• Головна
  • Джим Реткліфф - новий власник Манчестер Юнайтед
14:11, 11 січня

Джим Реткліфф - новий власник Манчестер Юнайтед

Манчестер Юнайтед нарешті оголосив, що сер Джим Реткліфф придбав 25% акцій футбольного клубу на суму в 1,25 мільярда фунтів. Майже рік знадобився бізнесмену, щоб домогтися свого – виграти конкуренцію у шейха Джассіма ібн Хамада Аль-Танібрати.

Глейзери анонсували можливість продажу клубу Англійської Прем’єр-ліги ще в січні цього року, але угоду закрили тільки зараз. Наразі Реткліфф бере на себе управління спортивним департаментом, але є велика ймовірність, що через кілька років він постарається викупити частку Глейзерів повністю.

Джим Реткліфф - новий власник Манчестер Юнайтед, фото-1

Деталі угоди

Укладена угода виглядає дуже заплутаною з юридичної сторони, оскільки акції поділені на класи. У 2012 році на Нью-Йоркській біржі було виведено 16,7 млн цінних паперів (10% статутного капіталу) класу А, що належать як самому клубу, так і сім'ї Глейзерів. Також їм належать усі акції класу В – саме вони дають у 10 разів більше голосів, ніж акцій класу А. Але головна підступність криється у дуже своєрідній деталі: під час виходу на біржу Глейзери внесли в угоду пункт, що акції класу В можуть належати тільки їхній родині. Якщо ж вони продаються, то автоматично конвертуються в акції класу А.

Реткліфф зробив пропозицію придбати акції класу А, а також акції Глейзерів класу B. У підсумку він отримав по 25% і тих, і інших. Але при цьому, право голосувати однаково залишаються за братами, і так буде, навіть якщо якийсь акціонер стане володарем контрольного пакета акцій.

Що хоче змінити новий власник?

Реткліфф пообіцяв вкласти кошти в реконструкцію стадіону Олд Траффорд, а також тренувальної бази в Керрінгтоні. Про погашення боргу МЮ, який зараз наблизився до £1 млрд, бізнесмен нічого не говорив. Зате дав гарантії, що ніяких нових боргів не впаде на баланс клубу - всі позики будуть на рахунках його компанії INEOS.

Реткліфф займеться стоденною перевіркою всієї структури клубу, бо хоче виявити слабкі місця в управлінні. Його мета - прогресивний підхід і повернення МЮ у когорту топових європейських клубів.

Головне, що потрібно розуміти - він хоче відповідати за ухвалення спортивних рішень, тому що рано чи пізно він планує повністю викупити команду. За інформацією британських ЗМІ він має здійснити цей план до 2026 року. Зараз же у нього буде повний карт-бланш у рішеннях щодо майбутнього тренера, спортивного директора та інших керівників, які відповідають за футбольні питання. Такими були умови угоди з придбання міноритарної частки.

По-перше, Джим хоче розширити місткість Олд Траффорд із 74 тисяч до 90 тисяч місць. На реконструкцію виділять близько 300 мільйонів доларів. Очевидно, що команда займеться й іншими проблемами стадіону - наприклад, фанати скаржаться на дах, що протікає, і потік щурів. Кінцева мета – створення найсучаснішої арени в АПЛ.

По-друге, зміниться підхід до трансферів. Реткліфф вважає, що клуб повинен купувати більше молодих гравців і перестати переплачувати за безперспективних футболістів, чий пік кар’єри уже пройшов. Команда Джима уже веде пошук спортивного директора, який змінить Джона Мерто.

Чи продовжить роботу Ерік Тен Хаг? Sky Sports опублікував інформацію, що Реткліфф хоче бачити Грема Поттера на посаді головного тренера МЮ. Однак інші джерела повідомляють, що Реткліфф все-таки дасть шанс Тен Хагу.

Отож прихід 71-річного бізнесмена (та його амбіційні плани) надихнули уболівальників МЮ, які отримали віру на відродження команди. Сам він поділився бажанням повернути Юнайтед на вершину АПЛ. Але сумнівів, як і раніше, багато. Все-таки Глейзери нікуди не пішли й повністю від влади в клубі відмовлятися точно не будуть.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...