• Головна
  • Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста
Партнерський матеріал
17:00, 29 січня

Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста

Партнерський матеріал
Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста, фото-1

Юрій Рудницький отримав поранення через російський обстріл Чернігова в березні минулого року. Чоловік пройшов тривале лікування й оформив інвалідність І групи. Окрім цього, він планує оформити статус інвалідності внаслідок війни через мінно-вибухову травму.

Зараз Олександр збирає необхідні документи для судово-медичної експертизи. ШоТам на прикладі історії Юрія та порад юриста розповідає, що робити, аби отримати статус людини з інвалідністю внаслідок війни, та на що звернути увагу.

Отримав поранення у власному домі

Юрій Рудницький – раніше директор спортивної бази – зустрів повномасштабне російське вторгнення на Чернігівщині. У ніч з 4 на 5 березня чоловік отримав поранення ніг, живота й руки у власному домі через російський авіаналіт на місто. Дім та прибудинкові приміщення були повністю зруйновані внаслідок атаки. Юрія лікували спершу в Чернігові, а згодом у Києві.

Чоловік отримував медичну допомогу та паралельно почав оформлювати інвалідність, адже втратив можливість працювати. Спершу Юрій звернувся до сімейного лікаря. Той разом з комісією приїхав до нового місця проживання чоловіка в Конотопі, де оглянув усі поранення, видав невеликий формуляр з переліком спеціалістів, яких необхідно відвідати – ЛОРа, хірурга, травматолога, невропатолога – та список документів, які треба зібрати для оформлення інвалідності.

Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста, фото-2

Юрій Рудницький, який постраждав від мінно-вибухової травми, розповідає про процес оформлення інвалідності. Фото: ШоТам

Під час лікарського огляду та бесіди Юрію встановили І групу інвалідності категорії В, адже чоловік не міг пересуватися без сторонньої допомоги. Однак у причині інвалідності було зазначено захворювання, хоча в усіх висновках лікарів згадувалася мінно-вибухова травма, яку він і отримав. Знайома Юрія, яка теж проходила цю процедуру, порадила звернутися до поліції для відкриття кримінальної справи про поранення під час бойових дій.

Поліція передала справу в СБУ, де нею займається слідчий, який має видати довідку про занесення справи в Єдиний реєстр кримінальних проваджень. Зараз для СБУ Юрій має надати всю історію свого лікування, аби вони теж відкрили кримінальне провадження, а також оформили документи, необхідні для судово-медичної експертизи. Юрій каже, що найскладніше в процесі оформлення статусу – це відсутність інструкції щодо дій людини, яка отримала травму.

Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста, фото-3

Юрій Рудницький у своєму домі в Конотопі розповідає про документи, які мусить зібрати для судово-медичної експертизи. Фото: ШоТам

Дві медичні комісії та пакет документів

Аби оформити інвалідність, визначити групу й отримати відповідний статус, потрібно зробити наступні кроки:

  • Звернутися до сімейного лікаря для медичного обстеження та лікування: протягом п’яти днів необхідно здати всі аналізи й отримати від лікарів висновки про хворобу.
  • Лікарі заповнюють спеціальну форму, яку розглядає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) при лікарні.
  • Якщо ця комісія підтверджує у формі наявність у людини інвалідності, то далі її направляють на МСЕК (медико-соціально-експертну комісію), яка протягом п’яти робочих днів визначає групу інвалідності, її причину, види робіт, рекомендовані людині за станом здоров’я тощо. Під час проходження цієї комісії людину має супроводжувати її сімейний лікар або голова комісії в лікарні.
  • Для МСЕК потрібно зібрати необхідні документи: форму, заповнену лікарською комісією, оригінали довідок від лікарів, оригінал та копію паспорта, медичну карту, а також трудову книжку та її копію.

Під час воєнного стану люди можуть звертатися до лікарських комісій медичних закладів незалежно від місця реєстрації та проживання. Якщо людина не може відвідати експертизу МСЕК, то вона може ухвалити рішення на основі висновків лікарської комісії при медичному закладі.

