• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 23 -27 жовтня 2023 року
16:51, 2 листопада 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 23 -27 жовтня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 23 -27 жовтня 2023 року

Цього тижня на каналах окупантів побільшало маніпуляцій, які стосувалися фейкового обрання так званих «мерів» на окупованих територіях. Ніхто цих людей не обирав, а «призначення» відбулося завдяки тим людям, яких окупаційна влади визначила в якості депутатів. Крім того, окупанти брехали про новий виток мобілізації в Україні, маніпулювали кредитами на бронежилети, розповсюджували фейки про знижку на газ в Україні для тих, хто здає окупантів, а також розказували, що про затримання «інформаторів» військової розвідки з числа адміністраторів українських телеграм-каналів.

Кожен п'ятий фейк, або 22% від загальної кількості дописів, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, вже традиційно стосувався дій української армії. Ця тема продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася, українська армія і її дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.

Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з територіальною цілісністю Українита соціальною сферою – по 13% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Також високий показник брехні стосувався дій російської армії, мобілізації, просування ідеології росії та міжнародної тематики – по 9% фейків відповідно. Інші теми, в яких брехали колаборанти і окупанти, мали досить низький відсоток: по 0-4% фейків було про економіку та мовне питання.

За тиждень з 23 по 27 довтня 2023 року, майже не змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал колаборанта, блогера та голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова з 22% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Канал «Энергодар» цього тижня опублікував 17% дописів, які містили маніпуляції. У призначеного Кремлем «губернатора» Запорізької області Євгена Балицького 14% дописів з маніпуляціями.

Продовжують залишатися маніпуляторами і телеграм-канали “Запорожский вестник ” (13% дописів були маніпулятивними),“Токмак Сегодня ” (12,5% маніпуляцій від загальної кількості дописів) і “Днепрорудный Сегодня (12%).

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Энергодар Сегодня ”- він збрехав в 17% своїх дописів, з суттэвою різницею поступився “Владимир Рогов” з 7% фейків, та «Запорожский Вестник» 6% дописів з фейками, “Токмак Сегодня” - 5%, «Бердянск Актуально» – 3%.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 71 маніпуляція (або 13% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 23 фейки (або 4% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейки про нову хвилю мобілізацію

Колаборант, який називає себе очільником обласного громадського руху «Ми разом з Росією» Володимир Рогов на однойменному телеграм-каналі опублікував допис, який стосувався нової хвилі мобілізації в Україні.

«С 1 ноября на временно подконтрольных режиму Зеленского территориях начнут моГилизацию мужчин в возрасте 18-24 лет и военнообязанных женщин.Шайка наркоманов и нацистов активно реализует западную формулу "Войны до последнего украинца".Единственное разумное решение в этой ситуации для насильно загнанных по могилизации солдат ВСУ - перейти на мирную сторону», - написав він.

У Центр протидії дезінформації повідомили, що ця інформація неправдива, оскільки загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення рф 24.02.2022, якій підлягають усі військовозобов'язані чоловіки — громадяни України, віком від 18 до 60 років

Єдина зміна правил та умов мобілізації полягає лише в тому, що з 01.11.2023 на військовий облік повинні стати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Проте, вони не будуть отримувати повістки й мобілізовувати примусово їх також не збираються.

Варто зауважити, що українські чоловіки, які не проходили строкову службу та яким не виповнилося 28 років, не можуть бути примусово мобілізовані до лав ЗСУ.

Маніпуляція з наданням кредитів на бронежилети

Російська пропаганда через підконтрольні медіа та телеграм-канали минулого тижня розпочала розганяти історію про те, що нібито українським військовим пропонують бронежилети у кредит.

Так, 24 жовтня на телеграм-каналі окупаційної влади «Токмак Сегодня» з’явився допис з відеороликом, де TIKTOKER з нікнеймом George Ivensiya показує білборд, де намальована військова амуніція і написано про оплату частинами та розказує, що українцям пропонують брати бронежилети в кредит.

«Посмотрите на это дно. Бронежилеты в кредит. Прикиньте, он покупает себе бронежилет в кредит, его убивают в тот же день, а маме с папой всю жизнь рассчитываться за бронежилет, в котором погиб их сын. Это же просто п….ц», - зазначає блогер.

Цю тему підхопила і російська «Комсомольська правда», яка додала, що «акцію проводить "Приватбанк", який колись належав нині опальному та заарештованому олігарху Ігорю Коломойському».

