• Головна
  • Душа та розум. Відреставрований історичний квартал в Запоріжжі оснащено елементами сучасної системи «smart-home»
Новини компаній
17:00, 11 березня

Душа та розум. Відреставрований історичний квартал в Запоріжжі оснащено елементами сучасної системи «smart-home»

Новини компаній

Запоріжжя загоює «рани» після ворожих ударів. Частина будинків, що були понівечені ракетами армії рф, нині відбудовуються. Серед символів незламності Запоріжжя і 15-підʼїздний будинок квартал на проспекті Соборному 151, що реставрують коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ «Запоріжсталь».  

  Історичному кварталу вже повернули «обличчя». Відбудовано знищені квартири. Закінчується ремонт в підʼїздах, що були пошкоджені вибуховою хвилею від прямого удару ракеты С-300. 160 квартир підключено до системи електропостачання, для безпеки мешканців оновлено застарілі та пошкоджені електромережі в підʼїздах. А це: 1000 метрів лотків, 90 щитків, встановлено 12 ввідних шкафів. До війни мешканці  будинку намагалися створити ОСББ, щоб розпочати відновлювати застарілі комунікації самотужки. Але будинок так і залишився на балансі міста.   

  Тож в ході повоєнної відбудови кварталу, виявлено проблеми і у електриці. Стара проводка і до обстрілу була небезпечною та могла не витримати навантаження. Вибух ще більше пошкодив систему, тож 2000 метрів кабелю треба було замінити.  

    За словами директора КП «Управління капітального будівництва», Олександра Андреєва,  в першочерговому плані робіт по оновленню електромережі закладались роботи тільки на зруйновану секцію, врешті їх обсяг збільшився на 70%.   Загальний обсяг робіт, після детального обстеження обʼєкту відбудови та реорганізації процесів, збільшився на 30%.  

Нині будівельники завершують ремонти в 15-ти підʼїздах кварталу. На ремонти підʼїздів вже використано 47 тон штукатурки, 22 тони декоративних будматеріалів. Сходи в будинку залишити автентичними задля збереження історичного стилю. Аби ліквідувати наслідки удару, будівельники працюють над реставрацією та очищенням сходових клітин. Замінено перила. Встановили тамбурні та нові вхідні двері в підʼїздах та нові пластикові вікна. 

  Інженерні рішення дозволили комбінувати сучасні технології із класикою архітектурного рішення забудови кварталу архітекторів 50-х років минулого сторіччя, розповів директор КП «Управління капітального будівництва», Олександр Андреєв. Попереду пуско-налагоджувальні роботи системи доступу в підʼїзди. 

«Реставрація старовинного кварталу триває із впровадженням сучасних технологій задля зручності мешканців будинку як того вимагає час та стандарти будівництва. Тож підʼїзди оздоблено пʼятнадцятьма панелями виклику, що є частиною концепції «smart-home». Власники квартир керують доступом в підʼїзд зі смартфону з будь якої точки країни чи світу.  «Розумні» домофони оснащено кольоровою камерою з кутом огляду 140 ° / 82 °. Навіть у темний час доби камера передає зображення завдяки наявності режиму нічного бачення зі світлодіодним підсвічуванням, а всеспрямований мікрофон та динамік забезпечують двосторонній аудіозв'язок. Кожний власник квартири користуватиметься QR-кодом в своєму телефоні, підноситиме  його до панелі для виклику або відкриття дверей.Наразі система на етапі підключення»,-розповів Андреєв.


  Завдяки швидкій роботі підрядника, закупівлі будівельних матеріалів у 2023 році, моніторингу та коригуванню проекту ремонту вдалося заощадити 70 млн гривень. В залежності від рішення міністерства інфраструктури України ці кошти можуть бути перенаправлено на ремонт будинку на пр. Соборному 44. Роботи з реставрації кварталу-памʼятки архітектури  Соборний 151/Сталеварів 11 ведуться з літа минулого року в умовах триваючої повномасштабної війни з випередженням графіків. Загальні строки реалізації проекту реставрації, що згідно із проектно-кошторисною документацією було заплановано на тридцять місяців, пришвидшено майже в пʼять разів. Хід робіт за графіком на 2023 рік перевиконано на 150 відсотків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...