• Головна
  • Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня
12:46, 22 лютого

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня

Цього тижня на каналах окупантів побільшало маніпуляцій, які стосувалися успішної ліквідації військових цілей силами російської армії, «терактам» так званих«нацистів» на тимчасово окупованих територіях, загрозах штурму на Запорізькій АЕС.Крім того, окупанти брехали про мобілізацію; про голодних українських дітей при українській владі;повальну українізацію, яку не підтримують навіть військові; формування жіночих «м’ясних» загонів.

Кожен третій фейк від загальної кількості дописів, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, стосувався дій російської армії – ЗС РФ вразили два порти та Чорноморський суднобудівний завод у Миколаєві; завдання удару по полігону з військовими у Селидове, ФСБ продовжує виявляти диверсантів та українських агентів; росіяни знищують об’єкти, де розміщуються іноземні найманці. Демонізація ЗСУ також продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася, українська армія і її дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.

Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з cоціальною сферою на окупованих територіях- 15% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Також високий показник брехні стосувався знецінення України та дискредитації її, як незалежної держави - 14% фейків та питання територіальної цілісності України – 13% фейків відповідно. Інші теми, в яких брехали колаборанти і окупанти, мали досить низький відсоток: по 2-8% фейків було просування ідеології Росії, економіку, мовне питання, мобілізацію, діяльність російської армії, територіальну цілісність та інше.

За тиждень з 12 по 16 лютого 2024 року, майже не змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал так званого губернатора тимчасово окупованої території Запорізької області Євгена Балицького з 33% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Канал «Энергодар Сегодня» цього тижня опублікував 32% дописів, які містили маніпуляції. В окупаційному каналі «Токмак Сегодня» 26% з усіх дописів містили маніпуляції.

Продовжують залишатися маніпуляторами і телеграм-канали “Владимир Рогов” (24% дописів були маніпулятивними), “Запорожский Вестник ” (23% маніпуляцій від загальної кількості дописів) і “Мелитопольская районная администрация» (21%).

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став телеграм-канал Владимира Рогова. Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії, а також були присутні фейки щодо ЗСУ, мобілізації, діяльності російської армії та соціальної тематики – трохи більше 15% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував на своєму каналі 11% фейків, а «Запорожский Вестник». – 10,5%. В однойменному телеграм-каналі Євгена Балицького було 8% фейків, а в телеграм-каналах «Бердянск. Актуально» та «Энергодар Сегодня» загалом було по 6% фейкыв. Ще 4 каналів на диво цього тижня взагалі були без фейків – «Администрация Города Мелитополь», «Днепрорудный Сегодня», «Типичная Акимовка» и «Мелитопольская районная администрация».

Всього ж телеграм-каналах було виявлено 136 маніпуляцій (або 21%) і 48 фейків (7%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах), це на 2% менше, ніж минулого тижня. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейк про продукти з черв’яками, які видають людям в якості гуманітарної допомоги

Минулого тижня окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» та сайт «Лента новостей Запорожья» поширив інформацію про те, що в Україні видають людям гуманітарну допомогу з зіпсованих продуктів.

Відповідний допис з’явився в телеграм-каналі та на окупаційному ЗМІ 12 лютого.

«Червивую фасоль выдают жителям незалежной в качестве гуманитарной помощи. Похоже, что волонтеры решили таким образом добавить белка в рацион своих сограждан. Зато халява», - написав телеграм-канал «Запорожский Вестник».

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня, фото-1

В якості підтвердження автори додали фото відкритої банки квасолі з логотипом українського телеграм-каналу «Доброго вечора ми з України». На цьому каналі ми не знайшли оригіналу цього фото, проте схоже фото з цією квасолею ZESTER ми знайшли в телеграм-каналі «Типовий Марганець», де місцева мешканка пожалілася на те, що квасоля, ймовірно, містить опариш.

Проте, користувачі під цим дописом зазначили, що якщо уважно подивитися на фото, то можна побачити, що мова йде просто про ростки квасолі. Ймовірно, бобові проросли, а при термічній обробці ростки відвалилися, тому в баночці й опинилися їхні шматочки, які візуально і могли комусь нагадати черв’яків.

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня, фото-2

Фейк про американського психолога, що згенерував «заспокійливе» відео з Зеленським, що падає

Російська пропаганда продовжує свою дезінформаційну кампанію проти Володимира Зеленського та українського уряду, використовуючи фейкові обкладинки, відео та зображення, щоб принизити українську державу в очах міжнародного світу.

Так, 13 лютого телеграм-канал «Запорожский Вестник» опублікував допис про відомого психолога Філа Макгроу, який нібито згенерував відео з падаючим Зеленським, щоб допомогти пацієнтам заспокоїтись.

