• Головна
  • В Запоріжжяобленерго розказали про те, як формуються графіки і чому деякі споживачі двічі потрапляють на відключення
14:16, 24 травня

В Запоріжжяобленерго розказали про те, як формуються графіки і чому деякі споживачі двічі потрапляють на відключення

В Запоріжжяобленерго розказали про те, як формуються графіки і чому деякі споживачі двічі потрапляють на відключення

Росія відновила масовані ракетні обстріли об'єктів електроенергетики. Внаслідок цих обстрілів передусім електростанції, які виробляють електроенергію, зазнали серйозних пошкоджень і наразі вони вже не здатні генерувати такий самий обсяг електроенергії, як був до обстрілів.

Про це повідомила речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко, передає 061.

«Внаслідок цього в об'єднаній енергосистемі України виник дефіцит електроенергії, аби зберегти її стабільну роботу, збалансувати, з середини квітня по всій країні, як системне явище, впроваджується обмеження енергоспоживання. По Запорізькій області ці обмеження не стосувалися населення аж до середини травня. Після ми були змушені вдатися вперше до графіків погодинних відключень», - зазначили в обленерго.

На сьогодні на підконтрольній території Запорізької області діють графіки відключень в період з 8-ї до 22-ї години.

«У нас часто питають, чому ми їх не оприлюднюємо заздалегідь, на тиждень наперед або на місяць графіки відключень. Кожного разу ситуація в енергосистемі змінюється. Саме виходячи з неї, Укренерго, як оператор системи передачі, формує завдання на зменшення обсягів споживання і доводить їх щодня до операторів системи розподілу. Коли ми бачимо це завдання, ці ліміти, ми на їх підставі формуємо графіки. Головне завдання при цьому, звісно, це виконати ліміти, утриматися в них, не перевищити дозволений обсяг і уникнути зайвих незручностей для споживачів, Тобто, якщо немає потреби гасити, скажімо, з 0 до 24 всю добу, ми цього не будемо робити. Тобто, якісь графіки сформовані наперед, вони можуть втратити свою актуальність вже за кілька годин. Ну і звісно, ключове завдання — не допустити погашення об'єктів критичної інфраструктури, чого в нас не відбувалося по Запорізькій області», — пояснює Зореслава Цупренко.

В Запоріжжяобленерго розказали про те, як формуються графіки і чому деякі споживачі двічі потрапляють на відключення, фото-1

Спеціалісти при цьому пояснюють, що крім графіків погодинних відключень, можуть бути ще й інші причини знеструмлення. Серед них планові ремонтні роботи з метою заміни або модернізації обладнання та аварійні перерви. Інформацію і про планові відключення, і про аварійні відключення енергетики оприлюднюють на своєму сайті.

«Значна кількість наших багатоквартирних будинків у місті Запоріжжя заживлена щонайменше від двох вводів. Тобто вона має ще резервну схему живлення. І оскільки вона резервна, це живлення здійснюється від іншої трансформаторної підстанції. І таким чином будинок може входити одразу до двох черг. Тобто він може бути і в переліку четвертої, і в переліку п’ятої. На жаль, сказати за якою саме схемою здійснюється його живлення ми зазвичай не можемо, бо тут треба мати доступ до внутрішньобудинкових мереж. Але в принципі це можна з'ясувати дослідним шляхом, так би скажемо. Якщо ж дійсно мають місце проблеми і будинок знеструмлюється не за своєю чергою, і що в переліку інших черг його немає, ми просимо звертатися до «Запоріжжяобленерго», до колцентру 0800 304 502 або до нашого інформаційно-консультаційного центру» — прокоментувала Цупренко.

По Запорізькій області через бойові дії все ще залишаються знеструмленими 3731 споживачів. Мова йде, зокрема, про території, які знаходяться поблизу лінії зіткнення, і там немає можливості проводити аварійно-відновлювальні роботи, або через обстріли, або через те, що енергетики не можуть дістатися в місце пошкоджень.

«Загалом, наразі всі нові пошкодження, які виникають, у тому числі через обстріли, наші бригади ліквідовують оперативно, а у більшій частині випадків йдеться про кілька годин. Ми відчуваємо постійну підтримку і допомогу з боку Міністерства енергетики та ЗОВА та її керівництва в плані забезпечення нас ремонтними паливно-мастильними матеріалами та спецтехнікою, які необхідні для аварійно-відновлювальних робіт і у тому числі для робіт з захисту та укріплення наших робочих», — зазначили наостанок в «Запоріжжяобленерго».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що “Запоріжжяобленерго” закликало скоротити споживання електроенергії, щоб уникнути додаткових відключень світла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Запоріжжяобленерго #відключення #графіки #аварійні відключення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...