• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня - 2 вересня 2022 року
12:03, 9 вересня 2022 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня - 2 вересня 2022 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 28 серпня - 2 вересня 2022 року

Дії української армії залишаються в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями, які тиражують  колаборанти і окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області і пропагандистських російських медіа. Цього тижня значна частина усіх повідомлень про українську армія була присвячена псевдо диверсантам в Енергодарі і нібито атакам на Запорізьку АЕС напередодні та у день візиту місії МАГАТЕ. У порівнянні з минулим тижнем, кількість недостовірної інформації саме про ЗСУ збільшилася майде на третину: з 57% до 84%. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про постійні провокації окупантів на Запорізькій АЕС, в яких вони звинувачували Збройні сили України. Ще 6% фейків стосувалися просування ідеології Росії, зокрема, фейкових повідомлень про досягення чи нереальні обіцянки жителям “освобождьонних” територій. На фейки з соціальної тематики, територіальної цілісності України, антиукраїнську риторику, освіту і інше припало всього 10% дописів.

Решту повідомлень можна умовно розділити на дві групи – одна стосувалася дій ЗСУ та фейкових дописів про удари чи теракти українських воїнів по цивільним об’єктам, знищення зернових складів та вже традиційної демонізації полку «Азов». А ось друга частина присвячена контрнаступу ЗСУ на Херсонському напрямку. Аби деморалізувати воїнів та населення окупанти використовують тактику з «вкидами» нічим не підкріплених цифр про численні втрати української армії, переповнені морги, госпіталі та лікарні.

За минулий тиждень, з 29 серпня по 2 вересня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал самопроголошеного голови Запорізької області Євгена Балицького. На його однойменному каналі було зафіксовано 40% маніпуляцій від загальної кількості контенту. “Токмак Сегодня” цього тижня опублікував 34% дописів, які містили маніпуляції. “Бердянск Актуально” і “Типичная Акимовка” в кожному четвертому дописі мали маніпулятивні твердження, “Южный плацдарм” та “Васильевка online” - в кожному п’ятому дописі.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Евгений Балицкий” - кожен другий допис містив недостовірну інформацію. В цілому, цього тижня на цьому каналі 90% дописів цього колаборанта містив або маніпуляції, або фейки.  “Энергодар Сегодня” збільшив кількість фейків до 34%, це трохи більше, ніж минулого тижня. В  топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал Володимира Рогова, тут також 34% дописів містили недостовірну інформацію. “Южный плацдарм” майже в кожному третьому дописі містив фейки, “Токмак Сегодня”  в 24,5% дописів включили недостовірну інформацію.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено  133 маніпуляції (або 20% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 133 фейки (20 % від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій, як і кількість фейків збільшилася.Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Фейк про обстріли ЗСУ Енергодару та ЗАЕС

Цього тижня ЗСУ вкотре нахабно звинувачували в обстрілах Енергодара і ЗАЕС, все частіше просуваючи ще один розповсюджений наратив про «ядерний тероризм», маніпулюючи бажанням української сторони зірвати візит МАГАТЕ (хоча саме українська владанаполягала на приїзді делегації та демілітаризації станції).

Розпочалося все з самого ранку 29 серпня 2022 року. Колаборанти розпочали розганяти інформацію про обстріл Енергодару «боєвиками ЗСУ» та пошкодження покрівлі спецкорпусу №1, де зберігається свіже паливо для реакторів ЗАЕС.

“ВСУ сегодня рано утром продолжили обстрел территории Запорожской АЭС и береговой линии Энергодара” (Васильевка Онлайн  29.08.2022);

«Боевики ВСУ вели обстрел Энергодара сегодня, используя американские гаубицы M777 калибра 155-мм» (Владимир Рогов 29.08.2022);

«Пробита в результате удара боевиков Зеленского крыша спецкорпуса №1 Запорожской АЭС. В данном корпусе хранится свежее топливо для реакторов ЗАЭС» (Южный Плацдарм 29.08.2022, Энергодар Сегодня 29.08.2022);

“Украинские каратели ведут огонь из РСЗО "Ураган" по гражданской инфраструктуре. Днем боевики открыли огонь по садово-огородническому товариществу "Волна-2" и санаторию-профилакторию ЗАЭС” (Энергодар Сегодня 29.08.2022);

