• Головна
  • Мешканці Запоріжжя з початку року написали 11 звернень щодо порушень мовного закону
14:06, 9 квітня 2023 р.

Мешканці Запоріжжя з початку року написали 11 звернень щодо порушень мовного закону

Мешканці Запоріжжя з початку року написали 11 звернень щодо порушень мовного закону

Протягом І кварталу 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 880 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», більшість яких (понад 56%) стосувалися сфери обслуговування споживачів.

Про це повідомляється на сайті Уповноваженого з питань захисту державної мови, передає 061.

Із Запорізької області за цей час надійшло 11 звернень про порушення щодо мови. Це 9 результат по країні. Найбільше скарг та звернень за цей час надійшло з Києва (363), а з Ріненьської області в цей же час не було жодного звернення.

Найбільше число скарг стосується відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, а також порушення безпосередньо під час обслуговування.

Також громадяни нарікають на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення. За 3 місяці 2023 року надійшло 80 звернень громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

Проблемним залишається дотримання законодавства про державну мову в освіті педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. З початку року до Уповноваженого надійшло 114 звернень громадян.

Щодо порушень у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомив 41 громадянин.

За результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення в подальшому порушення законодавства про державну мову Уповноваженим вжито заходів реагування, у т. ч. проведення державного контролю та накладення на порушників санкцій, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, в першому кварталі 2022 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 740 звернень громадян щодо порушення Закону України «Про функціонування української мови як державної».

Підписуйтесь на наш канал в Telegramщоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#мова #звернення #порушення #Тарас кремынь #сайти #обслуговування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...