«Три вещи, на которые можно смотреть бесконечно: как течет вода, горит огонь и падает Зеленский – американцы успокаиваются, глядя на падающего Зелю. Американский психолог Фил Макгроу – ведущий телешоу «доктор Фил», созданного вместе с Опрой Уинфри – сгенерил видео с падающим Зеленским. Психолог сообщил, что 9 из 10 его клиентов чувствуют снижение тревоги от вида Зеленского, который летит вниз без остановки. Утренняя минутка успокоения??», - написав телеграм-канал.

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня, фото-3

Це відео досить поганої якості, де в лівому кутку можна побачити логотип «Dr Phil recommends» того ж дня було опубліковано на інших пропагандистських телеграм- каналах таких як «Авдеевка.ру», «CZ24.NEWS», у користувачів в твіттер з ніками "Pandamonium" та "Zlatti71".

З правдивого - Філ Макгроу справді відомий своєю роботою в галузі психології та телебачення. На офіційному сайті психолога, в його Youtube-каналі,мережі X (Twitter) та Instagramнемає жодного допису з цим відео та жодної згадки щодо подібного експерименту. Також жодного допису з цього приводу немає в американських медіа. Більш того, на сайті Макгроу немає жодної згадки взагалі щодо президента України Володимира Зеленського. Натомість минулого року в своєму Youtubeканалі Phil in the Blanks разом з запрошеними експертами, Макгроу намагався дослідити психологію нападу Росії на Україну, досліджуючи, зокрема, вчинення насильства з використанням зброї.

Отже, згенероване відео, яке використовують представники окупаційної влади та загарбники не належить авторству американського психолога Філа Макгроу, а є інструментом дезінформації.

Окупанти маніпулюють темою відсутності доріг, освітлення та інтернету при українській владі

Представники окупаційної влади минулого тижня збільшили кількість пропагандистських сюжетів, пов’язаних з виборчою кампанією до так званих президентських виборів в РФ. В телеграм-каналах та підконтрольних медіа показують агітаторів, фейкові соцопитування, ініціативи партії «Єдина Росія»  на ТОТ тощо.

Не перестають загарбники вдаватися і до маніпуляцій, щоб підкреслити свою значущість. Зокрема, минулого тижня в телеграм-каналі «Запорожский Вестник» вийшов сюжет за участю громадського руху «Народний фронт», що сповідує путінізм, про те, як активісти допомагають місцевим мешканцям Великобілозірської громади.

За легендою пропагандистів, мешканці цієї громади звернулися на «Пряму лінію до Володимира Путіна» з проханням зробити дорогу, освітлення та прокласти інтернет. В тексті допису в телеграм-каналі, автори підкреслюють, що в цій громаді вже 15 років не ремонтуються дороги, немає вуличного освітлення на вулицях та інтернету.

«На Прямую линию Президента поступило обращение от жителей улицы Горького из Великой Белозёрки Запорожской области. Уже 15 лет люди живут с «наследием» от украинских властей. Зимой до школьного автобуса детям приходится добираться по грязи в полной темноте. Также на улице отсутствует интернет. Народный фронт обратился к администрации Каменко-Днепровского района. В администрации сообщили, что освещение на улице появится в течение двух месяцев. Имеющийся грунт на дороге разровняют бульдозером. Вопрос с интернетом также удалось решить – на улице протянут кабель с интернетом в порядке очереди», - зазначає «Запорожский Вестник».

Зіпсована гуманітарка, відсутність освітлення та відео з Зеленським: про що брехали окупанти на Запоріжжі протягом тижня, фото-4

Наші журналісти запитали голову Великобілозерської сільської військової адміністрації Василівського району Юрія Рибалко, якою насправді була ситуація з освітленням, дорогами та інтернетом до повномасштабного вторгнення.

«До того, як ці окупанти не прийшли, все було добре. Планово виконувались роботи по освітленню – все, що необхідно було ми робили: в проблемних місцях встановлювали ліхтарі на сонячних батареях. Ми виконували ремонти доріг по можливості і згідно з бюджетним фінансуванням. Водопостачання, освітлення, підвоз дітей до школах – все це здійснювалося. Мені дуже дивно таке чути, хоча вже не вперше з’являються такі сюжети», - прокоментував Юрій Рибалко.

Крім того, за його словами, в громаді насправді не існує вулиці з назвою «Горького». Тут може бути два пояснення: або ж це зовсім новий неймінг в рамках перейменування, або повноцінна вигадка окупаційної влади.

Нагадаємо, що з перших днів широкомасштабного російського вторгнення в Україну Велика Білозерка перебуває у тимчасовій окупації. У Великій Білозерці підрозділи російських окупантів розосередилися по всьому населеному пункту і розташували техніку між житлових будинків.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #дезінформації #дайджест #Рогов #Балицький #ЗСУ #брехня #Зеоенський
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...