• Головна
  • 16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО
Новини компаній
11:00, 29 січня

16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО

Новини компаній
16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО, фото-1

Як поєднати стаціонарне навчання за кордоном із дистанційним в українській школі? Як захистити право на якісну освіту дитини? На які новації очікувати в питаннях безпеки для дітей у школі? Відповіді на ці та інші запитання читайте в нашому матеріалі за підсумками телефонної лінії для внутрішньо переміщених осіб з освітнім омбудсменом України Сергієм Горбачовим.

Доброго дня. Перебуваємо за кордоном, дитина навчається в польській школі у п’ятому класі. Але влітку плануємо повертатися додому. Підкажіть, будь ласка, які документи краще збирати, щоб нам зарахували це навчання і чи потрібно буде складати академрізницю? Як це має відбуватися?

– Освітні програми інших країн дуже відрізняються від української – за кількістю предметів, обсягом навчального матеріалу, темами навчального матеріалу, системою оцінювання. Тому потрібно буде в закордонному закладі освіти взяти інформаційну довідку про період навчання із зазначенням переліку предметів, окремих тем та результатів оцінювання. Крім ПІБ та дати народження дитини, в ній має бути зазначено офіційну назву закладу освіти (відповідно до національних реєстрів конкретної країни), період навчання (коли дитина була прийнята на навчання і коли його завершила), клас. Крім цього, у довідці зазначається перелік предметів, що вивчалися, та обсяг навчальних програм, а також результати, які дитина отримала відповідно до національної системи оцінювання із зазначенням критеріїв оцінювання та бальної шкали конкретного закладу освіти. Довідка засвідчується печаткою, підписом керівника закладу освіти та повинна містити контактні дані школи – телефон чи адресу сайту, електронну пошту, за якими можна було б зв'язатися із закладом за потреби. Також у довідці проставляється дата її видачі. Коли дитина повернеться в Україну, ті предмети, які більш-менш збігаються з українською програмою, мають бути зараховані. Ті, які ні (зокрема, українознавчий компонент) - можна або вивчати зараз дистанційно в українській школі, або, за рішенням педради, пройти підсумкове оцінювання з цих предметів онлайн чи вже очно, після повернення в Україну. Це визначено відповідним наказом МОН від 15.05.2023 року № 563. Терміни проведення оцінювання визначає заклад освіти. Якщо мова йде про завершення певного класу – потрібно зробити це до завершення навчального року, якщо йдеться про зарахування до наступного класу – до початку нового навчального року (у травні або вже у серпні). Тобто на 1 вересня 2024-го дитина повинна мати зараховані результати навчання з іноземної школи та залік з академрізниці. І батьки мають подбати про це заздалегідь. Під час навчального року можна також повернутися і бути зарахованим – пройти всі ті самі процедури, але тоді буде потрібне окреме рішення педради.

Добрий день. Чи може дитина-ВПО з інвалідністю навчатися дистанційно у закладі освіти не за місцем проживання? Наприклад, жити в Харкові, а навчатися в Києві?

Навчатися дистанційно дитина з інвалідністю може, але це дуже складно. Багато що залежить від нозології (прим. ред. – виду порушення в дитини, визначеного медичними працівниками). Такій дитині важливо мати фізичний контакт з учителем і асистентом учителя. Потрібно розуміти також, чи буде спроможна школа забезпечити дистанційно такий контакт з урахуванням особливих потреб дитини. Думаю, варто проконсультуватися з цього питання з фахівцями з ІРЦ, щоб почути ще їхню думку.

16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО, фото-2

Доброго дня. Скажіть, будь ласка, якщо в дитини у школі погана поведінка та погано навчається, чи мають право нас вигнати зі школи?

Ні, не мають такого права. Українське законодавство передбачає лише один випадок - коли за підсумками навчання в 9-му класі профільного закладу освіти дитина з профільних дисциплін отримала оцінки 3 бали і нижче за 12-бальною шкалою. Наприклад, дитина навчається у фізико-математичному ліцеї та отримала 3 або менше бали з фізики чи з математики. Тоді її можуть не зарахувати до 10-го класу.

