• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня – 1 вересня 2023 року
16:10, 5 вересня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня – 1 вересня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня – 1 вересня 2023 року

Найбільше фейків в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області стосувалися цього разу навіть не звинувачень ЗСУ у обстрілах мирних міст та маніпуляціях стосовно численних втрат, а на перше місце вийшли дії російської армії, яка непохитно бореться з «нацистами». Вміст фейкових повідомлень на цю тему становив 26% з усієї кількості.

При цьому побільшало недостовірної інформації щодо соціальної тематики і економіки, також, у порівнянні з минулим тижнем, в телеграм-каналах колаборантів збільшилася кількість антиукраїнської риторики.Крім того, 21% усіх фейків були саме про ЗСУ. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про те, що український контрнаступ немає успіхів, а також розганялася дезінформація щодо тотальної мобілізації українців будь-якого віку. Ще 10% фейків стосувалися просування ідеології Росії. Колаборанти продовжили брехати про соціальні пільги для “звільнених територій”, ремонти доріг і інфраструктури.

За минулий тиждень, з 28 серпня по 1 вересня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал «Энергодар Сегодня», де було зафіксовано майже 55% неправдивих повідомлень. І хоч це менше, ніж на 10% від минулого тижня, кожен другий допис містив в собі викривлену інформацію. Аналогічна ситуація і на каналі «Бердянск Актуально», де 41% всіх публікацій покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. Призначений Кремлем так званий«голова» окупованої частини Запорізької області Євген Балицький цього тижня опублікував 39% дописів, які містили маніпуляції. “Владимир Рогов ” і “Запорожский вестник ” в кожному третьому дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Бердянск Актуально ” (30%). В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Запорожский вестник,» - цього тижня він також опублікував 27% фейків. Третю позицію з 22% фейків посідає Володимир Рогов. В каналах «Энергодар Сегодня» та «Токмак Сегодня» кожна п'ята публікація містили недостовірну інформацію.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 161 маніпуляція (або 27% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 87 фейків (15% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зменшилася на 20%, а кількість фейків - на 24%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Маніпуляції щодо того, хто контролює Роботине і успіхи української армії на Запорізькому напрямку

Представники окупаційної влади минулого тижня не визнавали того факту, що українські війська повністю звільнили село Роботине у Запорізькій області і рухаються у південно-східному напрямку

Так, наприклад колаборант та так званий керівник руху "Мы вместе с Россией" Володимир Рогов на своєму однойменному телеграм-каналі та в коментарі для пропагандиського ЗМІ «РИА Ноаости» повідомив про те, що російські військові нібито зірвали чергову спробу ЗСУ оточити село Роботине у Запорізькій області.

"Враг перебросил подкрепление на Ореховское направление и сосредоточил свои силы в районе поселка Вербовое, чтобы выровнять линию фронта и окружить Работино. Но планы противника сорваны", — повідомив Рогов та зазначив, що основні атаки противника вдалося відбити та відкинути його від Вербового.

«Уже почти три месяца ВСУ обстреливают из артиллерии и пытаются штурмовать Работино. В селе не осталось ни одного целого дома», - експертно зазначає Рогов.

Роботине - це невеличке село, яке росіяни у важких боях утримували з березня минулого року. Влітку цього року саме тут почався український контрнаступ.

Допис Володимира Рогова в телеграм-каналі колаборанта з’явився 31 серпня, в той час як ще 28 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр після оприлюднених відео 47 бригади офіційно підтвердила звільнення цього населеного пункту і перехід його під контроль українських сил.

“Звільнено Роботине і далі наші війська рухаються на південний схід від цього населеного пункту”, – сказала Маляр.

Західні оглядачі вказують, що для прориву російської оборони в Роботиному Україна використала стратегічні резерви, зокрема 82-у десантну бригаду. Як вказують експерти, після Роботиного українські сили вже розпочали пробивання головної лінії російської оборони.

"Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. У напрямку Роботине - Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", - повідомив речник Генштабу ЗСУ Павло Ковальчук.

Телеграм-канали окупантів розповсюджують брехню про роботу крематоріїв у Запоріжжі в три зміни

На каналах представників окупаційної влади в останній тиждень активно розповсюджується дезінформація про величезні втрати в рядах ЗСУ. Щоб підтвердити цей тезис вони вдаються до брехливих повідомлень про розширення численності кладовищ та роботу неіснуючих крематоріїв (у великій кількості) у Запоріжжі. Розглянемо більш детально цей фейк.

Так, 28 серпня, телеграм-канал окупаційної влади «Запорожский вестник» опублікував допис про те, що мешканці міста Запоріжжя «задихаються від безперервної роботи крематоріїв».

«Очередная жесть в Запорожье – жители задыхаются от непрерывной работы крематориев. Они давно жалуются на воздух, которым невозможно дышать из-за вредных выбросов местных предприятий.Но теперь жалобы поступают на работу крематориев! Они работают в три смены из-за чудовищных потерь на Запорожском направлении. И пока Зеленский объявляет о новой волне мобилизации, простые граждане буквально стирают человеческий прах со своих окон», - пише «Запорожский Вестник» та на підтвердження цих слів наводить скрін з чату групи «Типичное Запорожье».