Насправді ж на скріншоті з відео можно побачити на рекламному борді, що спричинив таку бурю емоцій російської пропаганди, напис вєнторгу Velmet та їх контакти. Такий мілітарі бренд справді існує в Хмельницькому і ми звернулися за коментарем до власника компанії Сергія Міняйлука.

Він зазначає, що вся ця історія є маніпулятивною, адже вони не пропонують жодних бронежилетів в кредит.

«Цей банер був виготовлений ще в 2020 році. На той момент зарплати в Збройних Силах були невеликі і до мене одного разу звернулися хлопці з такою пропозицією. Ці відсотки ми покривали, а хлопці отримували необхідне спорядження. Це НЕ бронежилети. Цю історію ми закрили або ж наприкінці 2020 року або в 2021 році. Ми нічого ні кредит, ні оплату частинами не видаємо це легко перевірити. Зараз ми військовим надаємо знижки. Рекламний банер цей є в нашій власності і ми не зняли вчасно, бо з іншої сторони зображений наш товариш, який загинув. Я вважаю, що вся ця історія спланована російським ІПСО і мені дуже шкода, що наші люди ведуться на цю «кухню», - пояснює Сергій Міняйлук.

Стосовно ПриватБанку, який також вказаний на цьому рекламному банері нібито в якості партнера, то в пресслужбі банку зазначають, що вони не мають нічого спільного з цією історією.

«ПриватБанк не має жодного відношення до цієї реклами. Ніякого погодження ми не надавали щодо такої акції. В нас поки немає підтвердження, що цей магазин є партнером «Оплати частинами». З боку банку, можу запевнити, що жодної колаборації з цим магазином в нас не було. Звісно, підключити оплату частинами досить легко і можна це зробити в банківському додатку для юридичних осіб», -зазначає менеджер з комунікацій в регіонах Головного офісу Приватбанку Олександр Жильцов.

Фігура самого блогера, який зняв скандальне відео також є досить сумнівною. George Ivensiya набрав популярність у ТiкТок завдяки провокаційним відео з критикою української влади та її мешканців. Він називає себе одеситом, хоча насправді він народився та певний час прожив в Москві. Наразі він знаходиться за кордоном і використовує наративи російської пропаганди щодо «нацистів», «бендерівців» та «бойовиків ЗСУ».

Маніпуляції щодо затримання адміністраторів проукраїнських телеграм-каналів

Минулого тижня низка телеграм-каналів представників окупаційної влади «Запорожский Вестник», «Бердянск Актуально», «Владимир Рогов», «Новый Мелитополь», «Днепрорудный Сегодня» та інші синхронно опублікували дописи, які стосувалися «затримання» учасників трьох агентурних груп військової розвідки України. Насправді ж мова йшла про адміністраторів телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна».

«ФСБ РФ сообщает о задержании администраторов украинских информационных ресурсов, входивших в агентурную сеть украинской военной разведки, задержаны граждане Украины и России, один из агентов убит при задержании. По данным спецслужбы, задержаны состоящие в составе групп администраторы информационных ресурсов украинского средства массовой информации "РИА-Мелитополь" и Telegram-чата "Мелитополь - Це Украина", "используемых иностранной разведкой для сбора разведывательной информации и оказания психологического воздействия на жителей региона", - написав колаборант Володимир Рогов.

Насправді ж адміністратора телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» Георгія Левченка російські силовики захопили ще 20 серпня, однак лише зараз пропогандисти опублікували про це інформацію на своїх ресурсах. Про долю медійника та інших затриманих мелітопольців упродовж більш ніж двох місяців ніхто не знав.

«Мета цих телесюжетів — залякати мирне населення. Показати, мовляв, ось, що буває з тими, хто не любить росію. Зазвичай такі пропагандистські трюки російські загарбники дістають із комори, коли на фронті успіхів немає. Тоді в хід запускається головний коник — терор місцевого населення», — заявив український інтернет-ресурс «РІА Мелітополь / РІА Південь».

За даними мера Мелітополя Івана Федорова, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Мелітополі незаконно захопили понад тисячу осіб. Утім, це лише офіційно підтверджені цифри, а реальна кількість полонених наразі невідома.

«Родичів деяких зниклих людей залякали так, що вони навіть не надають українським спецслужбам та омбудсману інформацію», — заявив міський голова.

Раніше через затримання адміністраторів росіяни заволоділи телеграм-каналом українського видання «РІА Мелітополь» та почали публікувати там власні пропагандистські новини. Однак редакція створила новий канал та чат і продовжує працювати.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дайджест #фейк #маніпуляція #окупанти #Рогов #Балицький #українська армія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...