• Головна
  • Хто «вбиває» медицину у Запоріжжі: чому мерія міста загнала в глухий кут реформу охорони здоров’я
Політичні новини
15:00, 7 квітня 2023 р.

Хто «вбиває» медицину у Запоріжжі: чому мерія міста загнала в глухий кут реформу охорони здоров’я

Політичні новини

У Запоріжжі продовжується медична реформа та триває так звана оптимізація комунальних медичних закладів. Ще наприкінці минулого року Запорізька міська рада прийняла рішення про реорганізацію медичних закладів обласного центру шляхом об’єднання ряду лікарень другого рівня – як дорослих так і дитячих, пологових будинків та стоматологічних поліклінік. Секретар міськради, який одночасно виконує обов’язки міського голови Анатолій Куртєв тоді впевнено обіцяв, що ця оптимізація відбудеться лише у юридичній площині, щоб скоротити витрати і не нашкодить ні пацієнтам, ні медикам. Міська влада пояснювала, що скорочення не торкнеться лікарів та молодшого медичного персоналу, а буде стосуватися лише адміністративної та господарсько-обслуговуючої частини. Проте в реальності ці зміни відбуваються зовсім не так, як це представляли громаді.

Хто «вбиває» медицину у Запоріжжі: чому мерія міста загнала в глухий кут реформу охорони здоров’я, фото-1

Кому вигідно було розвалити департамент охорони здоров’я

Перші дзвіночки про нездорові процеси в галузі охорони здоров’я відбулися ще у 2021 році. Тоді під гаслом реформ знищили департамент охорони здоров’я міськради, який довгий час стабільно опікувався всієї сферою медицини. Замість нього створили комунальну установу «Адміністрація з питань охорони здоров’я. На жаль, тоді ні посадовці, ні компетентні представники правоохоронних органів не звернули увагу, що в такий спосіб був ліквідований орган влади.

В мерії пояснювали громадськості цей крок, як необхідність для «покращенням якості медичного обслуговування населення, що передбачено реформою медичної галузі». Але ймовірно, у міської влади тоді не були ні розуміння того, як надалі буде реформуватися медична сфера, ні плану щодо того, що має відбуватися з медичними закладами. Більше того, лише в рішенні про створення «Адміністрації з питань охорони здоров’я» прописали, що в найближчому майбутньому потрібно буде розробити план реформування і подати на затвердження керівництву міськради.

Очільниця нової «Адміністрації з питань охорони здоров’я» Олена Литвиненко так і не змогла детально пояснити, яку ціль переслідували коли заміняли департамент на комунальну установу і яка роль адміністрації в реформуванні медичних закладів.

За словами колишньої директорки ліквідованого департаменту охорони здоров’я Вікторії Ушакової, новостоверна адміністрація на практиці не може в повній мірі адмініструвати медичну галузь та виконувати більшу частину завдань, покладених на неї статутом, бо вони притаманні виключно органам місцевого самоврядування. А комунальна установа таким органом не являється.

«Знищення департаменту охорони здоров’я, як профільного виконавчого органу, призведе до руйнування цієї галузі в достатньо короткий строк, що значно погіршить доступність і якість медичного обслуговування містян», — впевнена Вікторія Ушакова.

Наслідки недолугого реформування запоріжці вже в повній мірі відчули на собі – дефіцит кваліфікованих кадрів, черги в медзакладах, відсутність матеріально-технічної бази та вчасного інформування про очікувані зміни.

Неефективне управління: діагноз для адміністрації

Керівники запорізьких лікарень у спілкуванні зі ЗМІ зазначають, що робота «Адміністрації з питань охорони здоров’я» у такий надскладний час в прифронтовому місті не є ефективною і лише ускладнює доступність медицини.

Як зазначає директор КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитро Івченко першочергова проблема полягає в недостатньому рівні компетенції очільниці установи, що не відповідає рівню займаної посади.

«В умовах військового стану має бути чітке і зрозуміле управління, якого наразі немає і всі ми бачимо негативні наслідки від цього. Більше того, таке відчуття, що це робиться спеціально, щоб розвалити всю систему охорони здоров’я», - зазначає пан Івченко

Директорка КНП «Пологовий будинок № 9» Олена Комарова пояснює, що на сьогодні суть роботи комунальної установи зводиться до переважно надання методичних рекомендацій в той час, як медики потребують підтримки.

«При департаменті було більше порядку. Адміністрація просить звіти, але коли постає питання конкретної допомоги, то чуємо лише одну відповідь: «Це не наша компетенція». На цей момент керують сферою ті, хто не зовсім розуміють, як все це працює з практичної сторони. Тобто нам дають накази, але не продумують те, як це буде реалізовано та які можуть бути наслідки», - коментує головна бухгалтерка центру ПМСД №5 і також голова ліквідаційної комісії цього закладу Олена Зубачова.

