• Головна
  • Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на питання ВПО під час «гарячої лінії»
Новини компаній
13:00, 7 листопада 2023 р.

Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на питання ВПО під час «гарячої лінії»

Новини компаній

Автори: Тамара Тисячна та Сергій Чернявський

Чому припиняються виплати для внутрішньо переміщених осіб та як їх поновити, як отримати статус «дитина війни» та допомогу від міжнародних організацій. На ці та низку інших запитань відповіла перша заступниця Міністра соціальної політики України Дарія Марчак під час «гарячої лінії».

Публікуємо другу частину запитань від внутрішньо переміщених осіб, які надіслали свої листи електронною поштою.

— Як отримати статус «дитина війни»? Дитина виїхала з окупованої території, має довідку ВПО, хронічне захворювання – бронхіальна астма. Після виїзду з окупації почались панічні атаки й дитина перебувала на лікуванні в обласній дитячій лікарні Запоріжжя, у відділенні пульмонології. Не зрозуміло формулювання «психологічне насильство».

— Для отримання статусу «дитина війни» необхідно звернутися до органів опіки та піклування за місцем реєстрації або фактичного проживання. Слід зібрати певний пакет документів. Якщо дитина не досягла 14 років, то заяву за неї подають батьки, найближчі родичі чи опікуни. Після 14 років дитина має право звертатися по надання статусу самостійно.

Рішення про надання статусу «дитини війни» ухвалюється протягом 30 календарних днів із дати реєстрації заяви.

Пакет документів для набуття статусу «дитина війни»:

  • свідоцтво про народження або інший документ, що посвідчує особу дитини;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • документ, що підтверджує спорідненість із дитиною;
  • довідка про взяття дитини на облік як ВПО (за наявності);
  • паспорт-книжечка чи ID-картка (за наявності);
  • закордонний паспорт (за наявності);
  • витяг із реєстру територіальної громади (за наявності). Якщо його немає, доказом місця проживання може бути право власності дитини чи її батьків на нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, табель успішності, учнівський квиток, медичні документи;
  • виписки з медичного лікування чи після огляду дитини;
  • копії документів: заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення, витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження, висновку експерта за результатами судової експертизи (за наявності), висновок оцінки потреб сім’ї, копія посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого», якщо дитина отримала статус, копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій або поранення.
Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на ..., фото-1

— 13 вересня ми з мамою-інвалідом переїхали до Миколаєва з Херсона, винайняли квартиру за власні гроші. Розраховували оформити виплати ВПО, щоб хоч частково розраховуватися за оренду, але нам відмовили, бо ми вже були ВПО в Херсоні під час затоплення — переїхали на місяць в інший район до родички, бо наш будинок пішов під воду.

Ми подавалися на виплати ВПО в Херсоні, але нам відмовили. Перший раз сказали, що переїзд в інший район не є приводом для нарахування виплат, а вдруге сказали, що в нас другий поверх, "а він не пішов під воду, тому виплати ВПО вам не призначені".

Ми знялися з ВПО перед початком серпня і повернулися додому в надії, що нам дадуть до зими електрику й опалення, чекали до вересня. Потім стало зрозуміло, що електрику до зими нам не дадуть, опалення не буде, і половина будинку з вибитими шибками вимерзне, а наші п'ять квартир — мешканців, що залишилися, — ніяк не обігріють весь будинок. Ми вирішили виїхати до Миколаєва. Одразу пішли в орган соцзахисту Корабельного району і здали документи на ВПО, де нам через тиждень відмовили. Я вважаю, що нечесно й несправедливо забирати право на виплати в людей, які майже рік жили під обстрілом, пережили затоплення і врешті так і не отримали допомоги від держави.

— Мінсоцполітики наразі опрацьовує питання щодо можливості надання допомоги особам, які перемістилися з території, на якій була оголошена обов'язкова евакуація (на підставі списків поданих обласною військовою адміністрацією).