Для консультації щодо отримання інвалідності та її оформлення можна звернутися на гарячу лінію Центру безбар’єрності правової допомоги за номером 0 800 312 103.

Цивільні можуть отримати статус інвалідності внаслідок війни

Юрист громадської організації «Fight For Right» Ярослав Бочко каже, що з початком повномасштабної війни збільшилася кількість людей, які отримали травми від вибухонебезпечних предметів. Якщо цивільна людина перебувала на територіях проведення бойових дій та отримала там травму, то може отримати й статус людини з інвалідністю внаслідок війни. Але якщо людина отримала інвалідність на територіях, де немає чи не було бойових дій, то зазвичай їй відмовляють у такому статусі.

«На момент звернення щодо отримання статусу інвалідності внаслідок війни людина вже повинна мати встановлену інвалідність, а далі звернутися самостійно чи через довірену особу до комісії при Міністерстві у справах ветеранів.Потрібно принести заяву, копію паспорта, довідку про присвоєння картки платника податків, копії первинної облікової медичної документації, довідки МСЕК про встановлення інвалідності, медичну довідку щодо характеру ушкодження та витяг з Єдиного державного реєстру судових розслідувань, де відкрите кримінальне провадження. Протягом 30 днів комісія розглядає заяву, а далі схвалює її чи відмовляє», – пояснює Ярослав Бочко.

Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста, фото-4

Ярослав Бочко, юрист громадської організації «Fight For Right», надає юридичні консультації на гарячій лінії ГО. Фото з сайту «Fight For Right»

Люди з інвалідністю мають великий перелік пільг від держави

Юрист каже, що люди зі статусом інвалідності внаслідок війни отримують пільги на комунальні послуги, проїзд міським та приміським транспортом, право на позачергове забезпечення житлом, протезування, безкоштовне медичне обслуговування, встановлення квартирного телефону та забезпечення технічними засобами реабілітації. Детальніше про пільги для людей з різними групами інвалідності можна дізнатися на сайті Національної асамблеї людей з інвалідністю.

Згідно з інструкцією на сайті, аби отримати пільги, потрібно підготувати один з таких документів:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення;
  • довідка про призначення виплат за Законом «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»;
  • довідка про видачу державної соціальної допомоги людям, які не мають права на пенсію, та людям з інвалідністю.

Читайте також:Як в Україні безкоштовно отримати протез

Треба обов’язково звертатися до поліції щодо кримінального провадження

За словами юриста, процес отримання інвалідності внаслідок війни може пришвидшити кримінальне провадження про шкоду здоров’ю людини, яка постраждала від мінно-вибухової травми. Тому насамперед треба звернутися із заявою до Національної поліції, яка може передати справу до СБУ.

А ще медичні працівники, які надаватимуть першу медичну допомогу, мають також обов’язково зазначити, що пацієнт отримав травму внаслідок мінно-вибухового поранення.

Люди, які прагнуть отримати статус інвалідності внаслідок війни, можуть укласти договір з адвокатом, який збиратиме необхідні документи, або ж звертатися по юридичні консультації до правозахисних організацій. Звернутися на гарячу лінію організації «Fight For Right» для безкоштовної юридичної консультації можна за номером 0 800 30 66 33.

Ярослав Бочко каже, що після того, як людина отримає статус особи з інвалідністю внаслідок війни, вона має звернутися до комісії МСЕК. Там видадуть довідку для Управління соціального захисту за місцем проживання і посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни (паперове чи електронне), а також нагрудний знак ветерана війни.

А ще радить людям, які хочуть отримати такий статус інвалідності детально вивчити свої права, спілкуватися в письмовій формі та завжди перевіряти інформацію на офіційних державних сайтах.

Матеріал створено в партнерстві з ПРООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Японії. Серію публікацій реалізують в межах проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною».

Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста, фото-5
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...