“Сегодня боевики Зеленского ведут непрерывный огонь по Запорожской АЭС и ближайшим населённым пунктам” (Владимир Рогов 29.08.2022);

“Нацформирования ВСУ ведут артиллерийский огонь вплотную к энергоблокам ЗАЭС” (Энергодар Сегодня 29.08.2022)

Насправді ж Україна не має жодного відношення до цих атак, як на саму ЗАЕС так і на місто Енергодар. В Офісі Президентаповідомили про те, що  саме російські терористи обстріляли Енергодар. Обстрілювали Нікополь, Марганець та імітували «відповідь» по Енергодару, хоча ведуть вогонь самостійно. В Енергоатомі також зазначили, що обстріли здійснює російська сторона, проте зауважень до роботи обладнання та систем безпеки при пошкодження покрівлі спецкорпусу немає.

В наступні два дні, 30 і 31 серпня, продовжилися атаки на тимчасово окуповане місто Енергодар та його місцевих мешканців. За повідомленням єдиного оператора Енергоатом російські військові продовжували обстрілювати Енергодар та майданчик ЗАЕС. Внаслідок цього поранення різного ступеню тяжкості отримали 10 мирних мешканців Енергодара, чотири з них – працівники атомної станції.  Також окупанти вигадали фейк про те, що українські військові вдарили дроном-камікадзе по будівлі адміністрації Енергодару. Міський голова Енергодару Дмитро Орловспростував цю інформацію.

Українська армія стріляє по ЗАЕС американською зброєю, - фейк

До того ж окупанти продовжили маніпулювати і тим, що нібито обстріли веде українська армія по ядерним об’єктам саме за допомогою західної зброї, яку поставляють партнери для захисту України. Головний меседж – не можна більше постачати зброї українській армії, бо це загрожує усьому світові.

“По информации ВГА города, за прошедшие два часа по прибрежной линии зафиксировано 17 артиллерийских ударов калибра 155-мм, выпущенных с противоположной стороны Днепра. Предварительно, ведение огня нацформированиями ВСУ производится из американских гаубиц М777” (Южный Плацдарм 30.08.2022)

“Предварительно, ведение огня нацформированиями ВСУ производится из американских гаубиц М777” (Энергодар Сегодня 30.08.2022)

Ці вигадкиспростовує у своєму звіті аналітики американського Інституту вивчення війни. Вони зазначають, що Росія несе відповідальність за атаки на захоплену Запорізьку АЕС та навколо неї, хоча намагається звинуватити Україну. Крім того, окупантиповідомляли про затримання якихось міфічних диверсантів-терористів, що «мали інформацію про конструкційні особливості станції і готувалися вчинити теракт під час візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС». Жодного підтвердження існування цих диверсантів немає – ні фото, ні відео окупанти не надали.

Фейк про невидимих диверсантів

Окрема тема фейків – це міфічні диверсанти, які 1 вересня намагалися пробратися до ЗАЕС на кораблях/баржах, а їх прикривали дрони в день, коли делегація МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару.

«В 6.20 мск на побережье Каховского водохранилища в трех километрах северо-восточнее Запорожской АЭС высадились 2 диверсионные группы ВСУ численностью до 60 человек на 7 моторных лодках»(Токмак Сегодня 01.09.2022)

«ВСУ двумя диверсионными группами численностью до 60 человек высадились на побережье Каховского водохранилища в трех километрах северо-восточнее Запорожской АЭС и предприняли попытку захвата электростанции. Группа диверсантов была блокирована силами Росгвардии и уже уничтожена». (Южный Плацдарм 01.09.2022)

«Военные РФ по факту попытки высадки украинского десанта и артобстрела открыли ответный огонь» (Васильевка Онлайн  01.09.2022)

«Украинский десант, высадившийся рядом с Запорожской АЭС, уничтожен, сообщил глава ВГА Запорожской области Балицкий» (Васильевка Онлайн 01.09.2022)

«Минобороны России: завершается уничтожение украинской диверсионной группы, готовившей провокацию для срыва прибытия миссии МАГАТЭ на Запорожскую АЭС» (Энергодар Сегодня 01.09.2022)

Ці вигадкиспростовуєють фактчекери з видання «Без Брехні», які наклали на мапу інформацію від колаборантів про десант і з’ясували, що удари авіації були з іншої частини міста, ніж де нібито мав висадитися цей десант. Більш того, з великої кількості захоплених та знищених десантників не залишилося жодного живого, аби його могли показати і підтвердити сам факт їх перебування. 

