• Головна
  • Стало відомо, коли окупанти можуть переключити ЗАЕС до російської енергосистеми і як це вплине на Запоріжжя
12:19, 14 серпня 2022 р.

Стало відомо, коли окупанти можуть переключити ЗАЕС до російської енергосистеми і як це вплине на Запоріжжя

Стало відомо, коли окупанти можуть переключити ЗАЕС до російської енергосистеми і як це вплине на Запоріжжя

Потужності Запорізької АЕС Росії не потрібні, адже окупований Крим повністю забезпечений електроенергією. На думку експертів, заяви про підключення ЗАЕС до «Росатому» це лише інструмент впливу на політичній арені.

Про це повідомляється в проєкті «Новини Приазов’я» Радіо Свобрди з посиланням на оглядача видання «Дзеркало тижня» Ігор Маскалевича.

Маскалевич вважає, що у випадку відключення ЗАЕС від української енергосистеми «загроз для Запоріжжя немає».

«Якщо її відключать, то, в принципі, у Запоріжжі нічого страшного не станеться. Тому, що ми маємо єдину енергосистему. Цю потужність підхоплять інші станції. Плюс, чітко розуміємо, що в нас упало навантаження відсотків на 30-35. Відповідно, у нас досить пристойний надлишок потужностей. І одна з причин, чому росіяни хочуть відключити станцію – ми зараз трохи експортуємо електроенергію, не в дуже великих обсягах, але можливості є, якщо вони її відключать, то у нас різко впадуть такі можливості», – пояснив Маскалевич.

Директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко вважає, що процес підключення ЗАЕС до об'єднаної енергетичної системи Росії триває достатньо високими темпами.

На його думку, існує відповідна програма та плани, які виконують під керівництвом експертів «Росатому» на захопленій станції.

«Для того, щоб це зробити, треба від'єднатися від української енергетичної системи. Тому що, якщо цього не зробити, буде аварія. Зараз вони (окупанти – ред.) цим займаються. Вони відновили лінії електропередач на Крим, зробили необхідні заходи щодо перемикання на підстанціях, трансформаторах і так далі. Але я не думаю, що їм це вдасться, тому що це є українська власність, українська станція і Україна має правовими всіма заходами це не допустити. Якщо правових заходів не розуміє російська сторона, тоді будуть вжиті, я впевнений, інші заходи – так скажемо, фізичного впливу», – наголосив експерт.

Омельченко вважає, що росіяни намагатимуться під’єднати ЗАЕС до об'єднаної енергетичної системи Росії паралельно з проведенням псевдореферендуму на Запоріжжі.

«Хочуть перемкнути десь у вересні. Провести «референдум», вони думають зробити анексію і все цим закінчиться. Вони будуть вважати, що це вже територія Росії і вони зможуть лякати ядерною зброєю і вже ніхто не зможе повернути це Україні. От такий примітивний план терористів. Але я впевнений, що нічого з цього не вийде. Впевнений, що через деякий час буде звільнений Херсон, Енергодар – все для цього є», – впевнений представник «Центру Разумкова».

Нагадаємо, що за повідомленням очільника Міністерства внутрішніх справ України Дениса Монастирського, на Запорізькій АЕС «спостерігають високий рівень загрози». Через це МВС «готується до будь-яких сценаріїв», аж до евакуації населення, заявив Монастирський.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС #енергосистема #безпека #переключення #станція #псевдореферендум #наслідки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...