• Головна
  • Завершено ремонт понівеченого ракетою рф 300-метрового даху історичного кварталу в центрі Запоріжжя
Новини компаній
17:00, 6 березня

Завершено ремонт понівеченого ракетою рф 300-метрового даху історичного кварталу в центрі Запоріжжя

Новини компаній

Будівництво в Україні в умовах повномасштабної війни стало новим викликом. Руйнація споруд після ворожих обстрілів викриває чимало проблем: застарілі мережі, наслідки “ямкового ремонту” комунікацій будинків або взагалі відсутність ремонту протягом десятків років. Тож повоєнна відбудова стала шансом не тільки «загоїти шрами» війни, але й покращити загальний стан багатоповерхівок, а разом з цим - і життя мешканців. Яскравий тому приклад - запорізький квартал, 15-підʼздна памʼятка архітектури на пр. Соборному, 151/Сталеварів 11, що реставрують коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ «Запоріжсталь». 

   2022 року, коли в 160-ти квартирний будинок влучила ворожа ракета, постраждав фактично цілий квартал. Вибуховою хвилею зачепило ще 4 сусідні будинки. Від епіцентру вибуху наслідки розійшлися і по решті споруди. В квартирах за 5 секцій від місця влучання деформувались конструкції, постраждали підʼїзди у різних секціях 300-метрового дому. 

  Перед початком відбудови на обʼєкті провели детальне обстеження конструкцій, в ході якого виявили, що просто відновленням зруйнованої секції обійтися не вийде. Будинок, де внаслідок прильоту постраждали системи ЖКГ, покрівля та придомова територія, потребував капітального ремонту та реставрації.  Нині завершено капітальний ремонт покрівлі, площею 4465  квадратних метрів. 

   За словами директора КП «Управління капітального будівництва», Олександра Андреєва, на капітальний ремонт покрівлі використано: 5200 м кв металочерепиці , 6500 м2 гідробарʼєру , 270 м3 деревини, 15 тон оцинкованої сталі та 4200 м2 утеплювача для покрівлі. Це мінеральна вата завтовшки 200 мм. Олександр Андреєв також зазначив, - покрівля в будинку на пр. Соборному 151 ще не «бачила» капітального ремонту:

«В цьому будинку на 160 квартир утеплено не тільки фасад. Але й 300 -т метровий дах споруди. Удар ракети понівечив і до того застарілі конструкції. Про стан «занедбаності» покрівлі будинку, що багато років «не бачив» капітальних ремонтів, свідчить і кількість сміття, яке протягом 70 років збиралося на даху. 300 тонн непотребу будівельникам довелося вивантажити з покрівлі. Через неможливість використовувати техніку, роботи провели вручну. Старий дах разом із стропільною системою було демонтовано та встановлено нові конструкції. Шифер замінено металочерепицею.»

  Роботи з реставрації кварталу-памʼятки архітектури  Соборний 151/Сталеварів 11 ведуться з літа минулого року в умовах триваючої повномасштабної війни з випередженням графіків. Загальні строки реалізації проекту реставрації, що згідно із проектно-кошторисною документацією було заплановано на тридцять місяців, пришвидшено майже в пʼять разів. Хід робіт за графіком на 2023 рік перевиконано на 150 відсотків.  Завдяки швидкій роботі підрядника, закупівлі будівельних матеріалів у 2023 році, моніторингу та коригування проекту ремонту вдалося заощадити 70 млн гривень. В залежності від рішення міністерства інфраструктури України ці кошти можуть бути перенаправлено на ремонт будинку на пр. Соборному 44.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...