Фейки про те, що Україна обстріляла житлові квартали Енергодару

1 вересня колаборанти звинуватили українських воїнів в ударі по житловим кварталам міста, в результаті чого є постраждалі цивільні.

«В самый светлый праздник для детей — День знаний, войска Украины нанесли удар по Энергодару. Число раненных уже достигло пяти, среди них - ребёнок в очень тяжёлом состоянии» (Южный Плацдарм 01.09.2022);

«Сегодня с 5:30 украинские каратели ведут массированный артобстрел жилых районов Энергодара» (Южный Плацдарм 01.09.2022)

«Сегодня украинские нацисты обстреляли Энергодар, Каменку, Васильевку. По предварительным данным не менее трех погибших, пятеро раненых мирных жителей, в том числе ребенок с проникающей травмой бедра» (Евгений Балицкий 01.09.2022, Мелитопольская районная администрация 01.09.2022, Администрация города Мелитополя 01.09.2022)

Насправді ж мер Енергодару Дмитро Орлов у своєму Telegram-каналіповідомив, що російські військові з 05:00  1 вересня обстрілювали місто з мінометів, також були чутні автоматні черги. Вінпідтвердив, що вже є загиблі та поранені. За повідомленням Головного управління розвідки, зранку, 1 вересня, Енергодар, місто-супутник Запорізької атомної електростанції,піддався обстрілам з боку окупаційних військ. Над містом «працювала» група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах.

Також на каналах окупантів публікувалися дописи про лист до МАГАТЕ нібито від усіх енергодарців з проханням зупинити обстріли ЗАЕС ВСУ. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО – це маніпуляція, мета якої введення в оману населення тимчасово окупованих територій, а також інспекції МАГАТЕ.

Фейки про українські ракети, що шалено перевертаються

Розганяли у telegram-каналах окупантів і маніпуляцію  з «колекцією» уламків від снарядів якими українські військові обстріляють Енергодар (Энергодар Сегодня 30.08.2022, Владимир Рогов 30.08.2022). Їх хотіли подарувати (чи вдалося це, невідомо) представникам місії МАГАТЕ. Це є дезінформацією, бо в реальності не існує жодного документального підтвердження того, що ці снаряди чи їх уламки були знайдені саме на території міста Енергодар, а не на будь-якій іншій ділянці фронту та використані для цієї “колекції”.

До речі, під час візиту МАГАТЕ окупанти показали «украинскую ракету, которая находится на территории места захоронения отработанного топлива, а также на поврежденный в ходе обстрелов водородопровод» (Южный Плацдарм 01.09.2022). Радник гендиректора Росатома Ренат Карчаа пояснив голові Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелю Ґроссі,чому ракета, яка впала в Енергодарі, виглядає так, ніби прилетіла з окупованої території. За його словами, вся річ у тому, що снаряд при приземленні розвертається на 180°. Насправді ж, як підтвердилирозслідувачі з «The Insider», на відео — ракета реактивної системи залпового вогню, яка летить прямо та приземляється у напрямку польоту, а тому ніяких обертів, розворотів чи перевертання бути не могло. 

Маніпуляції про допуск іноземних журналістів на станцію

Аби підтвердити свою версію історії на ЗАЕС та необхідність присутність російських військових і техніки на ЗАЕС, 1 вересня у день візиту МАГАТЕ на атомну станцію допустили лише прокремлівських російських журналістів та декілька псевдо іноземних журналістів, що працюють на Кремль. Аби додати «вагомості» колаборанти написали, що пул з іноземними журналістами супроводжував Рафаеля Гросі і його місію на станцію

“В Энергодар прибыл пул иностранных и российских журналистов. В целях безопасности все находятся в бомбоубежище. В городе периодически слышны выстрелы тяжёлых орудий”. (Южный Плацдарм 01.09.2022);

“По словам военкора RT Алексея Репина, прибытие делегации вызвало настоящий ажиотаж: сейчас на ЗАЭС находятся порядка 60—70 журналистов из разных стран, в том числе из Европы. Бердянск” (Бердянск Актуально 01.09.2022);

“Миссия МАГАТЭ начала осматривать Запорожскую АЭС. На месте собралось огромное количество журналистов, которых оставили подождать за красной лентой”. (Южный Плацдарм 01.09.2022)

Як повідомив цього дня у своємузверненні президент України Володимир Зеленський, місію МАГАТЕ мали супроводжувати акредитовані журналісти – представники українських та міжнародних ЗМІ. На жаль, окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів.