— Був депозит на суму понад 100 тисяч гривень. У вересні 2023 року депозит був закритий. З 1.09.2023 скасовано допомогу на проживання ВПО. Як і коли можна відновити виплати ВПО (допомога на проживання). Куди звертатися?

— Відповідно до постанови КМУ від 11.07.2023 № 709, верифікація проводилася станом на 01.08.2023 року. Якщо на цю дату на депозитному рахунку отримувача допомоги на проживання була сума коштів, що перевищувала 100 тисяч гривень, то виплати не поновлюються.

— Скажіть, будь ласка, чи скасують виплати ВПО із січня 2024 року?

— Допомога на проживання для ВПО є тимчасовою і надається громадянам, які найбільше її потребують.

Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, з 01.08.2023 вона буде автоматично продовжена ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.

Допомога продовжується для всіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами у розмірах для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень та для інших осіб – 2 тисячі гривень.

Відповідно, виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально;
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Звертаємо увагу, що постанова визначає перелік обґрунтованих причин, які дають право людині, навіть перебуваючи за кордоном довгий час, не втратити виплати, наприклад: службове відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування або реабілітація, що підтверджується відповідними документами, смерть членів сім’ї чи родичів та ін.

Із 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме, з 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення відповідної постанови КМУ від 11.07.2023 № 709:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі більше 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

З детальним переліком можна ознайомитися у постанові КМУ від 11.07.2023 № 709.

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено: або поштою чи електронною поштою, або – за технічної можливості – мобільним зв’язком чи засобами електронного сповіщення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

Також звертаємо увагу, що для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться по отримання допомоги ПІСЛЯ 01.08.23 р. допомога призначається на шість місяців на сім’ю та буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї з розрахунку на кожного члена сім'ї:

  • для осіб з інвалідністю та дітей ‒ 3 тис. грн;
  • для інших осіб ‒ 2 тис. грн.

Допомога призначається на кожного члена сім’ї, відомості про якого включено до Єдиної інформаційної бази даних як про внутрішньо переміщену особу (тобто зареєстрований як ВПО).

Для таких родин допомога може бути призначена сім'ї ще на 1 шестимісячний період, якщо в родині є:

  • діти з інвалідністю,
  • особи, які доглядають за особою з інвалідністю,
  • особи пенсійного віку,
  • які мають трьох і більше дітей віком до 18 років
  • неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника,
  • якщо сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.
Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на ..., фото-2

— Я Давидчук Олена Вікторівна, переселенка з Донецької області, проживаю в Запоріжжі. Скажіть, будь ласка, на якій підставі мені та моїй дитині Давидчук Наталії Денисівні перестали нараховувати виплати із серпня. Ми нікуди не виїжджали, адресу не міняли, а нам просто взяли і припинили виплати? Минуло два місяці, а нам виплату не відновили. Дитина вже поїхала вчитися в місто Одеса. Вона з перших днів вересня змінила довідку ВПО, а в Запоріжжі її зняли, щоб не значилася у двох містах. Але виплат так і не було — ні їй, ні мені за серпень і вересень. Фахівці з Одеси та Запоріжжя, які опікуються нашими справами, сказали, якщо 28 вересня не отримаємо виплат, дзвонитимуть до Києва. У мене вже пішли борги за орендовану квартиру. Будь ласка, я вас благаю, допоможіть із цією справою, бо дитина там без грошей, а я тут.

— За даними електронних систем Мінсоцполітики за серпень 28.09.2023 року заявниці Давидчук Олені перерахована допомога в сумі 2000 гривень. Заявниця Давидчук Наталія вибула в інший район, тому в системах на підставі верифікації призвело до задвоєння і призупинено нарахування (у липні була остання виплата).

Для отримання допомоги за серпень Наталії потрібно звернутись до органу соцзахисту за новим місцем фактичного проживання. Орган соцзахисту закриває попередню справу та відкриває окрему справу в новому районі. Мінсоцполітики, зі свого боку звернеться до розробника щодо усунення можливих технічних проблем.