Але батьки мають усвідомити, що погана поведінка дитини порушує право на здобуття якісної освіти інших учнів у класі. Батькам потрібно налагодити контакт із дитиною та вчителями. Варто залучити шкільного психолога і дати йому дозвіл для роботи з дитиною, щоб зрозуміти причини такої поведінки. Він зробить психологічну діагностику класу та дитини й, за потреби, проведе необхідну роботу в класі та корекційну роботу з дитиною, щоб покращити ситуацію. Психолог також може рекомендувати батькам звернутися до інших фахівців. Батьки також можуть звернутися до психолога за межами школи.

Часто, захищаючи права власної дитини, батьки забувають про права інших учнів. Виникають конфліктні ситуації, які впливають на всіх учасників освітнього процесу. Крім того, кожному з нас важливо пам'ятати, що, крім прав, ми маємо також обов’язки та несемо відповідальність за наші дії та дії неповнолітніх дітей.

Маємо пам'ятати просту тезу: моє право забезпечено тим, як людина поруч виконує свої обов’язки, і навпаки - мій обов’язок полягає в тому, щоб права інших людей поруч були також забезпечені. Але, на жаль, у нашому посттоталітарному суспільстві такий логічний ланцюжок ще не прижився в головах усіх українців.

Доброго дня. Я з дитиною виїхала за кордон, але навчаємося дистанційно в українській школі. Наступного року маємо переходити в 10-й клас. Але школа, в якій вчимося зараз, змінила тип і старшу профільну освіту вже не буде надавати. Як нам шукати новий заклад, коли та за якою процедурою подавати документи, щоб завчасно?

Якщо дитина навчається дистанційно, то не має значення, в якій школі вона буде це робити в 10-му класі. Зверніться, будь ласка, до місцевого управління освіти – вони порадять заклад освіти у вашій громаді, де дитина зможе продовжувати дистанційне навчання. Якщо ж ці заклади освіти у громаді не будуть здійснювати навчання в 10-му та 11-му класах у дистанційному режимі, то ви маєте право перейти до будь-якого іншого закладу освіти.

Документи для зарахування на дистанційне навчання можна буде подати до школи онлайн до 1 вересня в будь-який зручний для вас спосіб зв'язку.

Щодо питання створення ефективної освітньої мережі загалом по країні, то ми бачимо з цим певні проблеми у засновників. Яка школа має стати гімназією, яка – опорною, яка – ліцеєм, це має вирішувати саме засновник (у більшості випадків - це місцева влада). При реорганізації закладів освіти я б визначив чотири основні компоненти, які потрібно враховувати на місцях: 1) демографічний аналіз та демографічний прогноз; 2) дотримання прав учасників освітнього процесу при реорганізації (учнів, учителів, батьків); 3) фінансова, матеріально-технічна та кадрово-ресурсна база закладу 4) питання комунікації з громадою. Аналіз звернень до Служби освітнього омбудсмена, а їх понад 200 за 2023 рік саме з питань реорганізації мережі, показує, що комунікаційний компонент “провисає” найбільше. Ми навіть розробили опитувальник для засновників, в якому запитання вже є дороговказом, як правильно організувати та прокомунікувати всі етапи реорганізації. Ці матеріали також є на нашому сайті.

Наша сім'я мешкала в Херсоні, син навчався у третьому класі гімназії. Через окупацію міста у квітні 2022 року ми були змушені покинути країну. Зараз перебуваємо в Німеччині. Син закінчив четвертий клас у німецькій школі та в українській школі (були уроки онлайн у другу зміну).

Цього року дитина в українській школі перебуває на домашньому навчанні, тому що уроки онлайн є тільки зранку, коли заняття в місцевій школі. У другу зміну, уроки для дітей, які були вимушені покинути країну, у нашій школі відсутні.

