• Головна
  • Сертифікація системи НАССР – компетентне і незалежне підтвердження її дієвості
Новини компаній
09:00, 30 серпня 2018 р.

Сертифікація системи НАССР – компетентне і незалежне підтвердження її дієвості

Новини компаній
Сертифікація системи НАССР – компетентне і незалежне підтвердження її дієвості

Згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» усі вітчизняні підприємства харчової промисловості мають застосовувати у виробництві постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних чинників і критичних точок контролю – НАССР ( від англ. «Hazard Analysis and Critical Control Point»).

НАССР – це система управління безпечністю харчових продуктів, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом визначення (ідентифікації) і контролю небезпечних чинників. На сьогоднішній день застосування принципів НАССР є обов’язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії та багатьох інших розвинених країн світу.

Сертифікація системи НАССР – компетентне і незалежне підтвердження її дієвості, фото-1

Впровадження українськими підприємствами систем управління безпечністю харчових продуктів, що ґрунтуються на принципах НАССР, передбачає певний перехідний період. Так, з вересня минулого року їх наявність є обов’язковою для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною). Підприємства, які займаються виробництвом, реалізацією або введенням в обіг харчових продуктів, що не містять необроблених інгредієнтів тваринного походження (крім малих потужностей) мають впровадити системи управління безпечністю харчових продуктів до 20 вересня 2018 року. А всі підприємства з малими потужностями – до 20 вересня 2019 року.

На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах і регіонах або в окремих ланках харчового ланцюга. Найбільш застосовуваним є стандарт ISO 22000:2005 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга», розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO). В Україні прийнятий ідентичний стандарт ДСТУ ISO 22000:2007. Його вимоги можуть бути використані для створення системи управління безпечністю харчових продуктів всіма організаціями, які безпосередньо чи опосередковано беруть участь у харчовому ланцюзі, наприклад :

• виробниками кормів, фермерами, виробниками інгредієнтів, виробниками та постачальниками харчових продуктів, підприємствами роздрібної та оптової торгівлі, підприємствами громадського харчування, організаціями, які надають послуги з транспортування, зберігання та дистрибуції, послуги з миття та дезінфекції і т. д.

• виробниками та постачальниками обладнання для харчової промисловості, мийних та дезінфекційних засобів, добрив, пестицидів та ветеринарних препаратів, пакувальних та інших матеріалів, що контактують з харчовими продуктами і т. д.

Впровадження НАССР та/або будь-якої іншої системи управління безпечністю харчових продуктів вимагає від підприємств дотримання основних санітарних та гігієнічних норм і правил, або, як їх ще називають, програм-передумов. Йдеться про утримання обладнання, інфраструктуру підприємства, санітарно-гігієнічні заходи, управління водопостачанням та відходами тощо. Саме з реалізацією програм, що створюють передумови для впровадження системи НАССР, пов’язана найбільша стаття витрат підприємства. Водночас представники харчо-переробних підприємств України стверджують, що сучасні системи управління безпечністю харчових продуктів забезпечують зростання продажів від 15 до 25 % протягом двох-трьох років. Таке поліпшення бізнес-результатів стало можливим завдяки мінімізації втрат через проблеми з безпечністю харчових продуктів (наприклад, відкликання партій продукції або розірвання вигідного контракту з роздрібним продавцем), розвитку співпраці з великими роздрібними мережами всередині країни, а також виходу на нові міжнародні ринки.

Сертифікація впровадженої системи управління безпечністю харчових продуктів є загальновизнаним інструментом для демонстрації її відповідності нормативним вимогам, гарантування безпечності продукції та підвищення довіри до підприємства з боку замовників, споживачів та органів контролю. Проводиться вона на добровільних засадах за ініціативою підприємства чи організації. Фахівці ОС ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» мають багаторічний практичний досвід у сфері надання послуг із сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, і проведуть процедуру сертифікації Вашої системи на максимально вигідних для Вас умовах.

Наша адреса: м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10

Тел.: (061) 289-98-69.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...