— Доброго дня. Допоможіть, будь ласка, повернути виплати. Там, де я прописана, житла вже давно немає. Я понад 20 років проживала в Миколаєві, зараз - переселенка у Вінницькій області, роботи не маю. Будь ласка, поверніть виплати. Пономаренко Алла Анатоліївна.

— Нагадуємо, що призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Тому для призначення виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Ми пенсіонери (82 і 84 роки), тимчасово переміщені із Запорізької області. Зараз мешкаємо в Києві і дуже потребуємо грошової та продуктової допомоги. Всі документи маємо.

— КМДА, згідно із власними програмами соціальної підтримки киян, надає допомогу незахищеним верствам населення. Для отримання такої допомоги потрібно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання, центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або з’ясувати запитувану інформацію за телефонами безкоштовної «гарячої лінії» (15-45 – Урядова гаряча лінія), 15-51– контактний центр міста Києва).

Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на ..., фото-3

— Скажіть, будь ласка, як можна жити, якщо пенсія 2520 гривень, виплата ВПО – 2000 гривень. Оренда однокімнатної квартири – 5000 гривень, комунальні платежі – 1000-1500 грн. А харчі, одяг, ліки, предмети гігієни? Дайте, будь ласка, пораду.

— Пенсія є однією зі складових системи соціального забезпечення громадян. Вона може доповнюватися системою надання державної соціальної допомоги, компенсацій, пільг, житлових субсидій тощо.

Для отримання інформації щодо підтримки нужденних громадян за кошти міжнародних організацій, громадських волонтерських об’єднань необхідно звернутись до районної чи міської державної адміністрації за місцем фактичного проживання.

— Чи можливо нам отримати допомогу? Ми внутрішні переселенці з Херсона.

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Для призначення виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Я і донька (16 років) приїхали вчора до Миколаєва. Ми з Херсонської області. Де і як можна отримати допомогу?

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Для призначення виплати Вам необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Я Крайнюкова Наталія, з 14.03.2022 переїхала з Херсона до Скадовського району, село Михайлівка (лівий берег), та по цей час тут перебуваю. Я не оформлена як ВПО. Будь ласка, підкажіть, як оформити та як вирішити це питання?

— Оформити документ і подати заявку на щомісячну виплату внутрішні переселенці можуть як особисто, так і онлайн.

Оформити довідку ВПО особисто можна:

  • у ЦНАПі тієї громади, де знаходиться внутрішньо переміщена особа;
  • через управління соціального захисту населення;
  • через уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Для подання заяви особисто потрібно мати документи, які посвідчують особу та її реєстрацію в населеному пункті, що був окупований‌ або де ведуться активні бойові дії.

Щоб оформити довідку ВПО онлайн, необхідно авторизуватися у застосунку «Дія» й вибрати послугу «Допомога для ВПО». У додатку послуга комплексна: отримання довідки ВПО і оформлення виплати.

Для коректного оформлення довідки у «Дії» має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт.

— Добрий день. У мене запитання: чому позбавляють ВПО виплати по 2 тисячі гривень, якщо в людини був або є депозит трохи вище 110 тисяч? Ми все втратили – квартири, майно – і це все, що в нас залишилося. Ми всі винаймаємо житло, оренда в Києві та інших містах від 9-13 тисяч гривень. І 2 тисячі, що виплачували, і маючи мінімальну пенсію 2700 – не вистачає на оренду житла. А таким, як ми, з Маріуполя, не знаємо, скільки нам винаймати житло, до кінця життя? Даними методами, держави змушує нас повернутися в наші розбиті будинки й підвали в Маріуполі. Дякую за відповідь.

— Держава продовжуватиме підтримувати своїх громадян – внутрішньо переміщених осіб, які змушені були залишити домівки через військову агресію російської федерації. Така допомога є тимчасовою і надається громадянам, які найбільше її потребують. Прийнята урядом постанова КМУ від 11.07.2023 № 709 уточнює параметри надання цієї підтримки.

