• Головна
  • Загроза замору риби, знищення унікальної екосистеми: наслідки підриву Каховської ГЕС для Запорізької області
11:49, 13 червня 2023 р.

Загроза замору риби, знищення унікальної екосистеми: наслідки підриву Каховської ГЕС для Запорізької області

Наслідки руйнації Каховської ГЕС для водних ресурсів Запорізької області катастрофічні. Але всі остаточні наслідки будуть зрозуміли лише після деокупації територій.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі ОВА сказав директор Департаменту захисту довкілля Сергій Карпій.

Він додав, що все зараз можна казати про практично зруйнований Національний природний парк "Великий Луг", що у Василівському районі (поки на захопленій росіянами території). Також постраждав природній комплекс Хортицької заплави і плавневої зони Каховського водосховища, острова Хортиця.

"Рівень води знижувався поступово і переважна більшість біоресурсів встигла вийти, але сьогодні співробітниками Держекоінспекції, рибоохорони щоденно здійснюється моніторинг заплави Хортиці. У разі виникнення задухових явищ, зона ризику - це громади Біленьківська, Кушугумська, Долинська і місто Запоріжжя. Якщо виникне необхідність, то визначені місця утилізації загиблих біоресурсів, зареєстровані кошти на утилізацію водних біоресурсів", - зазначив чиновник.

Говорити про збитки поки неможливо, адже нразі неможливо безпечно обстежити заплаву. 

"Неможливо відновити рослинність або молодняк, який втрачено. Відверто кажу, думаю, що ми будемо неприємно вражені після деокупації…. Будуть болота, потім пустелі, а потім, дай бог, буде рослинність. Екосистема знищена повністю. Ми будемо спостерігати створення нової екосистеми", - сказав представник ОВА і додав, що острови Кучугури, нерестовища судака в затоці, на жаль, втрачені. 

Щодо рівня води в водосховищі, то в районі Нікополя втрачений звʼязок із датчиками вимірювання. 

"Лінійка закінчилась… ", - кажуть в ОВА.

Тож наразі достовірні дані про подальше зниження рівня відсутні. Наразі фахівці шукають можливі шляхи визначення рівня та об'єму води Каховського водосховища.

У Запоріжжі рівень води в верхньому б'єфі достатній (понад 50 метрів), у нижньому б'єфі вчора вода була піднята до нормальних показників за рахунок верхнього б'єфу.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Підрив Каховської ГЕС #мор риби #хортиця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...