Так склалося, що в нас російськомовна сім'я. Хотілось би, щоб син не забув рідну мову, чув правильну вимову від учителя та вчився грамотно розмовляти. Дуже прошу розглянути можливість впровадити онлайн-уроки для дітей, які вимушені тимчасово перебувати за кордоном. Достатньо два-три дні на тиждень у вечірній час. Хотілось би, щоб це були предмети з української мови й літератури та математики.

Маю надію, що це полегшить інтеграцію наших дітей при поверненні в рідну країну.

Так. Ця проблема доволі поширена. Часто діти, які зараз перебувають за кордоном, мають збіг у часі уроків у місцевій школі та дистанційних уроків у своїй українській школі. Але батьки не полишають надії навчати їх паралельно, хоча це дуже велике навантаження. Щоб трохи полегшити цю ситуацію, перш за все, рекомендую батькам звернутися до матеріалів ВШО - Всеукраїнської школи онлайн - проєкту, який було створено під час пандемії. Там розміщено багато уроків, зокрема з української мови: короткі лекції, пояснення вчителів, цікаві відео, різноманітні тести. Їх можна дивитися в будь-який зручний час. Щодо синхронного навчання, коли відбувається онлайн-спілкування з учителем, на жаль, не кожна наша школа сьогодні може організувати таке навчання.

Але є багато закладів освіти, зокрема з тимчасово окупованих територій, чи із зони бойових дій, де освітній процес у дистанційному форматі організовується у другій половині дня. Є записи уроків, щоб дитина могла після навчання у закордонній школі долучитися до навчання в українському закладі освіти.

Наприклад, якщо є школа, де лише 2-3 учнів навчаються дистанційно, створити для них окремий клас фінансово та організаційно нереально. Тому у вересні 2023 року було видано два накази МОН - один про “українознавчий компонент”, інший - про організацію дистанційних шкіл у кожній територіальній громаді (більше про це можна дізнатися тут). Можна навіть обрати таку школу в іншій громаді, наприклад, у Києві або іншому великому місті. Дитина буде тимчасово зарахована до цієї школи на дистанційне навчання, а коли повернеться, матиме можливість продовжити навчання у своїй рідній школі, якщо вона фізично не зруйнована.

16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО, фото-3

Вітаю. Ми ВПО. У школі, до якої ми почали ходити в Києві, є благодійні внески. За “версією” адміністрації закладу, вони йдуть на оплату працівників охорони. Здаємо по 250 гривень на місяць і влітку, коли канікули, також. Чи мають за ці послуги платити батьки, особливо, якщо ми внутрішньо переселені особи, які й так втратили багато? Чи це все ж таки можна вирішити коштом місцевого бюджету? Чи логічно, щоб держава взяла на себе питання безпеки під час війни?

Перш за все хочу звернути увагу, що батьки не мають здавати гроші або укладати від імені так званого “батьківського комітету” будь-які угоди на охоронні послуги. Благодійні внески – винятково добровільні. Тому будь-які примусові вимагання коштів є поборами. Якщо мова йде про чергових на вході в заклад, то ці посади передбачені штатним розписом і фінансуються з муніципальних коштів (наказ МОН № 1205 від 06.12.2010). Крім того, Міністерство внутрішніх справ України запустило два проєкти. Перший - фахівець із питань безпеки – це цивільна особа, яку наймає місцева влада й допомагає з організацією заходів безпеки у школі.

Другий проєкт – офіцер безпеки, що передбачає чергування поліцейського, який забезпечуватиме фізичну охорону у школі. Я вважаю, що під час війни посилена охорона шкіл – виправдана необхідність, якщо ми дійсно дбаємо про безпеку наших дітей. Питання лише в тому, що в Держбюджеті на 2024 рік не закладено фінансування офіцерів безпеки. Було б логічно, якби на це була виділена субвенція.

Доброго дня. Наша сім’я перебувала за кордоном, коли повернулися й діти пішли до нової школи, стикнулися з булінгом з боку однокласників. Вчителі та адміністрація школи нічого дієвого не роблять. Порадьте, що краще: боротися за свої права чи змінити школу? І чи можна це зробити посеред навчального року?

