• Головна
  • «Персонал станції перебуває у заручниках»: робітник ЗАЕС зазначив, що співробітники не мали змогли усе розповісти МАГАТЕ
13:56, 4 вересня 2022 р.

«Персонал станції перебуває у заручниках»: робітник ЗАЕС зазначив, що співробітники не мали змогли усе розповісти МАГАТЕ

«Персонал станції перебуває у заручниках»: робітник ЗАЕС зазначив, що співробітники не мали змогли усе розповісти МАГАТЕ

Сьогодні, 4 вересня, минає шість місяців, як Запорізька атомна електростанція окупована. Один зі співробітників ЗАЕС, який зараз перебуває на підконтрольній Україні території розповів, що насправді відбувалося у день приїзду місії МАГАТЕ і чи мали можливість робітники, що перенесли психологічний і фізичний тиск з боку окупантів поспілкуватися з місією.

Про це в інтерв'ю Радіо НВ анонімно розповів працівник Запорізької АЕС, передає 061.

За його словами у день, коли місія приїхала, з самого ранку потужний був обстріл міста, території станції. Коли місія прибула, було повне затишшя. Місія виїхала і ввечері знову люди слухали вибухи у місті та навколо. Обстріли продовжуються.Окупанти гатять по околицях, по території промзони міста. На питання, чи змогли люди, що перебували «на підвалах» поспілкуватися з місією МАГАТЕ, співрозмовник відкинув таку можливість.

«Як і місто, так і персонал станції перебувають у заручниках фактично. Люди, які потрапили до підвалів, морально та психологічно надломлені. Їм дуже тяжко було. Я навіть не можу уявити стан, в якому перебувають працівники після перебування у лапах окупантів. Потрапити «на підвал» можуть не тільки працівники Запорізької АЕС, а й [жителі] всього міста. Тобто хтось на людину показав, сказав, що вона має активну проукраїнську позицію, висловлюється, і людину забирають. Під час обшуків, наприклад, у телефоні знаходять якісь телеграм-групи, в яких показують реальну картину, яка у нас на фронтах, у місті. Все. Для них це показник, що людина проти них. Її викликають, забирають і людина пропадає на тижні. Після цього відпускають, але людина знаходиться в такому психологічному та моральному стані, що це… Це дуже погано», - зазначає співробітник станції.

На його думку, перебування кількох осіб з місії МАГАТЕ жодним чином не може морально та психологічно допомогти працівникам станції. Вони так само будуть проходити через військових. Вони живуть і бачать, що твориться, — обстріли Нікополя, Марганця, самого Енергодара.

Також він зазначає, що на станції є десь 10% колаборантів. Це відображення картини настроїв і по всьому місту.

«Усі мають рідних, які проживають у містах, які були обстріляні у перші години початку повномасштабного вторгнення, у всіх є діти, тобто всі люди знають реальну картину. Місто дуже сильно об'єдналося навколо тієї ж оборони міста», - зазначає джерело.

Нагадаємо, що зараз на Запорізькій атомній станції ще залишається чотири людини — технічних експертів МАГАТЕ і два представники, які займаються сейфгвардом. Фактично вони займаються безпекою палива.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС #атомна станція #МАГАТЕ #ситуація #персонал #заручники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...