• Головна
  • Повноваження Запорізької обласної ради передано обласній військовій адміністрації: хто прийматиме рішення замість депутатів
20:46, 21 березня

Повноваження Запорізької обласної ради передано обласній військовій адміністрації: хто прийматиме рішення замість депутатів

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за передачу повноважень від Запорізької обласної ради до Запорізької ОВА. За це віддали голоси 236 народних депутатів. 

Одразу після завершення воєнного стану (плюс 30 днів після його завершення) облрада почне функціонування знову. Але зараз, всі майнові, земельні і кадрові питання буде вирішувати начальник Запорізької ОВА.

Про це він розповів під час брифінгу. 

“Я хочу чітко пояснити, що було раніше, а що буде передано наразі. Перш за все, на початку військового стану 24 лютого 2022 року велика кількість повноважень була і так передана ОВА. Наприклад, в частині фінансів ще два роки тому було все передано і вирішувалось одноосібно начальником ОВА. В частині деяких господарських рішень - також було передано. Тож, наразі передаються кадрові, земельні та майнові питання. Це важливо, бо ми точно не маємо права зупинити процеси в прифронтовій області, а навпаки максимально прискорено маємо вирішувати проблеми, які відповідатимуть запиту мешканців”, - сказав він. 

Федоров додав, що як міський голова Мелітополя ще навесні 2022 року неодноразово звертався до депутатів з проханням зібратися аби вирішити нагальні питання. 

“Для мене на той час нагальним питанням було, щоб мандат забрали у колаборантів, які вже тоді були явними колаборантами, вирішили кадрові питання людей, які пішли на співпрацю з колаборантами, але на той час питання не було вирішено і депутати не зібралися. 5 разів голова Олена Жук скликала засідання сесій облради, але недостатня кількість депутатів приходила до зали”, - сказав він. 

За словами Федорова, певна кількість депутатів має поважні причини та не може бути присутніми. Є такі, що  виїхали, а хтось - просто не бачить сенсу виконувати обов'язки. Крім того, велика кількість депутатів склали повноваження. 

“11 депутатів чекають на свою чергу зайти в облраду. Є депутати, які вступили до лав ЗСУ. Вони не можуть бути присутніми. Весь цей спектр не дозволяє функціонувати обласній раді. З завтрашнього дня ми з Оленою Жук будемо вивчати питання функціонування апарату облради, буде передано і доведено до відома те, які є нагальні потреби і з наступного тижня, коли ми офіційно зареєструємо нового підписанта в облраді, ми зможемо розпорядженням начальника ОВА оформлювати документи, які раніше були рішеннями облради. Це точно додаткова відповідальність, це точно додаткове навантаження, але це точно сьогодні потрібно для області”, - сказав Іван Федоров. 

Він наголосив на тому, що сьогодні ВР не розпустила облраду, а лише на воєнний час передала частину повноважень начальнику ОВА.  

“2 роки вони не виконували роботу в частині забезпечення життєдіяльності 150 комунальних установ та комунальних закладів. З обласного бюджету весь апарат облради фінансувався протягом двох років… . Сьогодні ми не можемо розпочати жодного будівництва на обласному об'єкті, бо власник має надати згоду на початок будівництва”, - додав. 

За його словами, Олена Жук буде залишатись головою облради. Апаратом обласної ради будуть готуватись проекти розпоряджень. Всі обласні департаменти так чи інакше синхронізовані з установами обласної ради. 

Федоров зазначив, що скорочення в апараті точно будуть, але зараз жодних цифр та конкретики не сказав. Мовляв, це буде ясно після проведення інвентаризації. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Облрада #ова #депутати #Федоров
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...