Обов’язково потрібно написати заяву на ім’я директора школи і навести факти, що вказують на ознаки булінгу – дата, час та докладний опис подій. Лише факти – без оцінок та звинувачень. Важливо, щоб заява була складена відповідно до статті 5 Закону України “Про звернення громадян”. Якщо складете заяву неправильно – вам можуть відмовити у її прийнятті за формальними ознаками. Можна відправити заяву рекомендованим листом з описом і повідомленням про вручення. Або особисто надати один примірник заяви до школи, а собі залишити копію заяви з позначкою про реєстрацію. На підставі заяви, відповідно до Наказу МОН № 646 від 28.12.2019 р., директор має негайно скликати постійно діючу комісію з протидії булінгу, яка створюється на початку кожного навчального року, і розглянути вашу заяву. Також протягом доби з моменту отримання заяви директор повинен повідомити поліцію, яка складає адмінпротокол, проводить розслідування і відкриває провадження у разі підтвердження факту булінгу. Ви маєте також пам’ятати, що ненадання відповіді на ваше звернення протягом 30 календарних днів (у деяких випадках 45 днів), настає адміністративна відповідальність і ви можете сміливо йти до суду з позовною заявою та вимагати накладання стягнення на адміністрацію школи.

Доброго дня. Чи є законним вимагати у батьків купу інформації, у тому числі про фінансовий стан, для оформлення електронного учнівського квитка? Мова йде про вимоги міської адміністрації міста Дніпро. Коли наша дитина загубила квиток, щоб його відновити, від нас вимагали заповнити анкету з великою кількістю даних.

Відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”, місцева влада не має жодного права вимагати більше інформації, ніж зазначено у цьому законі.

Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та надати цю анкету для оцінки щодо порушення прав.

Ми переїхали і навчаємося в одній з київських шкіл, але не можемо отримати електронний учнівський квиток. Адміністрація школи посилається на відсутність захисту персональних даних в ГІОЦ і відмовляється надавати їм реєстри учнів.

Я знаю, що в Києві є декілька шкіл, які мають подібну проблему. В столичному Департаменті освіти кажуть, що є директори, які не хочуть брати на себе відповідальність за передачу персональних даних через незахищений канал. Єдиний вихід поки – це взяти письмову довідку зі школи, що дитина є учнем цього закладу і спробувати подати дані самостійно в ГІОЦ.

Підкажіть, будь ласка, чи в усіх областях є пільги для дітей ВПО на харчування у школах?

Діти-внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатне харчування, яке забезпечується на державному рівні, відповідно до пункту 4 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Згідно із законодавством, зараз заборонені будь-які перевірки освітніх закладів з боку ДСЯО та інших контролюючих органів. Чи не призведе все це до погіршення й так проблемних ситуацій у школах та дитсадках? Як захищати свої права, коли нам дають відписки, що за фактом звернення вони не можуть провести перевірку?

Так. Це велика проблема. І не лише щодо Державної служби якості освіти. Наприклад, у нас є непоганий Закон про протидію мобінгу, але він не працює. За зверненнями про мобінг Державна служба України з питань праці (не поліція) має складати адмінпротокол. Але вони відмовляються, посилаючись на Постанову Кабміну про заборону перевірок під час дії воєнного стану. Там є винятки. Так, ось ми вже довгий час не можемо домогтися, щоб винятком стали також перевірки у сфері освіти. Я вже звертався до профільного Комітету ВРУ, сказали, що будуть вносити правки. Але коли це станеться – поки невідомо. Така сама ситуація із конкурсами на посаду директорів шкіл. Я згоден, що процедура конкурсу не є досконалою, є ще над чим працювати, але проведення конкурсів надає хоч якусь прозорість. Я також із цим питанням звернувся до профільного Комітету ВРУ, вони проконсультувалися ще з МОН і буде рішення відновити конкурси на тих територіях, де це можливо через безпеку.

16 запитань та відповідей освітнього омбудсмена на питання ВПО, фото-4

Доброго дня. Як бути з атестацією педагогічних працівників на окупованих територіях? Учителі на простої. Положення передбачає відтермінування на рік атестації з поважних причин. Простій буде і понад рік.

