціліли стіни, стеля, техніка та люди, що там переховувались. І навіть після прильоту, в підвалі понівеченого будинку, майстриня продовжувала працювати. Невеличку паузу Яна зробила лише на початку серпня. Тоді й було розпочато реставрацію та відновлення понівеченого вибухом кварталу. 

  • Ми шили тут при свічках і фонариках, поки світла не було. А відбудова в серпні як почалась, я подумала: буде гучно і пильно, то вперше за 10 років взяла собі відпустку. 2 тижні мене не було. Повернулась - а тут вже цілий поверх звели! Я так вражена була - ділиться емоціями Яна. 

  Перед початком відбудови, що здійснюється коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ “Запоріжсталь”, будинок детально обстежили. Внаслідок вибуху постраждали тисячі метрів електропроводки та системи водопроводу, сусідні з епіцентром вибуху підʼїзди і квартири та дах по всьому майже 300-метровому дому. 

  Вже за 3 місяці з початку роботи на обʼєкті, звели з 200 тис цеглин зруйновану секцію, проклали нові комунікації, привели до ладу дах та утеплили майже 6 тис м.кв внутрішнього фасаду, відремонтували всі 15 підʼїздів, у дворі зводять найпростіше укриття та сквер із дитячими та спортивними майданчиками.  Яна, яка з початку повномасштабного вторгнення стала «без 5 хвилин» мешканкою дому, переконана: відбудова понівечених будинків в українських містах в першу чергу «лікує» людей. 

  • Коли бачиш зруйновані будинки, йдеш повз місце трагедії -  це жах навіює. І в людей, знаєте, як уходить життєва енергія, у декого зʼявляються думки, мовляв, нас кинули і ми нікому не потрібні. Тільки от хоча б те, що будинок відбудували - це вже дало людям надію, що все відновиться. І наочно показало, що ніхто нікого не кидає. Я думаю, що людям буде тільки в плюс така відбудова.- переконана майстриня. 

Нині реставрація  понівеченого війною 160-квартирного будинку триває. Вже на  новорічні свята обʼєкт мають повністю здати в експлуатацію і в квартири повернуться люди. А Яна продовжуватиме тримати двері свого ательє завжди відчиненими поки триває війна. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...