Із 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме: з 1 вересня допомога не виплачуватиметься ВПО, які

  • придбали транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років
  • здійснили на суму, що перевищує 100 тис. грн купівлю земельної ділянки, квартири, будинку, іншого нерухомого майна тощо;
  • на 1 число місяця, з якого призначається допомога, мають на депозитному банківському рахунку кошти у сумі понад 100 тис. грн;
  • купили безготівково та/або готівково іноземну валюту на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн;
  • мають у власності житлове приміщення, розташоване в інших регіонах, ніж ті, з яких виїхали (є не окупованими і на яких не ведуться бойові дії).

— Ми ВПО із Сєвєродонецька, зараз мешкаємо в Києві. Наше місто окуповане. У вересні не отримали допомогу від держави. Ми пенсіонери — 83 і 76 років. Прошу пояснити, чому?

— За результатами верифікації, виплати вам та вашому чоловіку призупинено, оскільки на депозитному рахунку в кожної особи є понад 100 тисяч гривень.

У разі, якщо станом на 01.08.2023 в особи на депозитному рахунку (рахунках) відсутні кошти на загальну суму, що перевищують 100 тисяч гривень, така особа, у разі незгоди з відмовою у призначенні допомоги, може подати підтверджуючі документи (довідку з відділення банку) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення або уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, або центру надання адміністративних послуг за місцем обліку внутрішньо переміщеної особи для спростування інформації.

Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення.

— Я приїхала з Харкова, народила тут дитину, заміжня. Чоловік воює з першого дня, зараз у гарячій точці. Він має статус УБД, але зарплатню урізали, ледь вистачає на житло й харчі. Я зверталася по допомогу від мера Віталія Кличка в Дарницький ЦНАП Києва, але мені відмовили. Скажіть, я можу десь у Києві отримати допомогу? Коли реєструвалася як ВПО, спитала про продукти, відмовили – ні памперсів, ні дитячого харчування немає ніде. Благаю, допоможіть відповіддю. Працювати не можу, дитині 10 місяців.

— КМДА, згідно із власними програмами соціальної підтримки киян, надає допомогу незахищеним верствам населення. Для отримання якої потрібно звернутися до органу соцзахисту населення або районної держадміністрації за місцем фактичного проживання.

— Як я можу отримати кошти від ООН? Ні разу не отримувала коштів від міжнародних організацій, зареєструвалася на виплату ще влітку минулого року. Мою заявку було передано для виплати в МОМ. Я досі не отримала гроші від МОМ, але не маю права отримати і від інших організацій, бо в інтернеті висить мій статус заявки, що вона схвалена і переадресована на виплату від МОМ.

Як правильно діяти? Зняти свою заявку в МОМ? Але мені відповіли представники МОМ, що в разі скасування заявки, мій статус не скоро зміниться в інтернеті, і я не зможу звернутися в інші організації по допомогу. Якесь замкнуте коло. Я переселенка з міста Бахмут, не працюю, бо забрала малорухомих батьків (87 та 88 років), повинна їх доглядати.

— Щодо отримання допомоги від Всесвітньої продовольчої програми ООН (World Food Programme, WFP) або Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) передбачено можливість звертатись листом за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 16, або на безкоштовну «гарячу лінію» цих організацій за номером телефону 0 800 307 711.

Разом з тим зазначаємо, що питаннями надання допомоги громадянам від ООН займаються також місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування спільно з міжнародними організаціями без участі Мінсоцполітики, за окремо визначеною процедурою щодо отримання такої допомоги, з необхідним переліком документів, у порядку, визначеному цими органами.

Щодо виплати грошової допомоги від Міжнародної організації з міграції МОМ, відповідно до статусу поданої Вашої заявки, пропонуємо звертатись на «гарячу лінію» Міжнародної організації з міграції (МОМ) за номером телефону 0 800 215 015, оскільки Міністерство соціальної політики не впливає на процес розгляду заявок громадян міжнародними організаціями-донорами: час розгляду, дату виплати, розмір виплати, визначення фінансової установи для проведення платежів тощо. Жодні кошти (грошові перекази) міжнародних організацій не проходять через рахунки Мінсоцполітики.

