• Головна
  • «Нас позбавили всього, але ми живемо далі»: як жителька Оріхова відновила кав’ярню у Запоріжжі
19:13, 1 лютого

«Нас позбавили всього, але ми живемо далі»: як жителька Оріхова відновила кав’ярню у Запоріжжі

«Нас позбавили всього, але ми живемо далі»: як жителька Оріхова відновила кав’ярню у Запоріжжі

Жителька Оріхова Каріна разом з родиною відкрила у рідному Оріхові кав’ярню майже за півтора місяці до повномасштабного вторгнення – 16 січня 2022 року. Через сильні обстріли родина виїхала з прифронтового міста та відновила роботу кав’ярні у Запоріжжі.

Як Каріна наважилась розпочати все спочатку у новому місті - далі на 061.

Сім’я Каріни – кавомани, а сама дівчина три роки працювала бариста і обожнює цю справу. В Оріхові родина вирішила відкрити власну кав’ярню «Арабіка». До цього готувались близько півроку: придбали приміщення, зробили ремонт, закупили меблі та обладнання. Коли почалось повномасштабне вторгнення заклад зачинили на тиждень, але потім відновили роботу. Не зважаючи на обстріли, перебої зі світлом, кав’ярня працювала в місті, яке стало прифронтовим, до травня 2022 року.

Через сильні обстріли родина виїхала до Запоріжжя. Думали, що невдовзі повернуться до рідного Оріхова, але коли російські окупанти стали обстрілювати місто керованими авіабомбами, повертатись більше немає куди.

- Один із КАБІв прилетів в будинок, де знаходилась наша кав’ярня, яка зазнала значних руйнувань, тераса із скла повністю злетіла, і тоді ми вирішили вивезти хоча б те що вціліло, - каже власниця «Арабіки».

На деяких меблях залишились подряпини від уламків, Каріна тепер називає їх «меблі з історією». Коли до Запоріжжя перевезли обладнання з оріхівської кав’ярні, то родина ризикнула відкрити нову «Арабіку». Приміщення для закладу знайшли в одному з ЖК Бородинського мікрорайону. Серед постачальників - майже всі ті, з якими співпрацювали ще в Оріхові. За пару місяців в приміщенні зробили ремонт і 15 жовтня 2023 року релокована «Арабіка» в Запоріжжі відкрила свої двері для відвідувачів.

В кав’ярні, окрім запашної кави, пропонують різноманітні десерти: макарони, чізкейки, тістечка та тортики, шоколадні цукерки, випічку. Серед гостей закладу вже є постійні, які приходять і кажуть «мені як завжди».

На стіні кав’ярні напис «Оріхів – місто незламних людей».

- Цей напис символізує стійкість оріхівців, які не зламались, живуть далі і не здаються. Тільки ті, хто це пережив, зможуть нас зрозуміти. Ті, хто залишився без дому, без бізнесу, без нічого. Це дуже боляче, але ми це прийняли, змогли піднятися та жити далі - розповідає Каріна.

Вона дуже любить свою справу, приходить до кав’ярні щодня о 6-й ранку, а вже о 07:30 «Арабіка» відчиняє свої двері для гостей.

Каріна більше року не була в рідному Оріхові. Каже, що не будує далекоглядних планів, але якщо після перемоги місто відбудовуватимуть, то «Арабіку» відновлять і в Оріхові.

- Поки не будуємо планів, просто живемо і працюємо. Як можна щось планувати зараз, коли ми не знаємо, що буде завтра. Нас позбавили всього, ми вирішили, що просто живемо далі, - підсумовує власниця закладу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Оріхів #кав’ярня #кава #десерти #бізнес #релокація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...