Фейки: ЗСУ наносять удари по цивільних об’єктах та зернових складах

Частина фейків, яка розповсюджувалась в телеграм-каналах Запорізької області цього тижня, стосувалася нібито ударів ЗСУ по цивільних об'єктах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Наприклад, на каналі Южный Плацдарм 31 серпня  було опублікованоповідомлення про те, що українські військові ніби-то нанесли ударцивільним об’єктам в місті Токмак Запорізької області. Нібито був обстріляний елеватор і значні ушкодження отримала будівля, де зберігалося зерно. У Telegram-сторінці Збройних Сил Україниповідомили, що справді цього дня вони завдали удару по складам БК і базування російських солдат в Токмаку, але воно не мало ніякого відношення до складів зерна.

Ще одне повідомленням з аналогічним звинуваченням з’явилося у Telegram-каналі «Бердянск Актуально».

“Сегодня, около 19.30, украинские оккупанты ударили по сельскохозяйственным постройкам в поселке Андреевка, в которых хранились собранные зерновые”. (Бердянск Актуально 29.08.2022)

На сторінці Бердянського виконкомуповідомили про те, що у понеділок ввечері, 29 серпня, в окупованому військами РФ селищі Андріївка у Бердянському районі пролунали вибухи. Після них на базі російських загарбників спалахнула пожежа.

Не перестають окупанти і брехати про захисників з полку «Азов», які здалися в полон в Маріуполі. Колаборанти відстрочили, але не полишилиідею трибуналу та страти українських воїнів, а тому продовжують «підігрівати» медійне поле, розповсюджуючи неправдиві повідомлення з метою дискредитації як полонених, так і ЗСУ з українською владою.

«Они убивали жителей Донбасса восемь лет. Потом, в плену, они стали рассказывать о своих преступлениях. В ответ Украина решила их уничтожить прямо в колонии ДНР, где они содержались после сдачи в плен с «Азовстали»» (Токмак Сегодня 02.09.2022)

Усе це - фейки. Через кілька годин після того, як понад 50 українських військовополонених було вбито в СІЗО №120 в тимчасово окупованій частині Донецької області вранці 29 липня 2022 року, російські пропагандисти намагалися показати залишки американської ракети HIMARS, вони не допускали на місце злочину представників міжнародних організації.  Цей фейк вже спростувало американське видання CNN у власному розслідуванні. Вонипідтвердили, що українська зброя не влучала у цю колонію.

Фейки про переповнені морги та наркотрафік

Через те, що армія Росії не може похвалитися якимось досягненнями у війні, яку вона підступно розпочала проти суверенної України, то вони вирішили використати фейк про те, що їх так звана «спеціальна військова операція» все ж таки має користь.  Так, у Росії для внутрішнього споживача придумали фейк «про зупинення масштабного українського наркотрафіку через СВО».

«Благодаря проведению специальной военной операции по защите мирного населения Донбасса наркотрафик из Украины в Россию почти полностью остановлен» (Токмак Сегодня 29.08.2022).

Це – фейк.  Жодного різкого зростання ввезення синтетичних наркотиків у Росію у 2001–2021 роках не зафіксовано. Так звані солі (наркотики, які деякий час намагалися легально ввозити під виглядом солей для ванн)з'явилися в Росії на початку 2010-х років; везли їх переважно з Китаю, а згодом із підпільних лабораторій у країнах Західної Європи.

Цього тижня було зафіксовано багато дописів, присвячених міфічним втратам української армії на війні. Цікаво, що між собою пропагандисти ці цифри не узгоджували, тож у повідомленнях, які  вийшли раніше, було озвучено більше втрат, ніж двома днями пізніше. Так, 29 серпня росармія “вбила 1200 військових і знищила 48 танків”, а 31 серпня “досягнення” змінилися: втрат стало трохи більше 560 військових і 26 танків.

