• Головна
  • «Наша мета в тому, щоб ділитися досвідом з громадою»: історія екотехнологічної компанії «Гранік»
Новини компаній
13:00, 22 січня

«Наша мета в тому, щоб ділитися досвідом з громадою»: історія екотехнологічної компанії «Гранік»

Новини компаній
«Наша мета в тому, щоб ділитися досвідом з громадою»: історія екотехнологічної компанії «Гранік»

25 років тому розпочала свій шлях у Запоріжжі екотехнологічна компанія «Гранік», що спеціалізується на поводженні з побутовими відходами.  За цей час бізнес перетворився з маленької сімейної компанії у потужне підприємство, що працює над втіленням в життя концепції zero waste, має власну сервісну службу, надає консалтингові послуги громадам та розробляє стратегії поводження з відходами. Як знайти в собі сили конкурувати з міжнародною фірмою,  чому важливо мати амбітну мету та що чекає на сферу поводження з відходами, у нашому матеріалі.

Як зародилася компанія «Гранік» у Запоріжжі: новий підхід до управління відходами та перший клієнт

Офіційно компанію «Гранік» зареєстрували 22 січня 1999 року.  Заснована вона була Володимиром Дубовим та його синами Костянтином та Геннадієм. Вони довго виношували ідею, як правильно організувати роботу компанії зі збору та утилізації сміття. При цьому на початку прагнули зосередити свої сили саме на переробці сміття. Проте детально дослідивши досвід роботи сміттєпереробних заводів та існуючі бізнес-моделі, зрозуміли, що неможливо втілити в життя цю ідею без дотацій з міста. Тоді було вирішено переключити фокус уваги на вивезення сміття, сортування та роздільний збір відходів.

«Ми почали дуже ретельно вивчати, як працює взагалі цей ринок. На той час ситуація була не найкраща – сміття просто протікало з цих старих сміттєвозів, біля контейнерів було брудно і вони виглядали пошарпаними, навколо цих баків тхнуло. На все це було страшно дивитися. Очевидно, що необхідні були зміни. Ми зрозуміли, що нам потрібна техніка, яка не збоку забирає сміттєві контейнери, а позаду. А для цього потрібні інші контейнери на колесах. Ми досліджували, де їх брати і стикнулися з тим, що на той час в Україні наші заводи такого не виробляли. Перший сміттєвоз, який ми придбали, був найпростішим, а ось контейнери виготовляли вже під замовлення. Для нас перед виходом на ринок важливо було, щоб контейнерний майданчик виглядав охайно, ми проводили дезінфекцію контейнерів, інструктували персонал. Взагалі дуже багато роботи провели, щоб заявити про себе», згадує початок роботи генеральний директор компанії Геннадій Дубов.

Запустилася компанія з однім сміттєвозом на базі шосе ЗІЛ, водієм-вантажником та бухгалтером. Першим великим клієнтом став універмаг «Україна». Директор універмагу підтримав нову компанію, підписав з ними договір, зазначаючи, що для нього важливо, аби до збору сміття поставилися відповідально.  Поступово репутація стала працювати на бізнес і почали з’являтися все нові і нові клієнти.

З часом «Гранік» почав розширюватись  — придбав ще декілька сміттєвозів. Потім перейшов вже не німецьку спецтехніку, яка дозволяє майже безшумно працювати і нікому не заважати, забираючи сміттєві в будь-який час доби.

Наразі у компанії нараховується вже 20 одиниць транспорту та близько 50 співробітників. Це не лише водії та вантажники, а ще й відділ продажів, логістика, сервісна служба, департамент консалтингу.

Прикметник «екотехнологічний» у назві компанії з’явився з самого початку не випадково, адже власники робили ставку на технологічні аспекти у своїй діяльності, при цьому аби послуга була надана якісно та за невисокими тарифами.

“Зараз люди звертають увагу на тарифи, на якість, на відношення, на можливість додзвонитись, на роздільний збір», коментують в «Граніку».

Конкуренція, влада, приватний сектор та роздільний збір: виклики, які вдалося здолати

З часом компанія прийняла важливе рішення – змінити організаційну форму бізнесу і відійти від сімейного підприємства. Побудова лінійної організаційної структури з чіткою системою управління допомогли «перезапустити»всі процеси.

Переломним моментом стала поява у Запоріжжі в 2006 році міжнародної компанії в області поводження з твердими побутовими відходами  REMONDIS. Саме вони привнесли за собою нові сучасні підходи до поводження з відходами, гарні технології та інноваційні рішення.

В той момент для «Граніка» настали важкі часи і очевидним стало, що виходу лише два необхідно змінюватись, або йти з цього ринку.

«Конкуренція дає тобі мотивацію розвиватися, аналізувати помилки, навчатися. REMONDIS. нам дали не просто поштовх, це був пінок. Ми мали перелаштувати свої процеси і стати більш сучасною компанією. У них було чому навчатися. І саме тоді ми прийняли рішення перейти на нову спецтехніку та змінити підходи»,згадує про важливий етап в розвитку компанії Геннадій Дубов.

Наступним викликом стало обмеження компанії доступу на полігон. Підприємці не здалися і інвестували власні кошти на будівництво полігону під Вільнянськом. Саме там компанія досліджували технології компостування з червоними каліфорнійськими черв’яками, проте це був неуспішний проєкт і через три роки довелося закривати полігон.