Як щодо підвищення кваліфікації вчителів, які на простої? Відкликати вчителя з простою для проходження ПК?

Звичайно, потрібно розбирати кожну конкретну ситуацію. Для цього можна подати письмове звернення до мене. Але, якщо говорити загалом, то як може вчитель, перебуваючи на непідконтрольній території, підвищити свою кваліфікацію?

Зарахувати ж йому/їй атестацію лише через те, що він перебуває на тимчасово окупованій території – теж неправильно. Людина має пройти навчання, підтвердити свої знання та навички. Єдиний розумний вихід у цій ситуації – відтермінування атестації. Поки що на рік, можливо, потім ще на рік. Механізм відтермінування, до речі, прописаний у Положенні про атестацію педагогічних працівників. З одного боку, я розумію ситуацію, в якій опинились вчителі на цих територіях, з іншого – я категоричний противник профанації.

Вітаю організаторів проєкту та пана омбудсмена! Ми двічі переміщені особи – у 2014 році із Донецької області та у 2022 році – з Херсонської: я та 17-річний син-студент, який навчається за контрактом НАУ, 1-й курс. Зараз він готується до здачі сесії та працює оператором у ROZETKA. Чи має він можливість перейти на бюджет, за умови наявності місця? Маємо лише довідку, що ми переміщені з міста Слов’янськ, хоча фактично мешкали в Горлівці, окупована з 2014-го. З 2018 року – ТПО в Херсонській області, Генічеський район, окупований 2022 року. В університеті нічого не кажуть, НМТ здано на 128 балів. Де і як знайти відповідь?

Дитині, яка навчається у закладі вищої освіти і є внутрішньо переміщеною особою, можна перевестися на бюджет. Для цього потрібно виконати певні процедури, що описані в Порядку надання державної цільової підтримки. Але конкретно у вашому випадку, дитина не має поки що такого права, оскільки результат НМТ має бути на рівні не нижче 130 балів. І на майбутнє, якщо ви звертаєтеся за роз’ясненнями до закладу освіти, завжди робіть це письмово. Тоді вам будуть надані ґрунтовні пояснення і з цим документом у Вас буде можливість звертатися за захистом своїх прав до інших інстанцій.

Підкажіть, будь ласка, чи є зараз різниця між дистанційним та заочним навчанням у ЗВО. Якщо ні, то чому Харківський національних технічний університет ім. Кузнеця підвищує плату за денну форму навчання?

Пропоную вам подати до Служби освітнього омбудсмена письмовий запит (із правилами подання звернення можна ознайомитися тут) щодо підняття вартості навчання університетом, і ми будемо з'ясовувати правомірність такого рішення.

Які механізми будуть передбачені для вступу до ЗВО на 2024 рік для дітей з окупованих територій? Через відсутність якісного інтернету багато хто не встиг подати заяви цього року.

МОН презентувало Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році. Після обговорення та подання пропозицій Порядок буде затверджений та оприлюднений. На жаль, поки що іншого способу, ніж подання заяв в електронному вигляді захищеними каналами зв’язку через VPN, немає. Ми готові почути та пропрацювати всі альтернативні реалістичні пропозиції. Щодо пропозиції збільшити терміни подання заяв вступникам із ТОТ - озвучимо її фахівцям з питань вищої освіти МОН.

Добрий вечір! Я була студенткою університету ім. Сікорського в 2017-2022 роках, факультет права і соціології. Закінчила його 2022-го, диплом не дають, оскільки є заборгованість за 2021 р. (я згодна). Але 10.02.2022 року нараховано за навчання в магістратурі (2 семестр із 01.02.2022 по 30.06.2022) - 22050 грн 00 коп., згідно з договором 21231. Ми – ВПО з Волновахи. Як бути з цією заборгованістю?

Будь ласка, надішліть письмове звернення до Служби освітнього омбудсмена та додайте копії всіх документів (із правилами подання звернення можна ознайомитися тут). Ми звернемося за офіційним роз'ясненням до ЗВО і подумаємо разом із ними як вам допомогти. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...