По пошуку в чаті «Типичного Запорожья» ми не знайшли постів про крематорії. Ймовірно, якщо він недовго і існував, то вже був видалений адміністраторами чату. Щодо суті самого допису, то у Запоріжжі немає жодного (!) крематорію. Цю інформацію підтвердили в департаменті ЖКГ Запорізької ОВА. Плани побудувати такий крематорій на Кушугумському кладовищі справді були, проте цей проєкт так і не був реалізований – до повномасштабного вторгнення в 2021 році встигли лише виділити кошти на коригування проектно-кошторисної документації та додаткові роботи із розробки землевпорядної документації під крематорій.

Ми звернулися за коментарем до департаменту захисту з питань довкілля Запорізької ОВА – чи отримували вони будь-які скарги від мешканців міста «на роботу крематоріїв» і чи були зафіксовані останнім часом якісь перевищення щодо викидів, пов’язаних з продуктами горіння.

«Ні у Запоріжжі, ні у регіоні немає жодних крематоріїв. В період часу серпень-вересень на ситуацію впливають несприятливі погодні умови, коли немає вітру і викиди підприємств вони фактично застоюються в повітрі. І саме в цей час загалом більше всього є скарг. Це щорічна історія і цей рік не став виключенням. Виявляли підприємства, що займаються переробкою гуми, вторсировини. І саме на цей неприємний запах є найбільше скарг. Але ж вони не мають жодного відношення до крематоріїв. Абсолютно», - запевнив очільник департаменту довкілля ЗОВА Антон Петрухін.

Таким чином, історія з «крематоріями, що працюють в три зміни» через жахливі втрати та не дають дихати запоріжцям – ні що інше, як черговий фейк від окупантів.

На Запоріжжі колаборанти опублікували фейк про втрати ЗСУ, що випадково оприлюднив мобільний оператор

Колаборант Володимир Рогов, який називає себе очільником громадського руху «Мы вместе с Россией» і є головною балакучою головою на пропагандистських російських телеканалах вчергове збрехав про мобільного оператора, який нібито розкрив реальні втрати Україні у війні. Ми перевірили, що з цього правда.

Так, 29 серпня на своєму однойменному каналі в телеграм Рогов повідомив про те, що у День пам'яті захисників України «Київстар» запустив благодійну акцію і до проморолика, опублікованого в соцмережах оператора, випадково потрапила інформація про те, що «400 000 героїв вже ніколи не дадуть відповіді на дзвінок».

«Украинский оператор Киевстар случайно признался в реальных потерях ВСУ. Оператор запустил благотворительную акцию – отправь сообщение со словом «спасибо» на номер павшего солдата. «400 тысяч героев уже никогда не ответят на звонок», - написали в промо. На данный момент видео уже удалено,но "Интернет помнит всё". Интересный момент - речь идёт об общих потерях или только среди абонетов Киевстара?», - написав колаборант.

Проте анонси про проведення подібної акції та супутній медійний контент відсутні на сайті та офіційних сторінках українського оператора зв'язку у соцмережах, а також у веб-архівах. Оформлення сториз та ролика при цьому відрізняється від фірмового оформлення «Київстару» для сториз та рілз у Instagram та відео для YouTube: використані інші шрифти, а текст (за винятком слів «Дякую») написаний без використання великих літер.

Прес-служба компанії на своїй офіційній сторінці у Facebook також заявила, що подібну благодійну акцію український оператор не запускав, а відеоролик сфальсифіковано. У «Київстарі» вважають, що це дезінформаційна атака, «спрямована на навмисне заподіяння страждань родичам загиблих та виклик громадського резонансу».

«Iнформація, що Київстар закликає відправляти SMS-повідомлення на номери загиблих воїнів, є недостовірною, сфабрикованою та, вочевидь, спрямованою на навмисне спричинення страждань родичам загиблих та викликання суспільного резонансу. Ми звертаємось до всіх із закликом не поширювати зазначену фейкову інформацію. Київстар подає відповідну заяву до правоохоронних органів, щоб вони виявили, хто стоїть за цією аморальною інформаційною компанією і притягнути винних до справедливої відповідальності», - прокоментували в пресслужбі мобільного оператора.

Щодо озвучених втрат ЗСУ у 400 000 осіб, то на даний момент у відкритому доступі немає (і до закінчення бойових дій не може бути) скільки-небудь точної та достовірної інформації про загальну кількість українських військовослужбовців, убитих чи поранених з початку повномасштабного російського вторгнення. Співрозмовники газети The New York Times серед американських офіційних осіб дають оцінку до 70 000 загиблих до середини серпня 2023 року, не розкриваючи методику підрахунку і джерела даних.

Таким чином, немає жодних підстав вважати, що повідомлення про «400 000 загиблих героїв» публікувалися в соцмережах «Київстару».

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#окупанти #колаборанти #фейк #дописи #брехня #дайджест #маніпуляції #моніторинг
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...