Наразі компанія «Гранік» підтримує та розділяє ініціативи по роздільному збору сміття. Ще на початку роботи компанії власники спілкувалися з Greenpeace, які навчили їх основним принципам, надавали практичні рекомендації та підтримку.

Ще одне важливе досягнення – компанія «Гранік» випрацювала дієву стратегію роботи в приватному секторі і це справді була тривала і тяжка робота, що принесла позитивний результат і тепер це стало «фішкою» компанії.

«Тепер ми одна з небагатьох компаній в Україні, що вміє працювати в приватному секторі. У нас розроблена методика роботи – у нас є вивіз сміття і роздільний збір. Люди мотивовані сортувати відходи, бо вони менше сплачують грошей, якщо це роблять. Саме через цю фінансову складову люди зацікавлені зменшувати кількість відходів.  Запровадження цієї системи надало нам можливість працювати і розвиватись і в інших населених пунктах», - зазначає підприємець.

В період ковіду, компанія прийшла до висновку, що накопичений досвід та фах можна використовувати для надання консалтингових послуг, щоб паралельно допомагати іншим громадам (не лише в межах Запорізької області) створювати систему управління відходами.

Одночасно з цим «Гранік» розвинув і свою основну діяльність, залишивши далеко позаду етап просто компанії-перевізника відходів. Вони спеціалізуються на роздільному зборі відходів, компостуванні органічних відходів, переробкою великогабаритних та будівельних відходів, обслуговування контейнерів.

«Ми випрацювали таку стратегію, щоб з компанії, яка займається просто збором та вивезенням відходів стати такою сервісною структурою, що може вирішити для нашого замовника абсолютно всі питання, пов’язані з відходами. Ми надаємо консультації, як запровадити роздільний збір, як організувати компостування та багато суміжних питань», - пояснює Геннадій Дубов.

Місія, мета та проблематика роботи у Запоріжжі

Основна місія екотехнологічної компанії «Гранік» вже не перший рік – зменшення кількості відходів у 10 разів. Скорочення відходів вирішує одразу декілька важливих проблем: знижує забруднення навколишнього середовища, включаючи землю, воду та повітря; має економічний вплив за рахунок зниження витрат на збір та транспортування сміття, а також підсилює соціальну відповідальність та сприяє сталому розвитку.

На сьогодні, всі змішані відходи потрапляють на єдиний полігон у Запоріжжі і не існує жодних технологій, щоб їх якось виокремити. Аби все це не потрапляло на захоронення як раз і потрібен роздільний збір вторинної сировини та органічних відходів.  І одне з завданням екотехнологічного підприємства полягає в тому, щоб впроваджувати систему роздільного збору відходів.

«Я бачу нашу мету в тому, щоб ділитися цим досвідом з громадою. Визначальна риса успішної громади, коли люди розуміють, що від них щось залежить і вони самі можуть щось змінювати. Поводження з відходами – це дуже важливий пласт, який відповідає за те, як відчуває себе людина в тому місті, де вона живе»,  пояснює керівник «Граніку».

Він підкреслює, що коли розпочинали будувати на той момент сімейний бізнес йому було лише 24 роки і він був ідеалістом. Геннадій Дубов був впевнений, що систему управління відходами можна докорінно змінити на краще і це потрібно мешканцям, місцевому бізнесу, владі. Але з часом виявилося, що в реальності все набагато складніше.

«Багато проблемних питань пов’язаних з роздільним збором відходів, компостуванням, переробкою у Запоріжжі нереалізовані. Частково ми досягли своїх цілей,  проте наша сфера вона, на жаль, залежна від адмінресурсу.  На неї можна впливати – можна допомагати, розвивати, а можна нічого не робити», – каже він.

В минулому році набув чинності Закон України «Про управління відходами».  Він запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства ЄС. 

«Суттєво зросте екоподаток на відходи, що відобразиться на тарифах на поводження з відходами. Гроші змусять мешканців сортувати відходи, бо якщо ти не хочеш цього робити, то матимеш більше платити. Радикально в рамках одного підприємства,  ми не можемо нічого змінити, бо залежимо від законодавства, підтримки міста. Я працюю в інших громадах і маю можливість порівняти Запоріжжя з іншими містами, і там ці зміни вони більш видимі – це роздільний збір, відкриття майданчиків для компостування, відбувається переробка великогабаритних відходів і все це на рівні місцевого самоврядування. Ось ніби ми всі живемо в одній країні, під одним законодавствам, що Львів, Хмельницький, Одеса, Рівне. А ось в Запоріжжі нічого немає, лише кілька років триває боротьба, аби монополізувати ринок. Тобто не можна списувати на те, що у нас якесь не таке законодавство, бо важливу роль також відіграє міська влада», -–  каже Геннадій Дубов.

Незважаючи на усі складнощі військового часу, компанія впевнена, що перемога неминуча, а недалеке майбутнє за майданчиками для роздільного збору відходів та компостування. Представники компанії вже давно досліджують досвід європейських міст та активно слідкують за тим, як працюють сміттєвози на біогазах. Зміни у суспільстві неодмінно пов’язані з активним впровадження роздільного збору відходів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Гранік #сімейна компанія #бізнес #становлення #Геннадій Дубов #роздільний збір відходів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...