• Головна
  • Де зберігаються частини ракет армії рф, що били Запоріжжям протягом двох років?
Новини компаній
17:00, 23 лютого

Де зберігаються частини ракет армії рф, що били Запоріжжям протягом двох років?

Новини компаній

 За 730 днів війни запорізькі правоохоронці відкрили понад три тисячі кримінальних справ за фактом прильотів за статтею порушення законів та звичаїв війни. Крилаті ракети  C-300, С-400, Х-55, Х-22, Х-59, дрони та іскандери. Це не повний список боєприпасів, якими російське військо бʼє  прифронтовим Запоріжжям протягом двох років з моменту повномасштабного вторгнення в Україну.    

   Місто потрапляє в 200-кілометровий радіус ураження  ЗРК  армії росії, що розставлені на тимчасово окупованій частині області.

  Те, що залишилося від російських ракет та снарядів після ударів вулицями Зестафонська, Запорізька, проспект Соборний 151,  вул Миру, Незалежної України та ін., зберігають за ґратами та просто неба на спеціальних територіях. Там тонами накопичуються безпечні рештки різних типів ракет. В ангарах та на майданчиках запорізьких спецслужб їх десятки сотень. Серед залишків ракет та дронів більшість - від ракет С-300. На одному з майданчиків зберігаються й частини ракет С-300, що росіяни масово випустили містом 6 жовтня  2023 року. Тоді один з боєприпасів  прямим ударом  понівечив 15-ти підʼїздний історичний квартал на пр. Соборному 151, що нині реставрують коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ “Запоріжсталь”. За словами начальника групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС в Запорізькій області, Євгена Сиващенка, того ранку росіяни прицільно били по будинку, ракета потрапила прямо в житлові секції.



«Такими ракетами С-300 російські війська атакують місто Запоріжжя і попали в серце міста, в самий центр - це вулиця Сталеварів та зруйнували будинок. Запоріжжя найбільше атакували ракетами ЗРК С-300, також були ракети Х-22,  Х-59 та ракети «Іскандер», - розповів начальник групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС в Запорізькій області, Євген Сиващенко.

  Нині відремонтована 300-метрова будівля, яку росіяни зруйнували восени 2022 року,  вже стала символом повоєнної відбудови міста. Темпи реставрації будинку - кварталу 151 в центрі  Запоріжжя та якість проведення обʼємів робіт, вивели реконструкцію історичної памʼятки в топ відбудов з часів початку війни в країні. А відновлення міських кварталів та багатоповерхівок після ракетних ударів - то є відносно нове завдання для будівельників. Адже ракетні удари - вкрай нетипова причина руйнувань конструкцій будинків, що зʼявилася тільки після вторгнення рф,  розповів Олександр Андреєв, директор КП «Управління капітального будівництва»:

«Відновлення багатоповерхівок після влучання ракет с300 якими переважно бʼють по Запоріжжю -то справжній виклик для будівельників. І це завдання нетипове для мирного часу. Тож з початку обстрілів Запоріжжя ми розробляємо індивідуальний підхід для ремонтних робіт з кожним з «поранених» будинків. А їх в місті вже 12. Приліт тільки однієї ракети здатен понівечити цілий квартал, як це сталося із 15 підʼїзд ним будинком на пр. Соборному 151. Нам вистачило півроку аби відновити всю споруду, темпи робіт пришвидшено в пʼять разів та заощаджено 70 млн гривень через швидку роботу підрядника, закупівлю будівельних матеріалів у 2023 році, моніторинг та коригування проекту ремонту кварталу. Ці кошти можуть бути перенаправлено на ремонт будинку на пр. Соборному 44. В грудні  Управлінні капітального будівництва  вийшло з ініціативою до Запорізької обласної військові адміністрації аби звернутись до Міністерства інфраструктури України з пропозицією перерозподілу заощаджених коштів на відновлення будинку на пр. Соборному, 44, в який 18 жовтня 2023 р. влучила ворожа ракета. Відповідний лист, за підписом голови ЗОВА, було направлено до Міністерства.»

Де зберігаються частини ракет армії рф, що били Запоріжжям протягом двох років? , фото-8

  Роботи з реставрації кварталу-памʼятки архітектури  Соборний 151/Сталеварів 11 ведуться з літа минулого року в умовах триваючої повномасштабної війни з випередженням графіків та за кошти державного, міського бюджету в комбінату «Запоріжсталь». Загальні строки реалізації проекту реставрації, що згідно із проектно-кошторисною документацією було заплановано на тридцять місяців, пришвидшено майже в пʼять разів. Хід робіт за графіком на 2023 рік перевиконано на 150 відсотків.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...