• Головна
  • Через підрив Каховської ГЕС під загрозою опинились, як мінімум, 15 загальнонаціональних пам'яток
10:45, 21 червня 2023 р.

Через підрив Каховської ГЕС під загрозою опинились, як мінімум, 15 загальнонаціональних пам'яток

Через підрив Каховської ГЕС під загрозою опинились, як мінімум, 15 загальнонаціональних пам'яток

Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС фактично знищено Каховське водосховище і, як наслідок, сталося обміління р. Дніпро (в межах вище Каховської греблі до ДніпроГЕСу). 

Памятки не лише доби козаччини, а й стародавніх часів нині з'явились на поверхні. За словами директора Департаменту культури та інформаційної політики ОДА Владислава Мороко, перед будівництвом Каховської ГЕС, всі ці об'єкти були частково досліджені. 

Найбільш відомі географічно знаходяться від села Біленьке і закінчуючи містом Запоріжжя. Всі вони тепер на поверхні. Проте вся територія колишнього водосховища та р. Дніпро охороняється законом і відповідно будь-яка діяльність там заборонена, якщо це не наукова експедиція і якщо на це не отримано відповідних дозволів від Міністерства. 

"Зараз під загрозою, як мінімум, 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, які є на берегу Дніпра і Каховського водосховища як на підконтрольній території України, так і на окупованій. Ці 15 об'єктів є локальними. Але варто акцентувати увагу і на тому, що ріка Дніпро - це пам'ятка (історії судоходства), яка під охороною. Більше того не лише ріка, а й русло і дно ріки на глибину до 5 метрів. Тобто, будь які пошуки на дні ріці є незаконними", - сказав він. 

Всі цідії "чорних копачів" караються штрафом від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів (від 67 000 до 114 000 гривень).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через обміління природно-заповідної зони біля о. Хортиця на березі з'явилися артефакти та інші раніше затоплені об’єкти. 

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Цей матеріал  опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#пам'ятки #чорні археологи #обміління #обладнання #культурна спадщина #Мороко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...