• Головна
  • Дело по тарифам в транспорте закрыли, но запорожский исполком заплатит 1762 гривны
17:39, 7 лютого 2019 р.

Дело по тарифам в транспорте закрыли, но запорожский исполком заплатит 1762 гривны

Сегодня, 7 февраля, в Запорожском окружном административном суде рассматривали дело об отмене и признании незаконным решения исполкома о повышении тарифа на проезд. Дело закрыли, но судья постановил исполкому возместить общественной организации сумму, которую та потратила на судебный сбор.

Об этом сообщает корреспондент 061.

Во время заседания суда представитель управления транспорта назвал обвинения надуманными:

"<...> обов'язковою умовою надання правового захисту є наявність відповідного порушення суб'єктом владних повноважень прав свобод та інтересів особи на момент її звернення до суду. Порушення має бути реальним, стосуватися зазвичай індивідуально вираженних прав і інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Наведені положення не дозволяють скаржитися щодо законодавства за певних обставин абстрактно, лише тому, що заявники вважають, начебто певні положення норм законодавства впливають на їхнє правове становище.

Тобто аргументи про визнання законним чи незаконним акту не має жодного відношення до реально порушених прав позивача. Крім того, відповідно до того, що рішення вже скасовано оскаржуване, позивач не може вважатися суб'єктом правовідносин, до яких буде застосовано нормативно-правовий акт в майбутньому, та рішення №472 як таке, що втратило чинність, не може в майбутньому регулювати правовідносини - відповідно і впливати на зміст і обсяг прав, свобод та законних інтересів позивача. Тому я не вбачаю небхідності в тому, щоб продовжувати розгляд ні про що".

Представитель исполкома делал акцент на том, что новое решение якобы исправило предыдущее, однако напрямую такой формулировки не было - речь шла о восстановлении в правах, свободах  и интересах.

Члены общественной организации "Бюро демократичних ініціатив" ("ДІЙ-Запоріжжя") считают, что исполком специально пересмотрел тариф, чтобы закрыть дело, однако к новому решению по тарифам у активистов также есть замечания: 

"Ця хитрість коштувала виконкому і маршрутникам поступу в 1 гривню в тарифі та допомогла позбутися позову, але будьмо чесними - наші права як запоріжців нове рішення жодним чином не відновило.

Як ми і передбачали, суддя Запорізького окружного адміністративного суду Роман Сацький ухвалив закрити справу про скасування рішення Запорізького міськвиконкому про підвищення тарифу на проїзд - оскільки нове рішення про тариф у 6 гривень автоматично скасувало попереднє (про 7 гривень). Але також суддя ухвалив, що Запорізький міськвиконком має повернути судовий збір, який ми як громадська організація заплатили, а це 1762 гривні.

Виконком наголошував, що, нібито, нове рішення відновило наші права та інтереси. Це означає, що панове-чиновники так і не засвоїли урок: ми судилися не стільки за гроші, скільки за те, щоб запоріжців врешті почали враховувати - щоб проекти рішень публікувалися, як і належить за законом, за 20 днів до ухвалення, і жителі міста мали змогу заявити про свої інтереси (інтереси перевізників же враховують!). Та й Володимир Буряк цей урок також не засвоїв - нове рішення також ухвалили досить швидко, порушивши закон".

В "ДІЙ-Запоріжжя" пока рассматривают варианты, как влиять на эту ситуацию дальше .

Дело по тарифам в транспорте закрыли, но запорожский исполком заплатит 1762 гривны, фото-1

Напомним, в конце ноября "ДІЙ-Запоріжжя" подало в суд на исполнительный комитет Запорожского горсовета из-за того, что тот нарушил процедуру, принимая решение о повышении тарифов на проезд в общественном транспорте.

"В пятницу, 26 октября, на сайте Запорожского горсовета появился проект решения о повышении тарифа. А уже в понедельник, 29 октября, это решение приняли. По закону, проект должен провисеть на сайте к рассмотрению несколько дольше.

Согласно ч. 3 ст. 15 Закона Украины "Про доступ до публічної інформації" от 13 января 2011 № 2939-VI, проекты нормативно-правовых актов, решений органов местного самоуправления, разработанные соответствующими распорядителями, обнародуются ими не позднее чем за 20 рабочих дней до даты их рассмотрения с целью принятия.

Проект решения Исполнительного комитета Запорожского городского совета "Про тариф на послуги з перевезення одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування" было опубликовано на официальном сайте Запорожского городского совета 26 октября.

Однако, в нарушение вышеуказанных норм закона, решение исполнительного комитета Запорожского городского совета №472 "Про тариф на послуги з перевезення одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування" приняли до истечения предусмотренного Законом № 2939-VI срока в 20 рабочих дней, а именно уже 29 ноября", - сообщили в "ДІЙ-Запоріжжя".

Таким образом, горожане не смогли повлиять на процесс принятия решения.

Еще в организации подавали ходатайство об обеспечении иска: то есть попросили Запорожский окружной административный суд приостановить решение горсовета на время рассмотрения дела, но суд отказал. На следующее заседание суда по делу об отмене тарифов на проезд вызвали всех перевозчиков.

А 17 января Буряк подписал распоряжение о снижении тарифов на проезд. Как это происходило, читайте здесь: ""Снизим на гривну - потеряем 350 тысяч": перевозчики против снижения тарифов, но мэр попросил".

Читайте также: Буряк пиарит большой жилкомплекс на земле, которую передали окружению экс-запорожсталевца Божко, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#запорожье #суд #транспорт #тариф #дий #проезд #маршрутки #буряк #исполком
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...