Додатково повідомляємо, у випадку виникнення технічних питань, що стосуються функціонування інформаційної платформи «єДопомога», для отримання консультації з питань відомостей про свої персональні дані в інформаційних базах даних передбачено можливість надіслати відповідний запит на електронну пошту: [email protected] або звернутися за номером телефону: «гарячої лінії» (044) 494 19 24 державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України».

Перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій завершено.

Наразі громадяни України подали понад 10 000 000 заявок, у зв’язку з чим тимчасово припиняється збір заявок на платформі «єДопомога» задля детального їх опрацювання та передачі за запитом до міжнародних організацій для подальшої виплати.

На жаль, ресурси міжнародних організацій обмежені, саме тому Мінсоцполітики докладає максимальних зусиль для збільшення кількості міжнародних організацій, що можуть надати грошову допомогу українцям, які постраждали від війни.

Після підтвердження готовності фінансової підтримки з боку міжнародних організацій прийом заявок буде відновлено.

— Я з двома дітьми виїжджала на півтора місяця в Болгарію до родички (тобто житло було безкоштовним), щоб оздоровити дітей на літніх канікулах. В Україну повернулися 30 липня. Орендоване житло в Києві, на яке держава виділяє кошти, нікуди не дівалося, бо ми просто виїхали на канікули. І за це житло ми продовжували платити. Якби ми знали, що буде такий закон, то вже мусили б приїхати. Мало того, що ми живемо в Україні, то нас із дітьми ще й позбавили виплат. Кошти, які держава виділяє на житло для ВПО, були витрачені за призначенням – на оренду квартири, поки ми були за кордоном. Чи можна відновити виплати? Я зверталася до органів соцзахисту столичного Голосіївського району, але вони навіть слухати нічого не хочуть. Чи можливо щось зробити?

— ВПО, які перебували за кордоном за обґрунтованих причин, підтверджених документально, можуть продовжувати отримувати виплати. До таких причин належить, наприклад, оздоровлення, лікування або реабілітація дітей, що підтверджується відповідними документами.

Якщо вам було припинено виплату, ви можете звернутися до органу соціального захисту населення і поновити виплати, надавши підтверджуючі документи.

Якщо ви повернулися в Україну до 01.08.2023, виплати вам повинні бути продовжені. Мінсоцполітики підготував відповідні роз’яснення для органів соціального захисту населення.

— Добрий день. Я переселенець із Луганської області. З 2014 року є довідка ВПО, але переоформляв на 2022 рік, подавав заяву на виплату 2000 гривень. Прийшла відмова. Чи можна оскаржити?

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Для з’ясування подробиць щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Я внутрішньо переміщена особа з 2014 року, 1965 року народження. Чому досі нас не вважають жителями України? Про нас забули, житлом не забезпечують, не допомагають нічим. 2000 гривень — це ні про що, якщо мінімальна оренда коштує 6 тисяч гривень, плюс комуналка 3 тисячі. Скільки років ще винаймати житло за свої гроші? Де постанови, закони, які допомагають нам? Чому громади не забезпечують житлом?

— Для отримання інформації щодо підтримки нужденних громадян за кошти міжнародних організацій, громадських волонтерських об’єднань необхідно звернутись до районної чи міської державної адміністрації за місцем фактичного проживання.

Також, відповідно до законодавства, ви можете звернутися по допомогу як малозабезпечена особа до органу соціального захисту населення.

— Мешкаю в Херсоні, повернувся з-за кордону тиждень тому в Полтавську область. Виїхав ще до війни по роботі. Чи можу я отримувати 2000 гривень як переселенець.

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Для з’ясування деталей щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Я пенсіонерка за віком. Отримую пенсію через Приватбанк. Витрачаю гроші переважно через Приват24. Тимчасово перебуваю як біженка за кордоном. Запитання: чи потрібно мені ідентифікуватись і яким чином? Якщо так, то мене цікавить відеоконференція. Яким чином можна взяти в ній участь?

