• Головна
  • Цвяхи для будівництва човнів, кераміка та бомби часів Середньовіччя: що знаходять археологи поблизу Хортиці після обміління Дніпра, - ФОТО
15:35, 22 червня 2023 р.

Цвяхи для будівництва човнів, кераміка та бомби часів Середньовіччя: що знаходять археологи поблизу Хортиці після обміління Дніпра, - ФОТО

Цвяхи для будівництва човнів, кераміка та бомби часів Середньовіччя: що знаходять археологи поблизу Хортиці після обміління Дніпра, - ФОТО

Російські військові підірвали Каховську ГЕС, знищивши водосховище та фактично повернули р. Дніпро у русло, в якому вона була 70 років тому. Через підрив ГЕС, вода відійшла від берега на сотні, а в деяких місцях і понад тисячу метрів, оголивши ділянки, які багато років були під водою.

В обласному Департаменті культури та інформаційної політики говорять, що зараз під загрозою, як мінімум, 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток. Вони є на березі Дніпра і Каховського водосховища як на підконтрольній Україні території, так і на окупованій. Перед будівництвом Каховської ГЕС ці об'єкти були частково досліджені, потім - затоплені і природньо "законсервовані", а нині знову виходять назовні.

Фахівці Національного заповідника «Хортиця» постійно обстежують берегову лінію та виявляють об'єкти, які б могли мати культурну або історичну цінність.

Що вже знайшли - далі в матеріалі 061.

"Ось так виглядає кремінь для рушниці часів середньовіччя ХІV- ХІХ століття", - говорить науковий співробітник відділу охорони пам'яток, історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Анатолій Волков, показуючи знахідку.

Цвяхи для будівництва човнів, кераміка та бомби часів Середньовіччя: що знаходять археологи поблизу Хортиці після обміління Дніпра, - ФОТО , фото-1

На його робочому столі також є бомба часів середньовіччя, в ній - виїмка, в яку засипався порох, потім підпалювався шнур і бомба вибухала.

"Знахідка цікава з історичної точки зору, продати її не вийде", - уточнює науковець.

За словами Волкова, після обміління берегової смуги, там активно почали "працювати" так звані "чорні копачі".

"Болюча тема для нас. Люди, які також "обстежують" берегову лінію, несуть шкоду. Знаходячи такі речі, вони не дають змоги нам їх знайти, зафіксувати місце знахідки, в подальшому забрати якийсь предмет. Особливо це стосується тих, хто ходить з металошукачами. Закликаємо повідомляти про таких людей або в поліцію, або в заповідник", - закликає Волков.

Як розповів археолог, на береговій смузі зараз знаходять уламки кераміки, починаючи з доби енеоліту і закінчуючи ХХ століттям. Більшість цих знахідок не мають цінності для суспільства, але є надзвичайно важливими з історичної точки.

"Найстарші тут уламки кераміки, вони датуються періодом енеоліту - це ІV-ІІІ тис. до н.е., кераміка доби бронзи. Ось наприклад, уламки кераміки доби бронзи. Ось ця дірка свідчить про те, що предмет ремонтувався, його "зашивали" через такі отвори. Кераміка, знайдена поблизу ДніпроГЕСу, це середньостогівська культура. Бачимо різний орнамент", - показує уламки науковець.

Цвяхи для будівництва човнів, кераміка та бомби часів Середньовіччя: що знаходять археологи поблизу Хортиці після обміління Дніпра, - ФОТО , фото-5

З часом всі знахідки будуть дослідженні, якщо в них знайдуть співпадіння, то їх зберуть, як пазл.

Також з-підводи показалися і кістки рогатої худоби. Вони мають темний колір, бо лежали довгий час під водою.

Нещодвно фахівці знайшли дерев'яні човни ХХ століття і металеві цвяхи, ймовірно, XVIII століття.

"Цвяхи знайшли днями, ми їх ще не чистили. Попередньо, їх використовували при будівництві, в тому числі, і кораблів", - додає він.

Науковці зізнаються, що знахідки не є сенсаційними і наразі не має таких пам'яток, які б перевернули уявлення про історичну науку. Але вони є вкрай важливими, тож, експедиції мають проводити фахівці, які мають всі необхідні дозволи і які відповідним чином фіксують всі процеси.

На всіх ділянках, де можуть знаходитись пам'ятки, наразі чергують правоохоронці. Незаконна "дослідницька" діяльність карається штрафом від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів (від 67 000 до 114 000 гривень).

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#археолог #кераміка #знахідка #обміління #Хортиця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...