• Головна
  • В окупованому Нацпарку «Великий Луг» повністю обміліли водно-болотні угіддя міжнародного значення
09:43, 17 червня 2023 р.

В окупованому Нацпарку «Великий Луг» повністю обміліли водно-болотні угіддя міжнародного значення

В окупованому Нацпарку «Великий Луг» повністю обміліли водно-болотні угіддя міжнародного значення

Внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС продовжується обміління акваторії у Нацпарку «Великий Луг», що знаходиться на тимчасово окупованій території Василівського району Запорізької області. Станом на 16 червня водно-болотні угіддя «Архіпелаг Великі та Малі Кучугури» та «Заплава Сім Маяків» повністю обміліли.

Про це повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Ще 7 червня в Міндовкіллі попереджели про загрозу зникнення птахів та риб, що мешкали на території зазначених архіпелагів Нацпарку. В межах «Архіпелагу Великі та Малі Кучугури» мешкали 54 види риб, 156 видів птахів, «Заплави Сім Маяків» - 47 видів риб та 137 видів птахів.

Водно-болотні угіддя «Архіпелаг Великі та Малі Кучугури» та «Заплава Сім Маяків» мають статус міжнародних та охороняються Рамсарською конвенцією.

«Архіпелаг Великі та Малі Кучугури» представляв собою унікальний заплавний комплекс межиріччя Дніпра і р.Кінської. Це були значні простори мілководь, боліт, озер, які чергувались піщаними островами і пасмами алювіального походження з ендемічним видовим складом флори і фауни. Площа – 7740 га.

«Заплава Сім Маяків» знаходилась на одній з найбільш збережених ділянок Кінсько-Дніпровських плавень (Великого Лугу), включала плавневі ліси та мілководну частину плавенової частини Маячанської балки з досить великими заростями прибрежно-водних рослин. Площа 2140 га.

Окрім знищення унікальної екосистеми Нацпарку "Великий Луг" внаслідок підриву Каховської ГЕС постраждав природній комплекс Хортицької заплави і плавневої зони Каховського водосховища, острова Хортиця.

Ось так раніше виглядала територія «Архіпелагу Великі та Малі Кучугури»:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Великий Луг #нацпарк #Великі і Малі Кучугури #Сім маяків #водно-болотні угіддя #обміління
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...