• Головна
  • До МАГАТЕ звернулися 43 країни світу щодо ситуації на Запорізькій АЕС
15:38, 14 серпня 2022 р.

До МАГАТЕ звернулися 43 країни світу щодо ситуації на Запорізькій АЕС

До МАГАТЕ звернулися 43 країни світу щодо ситуації на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ 12 серпня 2022 отримало спільну ноту від 43 держав світу та ЄС щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції і закликом до рф негайно вивести російські війська з території станції.

Про це повідомив мер міста Енергодар Дмитро Орлов на своєму каналі в Telegram, передає 061

Ця заява видана від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Пн.Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Республіки Молдова, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки, а також Європейського Союзу.

«Неспровокована та невиправдана загарбницька війна Російської Федерації проти України, суверенної держави, грубо порушує міжнародне право, в тому числі Статут ООН.Ми рішуче підтримуємо важливість фундаментальних семи стовпів безпеки та фізичної безпеки при використанніядерної енергії, викладені Генеральним директором МАГАТЕ Гроссі.Контроль Росії Запорізької атомної електростанції - найбільшої атомної електростанція Європи - велика небезпека для цих принципів. Розміщення кадрових російських військових і зброї на ядерному об’єкті є неприйнятним та нехтує безпекою, фізичною безпекою, і принципами гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов'язалися поважати», - говориться в спільній заяві.

Країни-підписантки закликали росію негайно вивести свої військові сили з Запорізької АЕС, її найближчого оточення, і всієї України, таким чином,щоб оператор і українська влада змогли відновити свої суверенні обов’язки в межах міжнародної політики України, визнаних кордонів, і законний робочий персонал зміг виконувати свої обов'язки, виключити стороннє втручання, загрози або неприйнятно важкі умови праці. Це також дозволить МАГАТЕ провести верифікацію відповідно до гарантій України зобов'язань в безпечних і надійних умовах і вчасно.

"Ми рішуче засуджуємо використання Росією дезінформації для спроби виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне Росію до відповідальності за її агресію. Росія має понести повну відповідальність за свої протиправні дії в Україні", - наостанок зазначається в заяві.

Нагадаємо, раніще ми писали про те, коли окупанти можуть переключити ЗАЕС до російської енергосистеми і як це вплине на Запоріжжя.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#допомога #ЗАЕС #МАГАТЕ #ядерна безпека #спільна заява
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...