— Для отримання детальної інформації щодо необхідності ідентифікації отримувачів пенсії в Приватбанку необхідно звернутися до Пенсійного фонду України. Телефон контакт центра Пенсійного фонда України 0800503753

— Перебувала в Болгарії з 10.06 по 25.07. Надала в соцзахист копію закордонного паспорта про вибуття з Болгарії. Виписку з банку. Подавала документи для перерахунку пенсії особисто 28.07. Виплат немає. Що потрібно? Я ВПО, місто Дніпро, Соборний район.

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення.

Для з’ясування деталей щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання із підтверджуючими документами. ПФУ призначає пенсії та готує документи для її виплати. Для вирішення питання щодо перерахунку пенсії необхідно звернутися до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України.

— Я ВПО, зареєструвалася у 2014 році, щомісяця отримувала грошову допомогу на оренду житла. Після того, як народила другу дитину, мене позбавили грошової допомоги. Після декретної відпустки я влаштувалась на роботу на державне підприємство та звернулася до соціальної служби по грошову допомогу з довідкою з місця праці. Мені відмовили у зв'язку з тим, що я влаштувалась на роботу після 7 місяців, а потрібно було знайти роботу до 6 місяців після декретної відпустки, але це юридично неможливо, бо мені призначили стажування після чого офіційно влаштували на роботу, де я працюю досі. Чи можливо мені відновити виплати на отримання житла? Куди звернутися по допомогу?

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення.

Для з’ясування деталей щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

— Я Морозова Катерина. Моя донька Морозова Анастасія. Я тимчасово виїхала за кордон, дитина залишається в Україні. Але із серпня припинилися виплати ВПО, які надходили на мій банківський рахунок – мені й доньці. Які мої дії для того, щоб моїй дитині поновили виплати?

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення. Для з’ясування деталей щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання та змінити уповноважену особу щодо отримання допомоги.

— Добрий день. Мене звуть Сіренко Олександр, ВПО. Отримував соціальну допомогу за віком із лютого 2020-го по травень 2023 року, у червні прийшла відмова. Пенсійний фонд міста Стрий Львівської області нарахував мені 14,3 років страхового стажу не врахувавши 5 років роботи на дочірньому підприємстві "Костянтинівське спеціалізоване управління "Донбасдомнаремонт", тому що я надав довідку про заробітну плату з кутовим штампом та печаткою в оригіналі (у цій довідці є всі роки з 1985-го по 1990-й, назва підприємства) а довідку що дійсно робив з 1985 року по 1990 рік - копія та довідка про перейменування підприємства - копія.

Костянтинівський пенсійний фонд робив сканкопії та вніс до бази Донецької області у 2020 році. В умовах воєнного стану доступ до електронних пенсійних справ обмежено. Ще є у Костянтинівському соцзахисті документ з Пенсійного фонду, що нараховано 19,2 роки страхового стажу. Всі пишуть звертайся до суду – це ще на пів року, а в мене з червня 2023 року місячний дохід 2000 гривень.

— Згідно з Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.07.2014 № 280 (зі змінами), ПФУ, зокрема організовує, координує та контролює роботу територіальних органів щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсій; розглядає звернення громадян з питань, пов’язаних з діяльністю ПФУ, його територіальних органів; має право порушувати в установленому законом порядку питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні вимог законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а також надає роз’яснення з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій.

Із урахуванням викладеного, заявнику рекомендується звернутися до Пенсійного фонду України щодо призначення пенсії за віком з урахуванням страхового стажу 19,2 роки.

— Мене звуть Вікторія, я переселенка з 2014 року, отримувала виплати для ВПО 6 років тому. Зараз мені відмовляють у виплатах.

— Призначення допомоги на проживання здійснюють органи соціального захисту населення.

Для з’ясування деталей щодо виплати необхідно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем фактичного проживання.

Відповідає Мінсоцполітики: Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомога від міжнародних організацій та інші відповіді на ..., фото-4
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...