Судові позови, нелогічні приєднання і втрата медичних кадрів: що не так з оптимізацією медзакладів

Скандальна реорганізація медичних закладів призвела до безлічі конфліктних ситуацій, судових справ та блокуванні роботи профільних лікарень для дорослого і дитячого населення.

Зокрема, широкого розголосу в соцмережах та медіа набула ситуація з приєднанням 5-ї міської лікарні до міської лікарні № 6. Під час судового розгляду було визнано, що рішення про реорганізацію є незаконним. Більше того, заздалегідь не було проведено ні консультацій, ні обговорення з колективом лікарні та керівництвом. Як пояснює головний лікар медзакладу Дмитро Івченко про реорганізацію всі дізнались вже з рішення сесії.

«Не секрет, що будь-яка реорганізація — це скорочення штату. Посадовці міськради зазначали, що медичного колективу це не торкнеться, але це лише половина правди. Всі ми розуміємо, що будуть дублюючі відділення у двох лікарнях і відповідно скорочення багатьох фахівців. Це дуже важкий процес, який має обґрунтовуватись на економічних показниках, Це мало бути погоджено на всіх етапах, проте це не було зроблено», — наголошує Івченко.

В пояснювальній записці до проєкту рішення міськради про реорганізації наголошується про необхідність оптимізації задля економії міського бюджету. Досі незрозуміло, як саме розраховували економічну доцільність існування того чи іншого медичного закладу, а найголовніше ніхто не зважав на думку громади.

За аналогічною схемою ще на етапі судових суперечок призупинилась реформа і у справі 9-го пологового будинку, який хотіли приєднати до 4-го. За словами директорки медзакладу Олени Комарової, виступити проти цього рішення підштовхнув досвід об'єднання 1-го пологового будинку та 3-го. З трьохсот співробітників 1-го пологового на нове робоче місце було працевлаштовано лише 40 осіб,

«Ця проблема почалася ще з початку війни. Дуже багато людей виїхало, тому серед постраждалих з кадрових питань виявилися абсолютно всі лікувальні заклади. На сьогодні все укомплектовано, обов’язки виконуються, але якщо ще якось похитнути ситуацію, то все це може призвести до гірших наслідків. Зараз люди бояться втратити роботу й тримаються за своє місце. Вони розуміють, що йде скорочення, недофінансування...», - коментує Олена Комарова.

Запоріжжя у зв’язку з цими змінами продовжує втрачати цінні кваліфіковані кадри. Велика частина медиків вже поїхала за межі країни, а ще частина не бачить перспектив для себе у Запоріжжі і обирає стабільність в інших містах України – Дніпрі, Києві, Одесі, Львові.

За словами голови ліквідаційної комісії центру ПМСД №5 Олени Зубачової вже з моменту запровадження реформи у закладі не витримали навантаження щонайменше 15 медичних працівників.

Наразі продовжується оскарження в суді рішення про приєднання медзакладу до центру ПМСД №9. За словами медиків, ніхто не міг собі навіть уявити, що саме їх пустять «під ніж», враховуючи те, що один з центрів знаходиться у Хортицькому районі, а інший у Дніпровському, що може створити проблеми з транспортуванням хворих. Крім того, мешканцям доведеться знову переукладати декларації, що може призвести до черг та додаткового навантаження

«При зміні медичного закладу, навіть чисто формальному, лікар все одно звільняється і розриваються його декларації з пацієнтами. Він переходить на нове місце роботи, де повинен знову оформити електронний ключ. Поки його не буде, він не зможе працювати. В нашому випадку йдеться про приблизно 70 тисяч пацієнтів», - підкреслює Зубачова.

Ще одна важлива складова – активи, що перебувають на балансі комунального підприємства. Так активи Центру ПМСД №9 більшою мірою перебувають в оренді і вони мають дуже малу кількість власних закріплених приміщень. А у випадку з Центром ПМСД №5 ситуація протилежна і нелогічність цього приєднання очевидна всім.

Незважаючи на багаточисельні факти протиправних рішень реорганіації, в.о голови міськради, його профільний заступник та Адміністрація з питань охорони здоров’я продовжують просувати сумнівні рішення, що несуть шкоду громаді. До прикладу, Орджонікідзевський районний суд минулого тижня повністю виправдав директора 5-ї міської лікарні Дмитра Івченка щодо звинувачень у справі про конфлікт інтересів, що стала фіктивним приводом для відсторонення керівника та призначення на це місце іншої людини. Також суд визнав протиправним рішення про приєднання 5 лікарні і заблокував ліквідацію 9-го пологового будинку. І це не останнє судове рішення, що винесено на користь лікарень. Але всі ці сумнівні процеси дестабілізують запорізьку медицину та негативно впливають як на життя і здоров’я пацієнтів, так і на збереження кваліфікованих медичних кадрів. Паралельно з цим, незважаючи на всі перешкоди та всупереч волі місцевої влади, медики продовжують щодня під час обстрілів та ракетних атак виконувати свою роботу та рятувати цивільних та військових, бо вони знають, що людське життя- це найвища цінність. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#5 Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м.Запоріжжя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...