«Более 1200 украинских военнослужащих погибли во время разгрома наступления украинских войск на Николаево-Криворожском и других направлениях. Также эффективными действиями российской группировки войск за сутки уничтожены 48 танков, 46 боевых машины пехоты, 37 других боевых бронированных машин, 8 пикапов с крупнокалиберными пулеметами» (Васильевка Онлайн 29.08.2022)

“В ходе украинской попытки наступления уничтожено 26 украинских танков, 23 БМП, сбито два штурмовика Су-25, заявило Министерство обороны России. Потери украинских войск в живой силе составили более 560 военнослужащих”. (Мелитопольская районная администрация 31.08.2022)

Після цього 2 вересня з’явилися синхронні повідомлення  про те, що «городские морги Николаева на юге Украины переполнены»з’явилися на каналах Васильевка Онлайн та Токмак Сегодня. Джерелом виступив псевдо мер Снігурівки та колаборант Юрій Барбашов, що не може мати ніяких реальних свідчень з Миколаєва. Ця інформація нічим і ніким не підтверджується

Фейки про соціалку, економіку і референдум

Колаборанти продовжують брехати про абсолютну підтримку референдуму та неймовірне бажання усіх мешканців окупованої частини опинитися одним прекрасним ранком у складі росії. Для аргументації цих фантазій колаборанти спираються на дані «соціологічних опитувань».

«По данным социологических опросов , предстоящий референдум поддерживает большинство жителей Запорожской области. Это, в частности, подтверждается очередями на получение паспорта РФ» (Южный Плацдарм 29.08.2022, Мелитопольская районная администрация 29.08.2022).

«Перевірено.Запоріжжя» вже писало, що ці опитуванняне мають нічого спільного з соціологією і не є та не можуть бути релевантними під час окупації, тим паче в ситуації з великою кількістю (в Мелітополі – 65%, в Енергодарі трохи більше 50%) евакуйованих людей.

Щодо черг на паспорти, то тут також є маніпуляція, бо у Бердянську з липня й майже по кінець серпня російські паспортиотримало близько 800 осіб, а це менше 1% від кількості зареєстрованих мешканців станом на 24 лютого.

Традиційно окупанти маніпулюють темою ЖКГ. Так, вони обіцяли у вересні запустити газ для мешканців окупованих територій, але все ще продовжують жалітися, що Київ залишив регіон без газопостачання, хоча цебрехня і газу немає через перебитий газогін і недопуск українських спеціалістів для усунення аварій.

Через канал окупаційної влади «Типичная Акимовка» окупанти брешуть, що лише зараз при новій владі вони будуть ремонтувати водогін, що не був замінений ще з часів УРСР.

«Идёт ремонт водопровода в селе Радивоновка по улицам Заречная и Шевченко. Вся сеть, проложенная во времена СССР, прослужила и так достаточно долго. Очень символично, что приёмник Союза, Российская Федерация, снова проложит в Акимовке новый водопровод» (Типичная Акимовка 30.08.2022)

Насправді це не так, бо рівно рік тому вжебув проведений поточний ремонт водопроводу в селі Радивонівка Якимівського району, де вони і збираються повторно проводити ремонт. Також ремонт було проведено  в селі Мирне. Крім того, у минулому році згідно даних системи Prozorro, бувпідписаний договір на розробку проектно-кошторисної документації західного групового водопроводу Якимівського району на автошляху Якимівка-Таврійське-Чорноземне.

Продовжують колаборанти маніпулювати і темою землі. Окупанти планують, що після референдуму (а вони вже знають його результати), сільгосподарники з Росії зможуть обробляти землі українських пайників.

«Сельхозпроизводители из России готовы обрабатывать нашу землю, растить урожай, платить за аренду людям в полном объёме и помогать территориям, на которых она находится, развиваться и строиться» (Типичная Акимовка 30.08.2022)

Насправді ж, згідно з українським законодавством, це незаконно. В Якимівському районі значна частка земель не приватних власників, а землі комунальної або державної форми власності. Відповідно ч. 5 ст. 22 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначенняне можуть передаватися у власність іноземцям чи особам без громадянства. Взагалі ця історія про те, що сільгоспвиробники з держави-агресора отримають українську землю виглядає як рейдерське захоплення.

З початком навчального року побільшало маніпуляцій з темою, що Росія, на відміну від України, дозволяє на окупованих територіях вивчати українську мову, але в якості факультативу. «Перевірено.Запоріжжя» вже на прикладі з навчанням української мови після окупації Кримуписало, що така «доброта» загарбників на практиці триває менше року.

