• Головна
  • Запоріжжя увійшло в перелік обласних центрів, де виявили значну кількість порушень мовного законодавства
15:38, 19 січня

Запоріжжя увійшло в перелік обласних центрів, де виявили значну кількість порушень мовного законодавства

Запоріжжя увійшло в перелік обласних центрів, де виявили значну кількість порушень мовного законодавства

У Запорізькій області протягом 2023 року встановлені порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на сторінці в Facebook, передає 061.

За результатами заходів державного контролю порушення зафіксовані у 12 областях України (Дніпропетровська, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Харківська, Чернігівська, Запорізька, Львівська, Закарпатська та Хмельницька), 11 обласних центрах (Дніпро, Запоріжжя, Київ, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків, Хмельницький, Чернігів).

Найбільша кількість порушень встановлена у сфері обслуговування споживачів – 33 (37,9 %) та освіти – 14 (16,1 %). Також зафіксовано 13 (14,9 %) випадків порушення закону про державну мову посадовцями органів державної влади та місцевого самоврядування. По 8 порушень - у сферах  охорони здоров’я та користувацьких інтерфейсів комп’ютерних програм та вебсайтів. Поодинокі випадки зловживань зафіксовані під час публічних заходів та в культурі, при підготовці в нормативних актів, у діловодстві, документообігу.

“Незважаючи на стрімку відмову громадян України від недержавної мови, жвавий інтерес до мовних курсів та підвищену чутливість до своїх мовних прав, органи влади продовжують ігнорувати це та, самі порушуючи закон, недостатньо контролюють застосування української у сферах освіти, обслуговування, зовнішньої реклами та охорони здоров’я. Закликаю очільників громад взятися за справу, затвердити місцеві мовні програми та забезпечити неухильне виконання закону!”, - зазначив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, у 2023 році на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшли рекордні  3692 звернення  громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

За порушення мовного закону торік було застосовано 21 адміністративне стягнення у вигляді штрафу та 61 - попередження.

Нагадаємо, раніше 061 вже писав про те, що на депутатку Запорізької міськради склали адмінпротокол за порушення мовного законодавства

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#порушення мовного законодавства #люди #протокол #українська #державна #сфера обслуговування #реклама
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...