• Головна
  • Камені в нирках. Причини формування каменів
Новини компаній
12:31, 12 січня

Камені в нирках. Причини формування каменів

Новини компаній
Камені в нирках. Причини формування каменів, фото-1

Причини формування каменів

Утворення ниркових конкрементів (каменів у нирках) є результатом супутнього впливу декількох патологічних факторів. Серед них ключове місце займає неправильне та незбалансоване харчування, коли людина вживає забагато гострої, солоної та кислої їжі. Це призводить до порушення кислотно-лужного балансу, через що накопичується сольовий осад та з нього формуються камені.

Серед інших причин утворення конкрементів можна виокремити:

  • вживання недостатньої кількості рідини або жорсткої водопровідної води;
  • наявність патологій ендокринної системи та щитовидної залози ;
  • розвиток остеопорозу, остеомієліту та інших хвороб кісток;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • запальні процеси сечовивідних шляхів.

Підвищує ризик формування каменів у нирках спадковість, коли родичі у попередніх поколіннях вже зіштовхувались з подібними проблемами. Однак це не гарантує, що подібний стан буде передаватись з покоління до покоління.

Виявлення ниркових конкрементів

Якщо людина зіштовхується з сильними болями в області попереку, проблемами з сечовипусканням, помутнінням сечі або домішками крові у ній, варто звернутись до уролога та пройти поглиблену діагностику. Обстеження включає проведення УЗД сечовидільної, лабораторних аналізів сечі, урографії, комп’ютерної томографії. Це дозволяє не тільки встановити наявність конкрементів, але й визначити їхню кількість, розміри, місця локалізації, форму.

Після діагностики для кожного пацієнта розробляється індивідуальний план лікування. В окремих випадках можна обійтись консервативним лікуванням та зміною раціону харчування, однак кращим варіантом є літотрипсія – дроблення конкрементів лазером або ультразвуком.

Лікування після виявлення каменів у нирках

Найбільш ефективною технологією лікування ниркових конкрементів є лазерна літотрипсія. Вона передбачає підведення до каменів спеціального приладу з лазерною насадкою на кінці. Він вводиться через природний отвір уретри, що дозволяє не робити жодних розрізів на тілі, уникнути болю та крововтрати.

Після підведення лазерного наконечника безпосередньо до місця розташування каменю, під високотемпературним впливом він дробиться на маленькі частинки та пісок. Такі елементи самостійно виходять з організму разом з сечею при випорожненні сечового міхура. Після проведення літотрипсії у пацієнта не має потреби тривалий час перебувати в клініці, він може відновлюватись вдома.

Для уникнення повторного утворення каменів після дроблення важливо дотримуватись рекомендацій лікаря. Призначається сувора дієта та дотримання водно-лужного балансу, що стає ключовим аспектом нормалізації стану організму.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...