• Головна
  • У Запорізькій області майже 33 тисячі сімей переселенців втратили право на виплати
15:01, 30 квітня

У Запорізькій області майже 33 тисячі сімей переселенців втратили право на виплати

У Запорізькій області майже 33 тисячі сімей переселенців втратили право на виплати

В Запорізькій області станом на 30 квітня 2024 року зареєстровано в єдиній інформаційній базі 228 тисяч внутрішньо переміщених осіб. В тому числі 45 тисяч дітей та 52 тисячі пенсіонерів.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі повідомила радниця голови ЗОДА Наталія Будяк, передає 061.

При цьому в адміністрації наголошують на тому, що з 24 лютого 2022 року кількість переселенців в регіоні збільшилася на 171 тисячу осіб. Переважно це люди з Запорізького, Бердянського, Васильківського, Мелітопольського, Пологівського районів області,а також Донецької Херсонської, Харківської та Луганської областей України

В березні цього року постановою Кабінету міністрів був змінений порядок виплат внутрішньо переміщеним особам і з'явився перелік категорій громадян, яким автоматично продовжили виплати. В цей перелік входять: пенсіонери, у яких станом на 1 січня розмір пенсій не перевищує 9444 грн; особи з інвалідністю першої чи другої групи; діти з інвалідністю до 18 років, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського опікування.

«У Запорізькій області автоматично продовжено виплати для майже 26 тисяч сімей, і вони вже ці виплати отримали. Також з'явився перелік категорій громадян, які втратили право на виплату.

Це особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях; особи, статус яких не відповідає майновим критеріям – люди мають житло на не окупованій території, вони здійснили покупки на суму більше ніж 100 тисяч гривень, мають депозити на суму більше ніж 100 тисяч гривень. І таким чином втратили право на продовження виплат майже 33 тисячі сімей», - повідомила Наталія Будяк.

У Запорізькій області майже 33 тисячі сімей переселенців втратили право на виплати, фото-1

У квітні 2024 року виплачено вже допомогу на проживання 43,5 тисячі сімей на загальну суму 183 мільйони гривень.

За розрахунковими показниками, ще 10 тисяч сімей можуть звернутися за продовженням цієї допомоги.

«Якщо звернення буде подаватися не з першого числа, а з будь-якої дати поточному місяцю, наприклад, з середини травня або в кінці травня, все одно ця сім'я отримає виплати з 1 травня. Розмір грошової допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб, складає для осіб з інвалідністю 3 тисячі гривень та для решти осіб – 2 тисячі гривень. У нас працює урядова гаряча лінія – це 1545, так само працює Запорізька обласна гаряча лінія – це 0800 50 35 08. Також на сайті департаменту соціального захисту населення Запорізької області можна знайти абсолютно всі контакти всіх районних підрозділів, до яких можна звернутися», - пояснює радниця голови ЗОДА.

Наталія Будяк також пояснює, що посадовці розглядають пропозиції щодо створення обласної програми для підтримки переселенців. Але для цього необхідно спочатку верифікувати всіх внутрішньо переміщених осіб, які є на території нашої області.

«Саме цей механізм, коли змінилися виплати, є гарним інструментом для того, щоб верифікувати всіх внутрішньо переміщених осіб. Бо дійсно є люди, які поїхали в іншу область, є люди, які виїхали з країни, тобто різні ситуації абсолютно в усіх. Я думаю, що коли ми закінчимо цю верифікацію, ми будемо мати більш оновлений реєстр і зможемо тоді говорити про прийняття програми обласною військовою адміністрацією. Я думаю, що така програма має включати багато різних аспектів. Тобто для когось необхідно поселення, комусь потрібна грошова допомога, тому що люди не хочуть жити в соціальному житлі, живуть там в родичів або ще десь. Тобто я думаю, що ми підійдемо так дуже диференційовано, щоб це не була однакова якась така шаблонна процедура. Ми спробуємо все-таки допомогти людям з різних категорій, різними способами, яких вони потребують», - наголосила Наталія Будяк.

Наостанок в ЗОВА також повідомили, що в Запоріжжі є місця в гуртожитках, шелтерах та іншому тимчасовому житлі для людей, які проживають в прифронтових населених пунктах і готові евакуюватися

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#переселенці #кошти #заява #виплати #категорії #обласна програма #допомога
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...