Володимир Рогов на своєму каналіцитує Путіна, який на економічному форумі 1 вересня пожалівся, що українська влада так перекроїла історію, що діти не знають його улюбленої теми про те, що Україна колись була у складі РСРС. Насправді ж, це маніпуляція, бо в програму шкільної історії України та всесвітньої історії за 10-11 клас входить цей період.

Ще одна маніпуляція стосується студентів з тимчасово окупованих територій. Колаборанти кажуть, що невідома кількість цих студентів з окупованих територій на Запоріжжі, але «багато» навчаються в російських вузах на бюджеті.

«Многие ребята с освобожденных территорий поступили в российские вузы на бюджет. Кроме того, мы уверены, сильно изменятся и наши университеты, если мы решим объединиться с Россией на референдуме. Доказательство тому — крымские вузы» (Бердянск Актуально 30.08.2022)

«Многие ребята поступили в российские ВУЗы и будут трудиться ради нашего общего будущего. Прибавьте к этому опыт профессионалов и желание жить в благополучном государстве: вместе мы горы свернём» (Администрация города Мелитополь 30.08.2022).

Тримають в таємниці цю кількість «многих ребят», мабуть тому, що за повідомленням мера Мелітополя Івана Федорова, насправді, їх кількість просто мізерна, бо  у Мелітополі 82% з 620 випускників шкілвступили до українських та європейських вишів.

Також окупанти продовжують брехати про долю комунальної техніки в окупованому Сєвєродонецьку. Заповідомленям каналу Южный Плацдарм від 1 серпня «Киевский режим, отступая в агонии, уничтожил всю коммунальную технику города» і тому лише підшефні регіони дають у користування спецтехніку. Насправді ж, це фейк - техніка була вивезена. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що після «огляду» комендатури в містах почала зникати комунальна техніка.

Ще одна цікава тема, яку не так давно почали розкручувати на свої телеграм-каналах окупанти, це нібито відновлення роботи великих підприємств, інвестиції в маленькі міста. Так, на каналі «Бердянськ Актуально» 20 серпня колаборанти відрапортували про те, що відновить свою роботу «Бердянський сталеливарний завод». Насправді заводу з такою назвою ніколи не існувало, а мова йде про підприємство «Ростенергомаш». Засновниками його є бердянець Олександр Жадан (колишній директор ТОВ «Південгідромаш») і громадянин Російської Федерації Володимир Ковалінський. У Ростові-на-Дону Ковалинський очолював закрите акціонерне товариство з аналогічною назвою. На каналі «Васильевка Онлайн»похвалилися міфічними інвесторами з Росії,  які зацікавилися перспективними підприємствами краю, правда, перечислити ці перспективні підприємства окупанти не змогли, як і назвати хоч одного конкретного інвестора.

Не могли обійти стороною колаборанти і тему постачання зерна Україною після відновлення морського шляху з Одеси.

«В Африку, наконец-то, прибыло одно (!) судно с украинской пшеницей. Все остальные растащили демократические европейцы» (Токмак Сегодня. 30.08.2022)

Насправді ж у серпні 2022 року Україна експортувала 4,5 млн тонн зернових та олійних культур. 44 судна з українською агропродукцією вже направлені в 15 країн світу. Також в України є ще 70 заявок на прибуття суден на завантаження. В Африкунаправлено Світовою продовольчою програмою ООН 23 тисячі тонн української пшениці.

Окрема улюблена тема колаборантів – “збочений Захід” на контрасті з православними росіянами. Цього тижня окупантиопублікували допис про те, що на заході підтримують педофілію і навіть створили у Швеції офіційну партію педофілів, яка входить до структури центральної влади країни. Це, звичайно,фейк.

Продовжилибрехати окупанти і про виплати для безробітних, маніпулювали створеннямгромадської палати з неназваними лідерами громадської думки у Бердянську та брехали, що на окуповані землі масовоповертаються люди.

*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 29 серпня  по 2 вересня 2022 року. Загалом було проаналізовано 678 повідомлень в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 133 маніпуляції і 137 фейків.

Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Васильевка Online”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.                

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#населення #фейк #маніпуляція #колаборанти #окупанти #брехня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...