• Головна
  • Ситуація на ЗАЕС, захист енергетичних об'єктів та обладнання для обленерго: про що говорив міністр енергетики у Запоріжжі
16:44, 11 січня

Ситуація на ЗАЕС, захист енергетичних об'єктів та обладнання для обленерго: про що говорив міністр енергетики у Запоріжжі

Ситуація на ЗАЕС, захист енергетичних об'єктів та обладнання для обленерго: про що говорив міністр енергетики у Запоріжжі

Сьогодні, 11 січня, у Запоріжжя з робочим візитом приїхав Міністр енергетики України Герман Галущенко. Він провів нараду за участю місцевої та обласної влади, керівників енергетичних об’єктів. Частина наради пройшла у закритому для ЗМІ режимі. 

Під час брифінгу Міністр зазначив, що говорили, зокрема, про захист енергетичної інфраструктури. 

Він сказав, що у Запоріжжя - прифронтовий регіон і тому ситуація з енергопостачанням тут доволі складна. 

“Дуже важливо забезпечити виконання тих завдань, які стоять перед нами з точки зору забезпечення споживачів безперебійним постачанням електроенергії. Зараз погодні умов крім війни додають складнощів в роботі, але важлива безумовно оперативність, швидкість відновлення”, - сказав міністр.

Він додав, що другим важливим питанням є питання захисту магістральних та локальних ліній. Адже загроза масованих ударів по енергетиці нікуди не зникла.

“Це дуже важливо, аби ми не розслаблялися та розуміли, що такий ризик існує. Енергетика потерпає кожен день від ударів. Це, безумовно, стосується перш за все прифронтових територій… б'ють як по об'єктах генерації, так і по об'єктах розподілу, передачі енергії. Ворог нікуди не зник…. Питання посилення системи ППО - це перше питання. Найкращий захист енергосистеми - це підсилення системи ППО” , - сказав він. 

В свою чергу начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко додав, що в умовах війни особливо гостро стоїть питання забезпечення електроенергією і теплом під час опалювального сезону. Проте вже є досвід минулого року, отриманий під час масових відключень внаслідок ракетних ударів. Тоді енергетична система встояла. Хоча і є значні пошкодження важливих об'єктів критичної інфраструктури. 

“У нас внаслідок руйнувань на підконтрольній Україні території знаходиться 63 населених пункти, які не забезпечені електропостачання. Це близько 6000 осіб. Працюємо над цим питанням аби фахівці швидше відновили. Розуміємо, що населені пункти знаходяться на лінії фронту”, - пояснив Малашко та додав, що нині одним з пріоритетних напрямків є захист енергетичних об'єктів.  

Про будівництво відновлювальних джерел енергії та повернення ЗАЕС

За словами мінісира, в минулому році вдалось додати 114 Мвт в Миколаївський області, 60 Мвт в Одеській, і близько 53-54 Мвт у Львівській області. Мова про вітрову енергетику.

Також додалось ще близько 150 Мвт “сонячної” енергії.

“Ключове для області, це повернення ЗАЕС. До початку великої агресії атомна генерація працювала 15 енергоблоками і в нас вперше в історії Запорізької АЕС вона видавала більше 6000 МВт. Ситуація розвивається погано. Це констатуємо не лише ми, а й експерти МАГАТЕ, які перебувають на станції. Нещодавно була заява МАГАТЕ про недопущення інспекторів до реакторних залів, а це означає, що вони ховають реальний стан справ. Він нам відомий. Реальний стан справ називається “деградація устаткування”. Станція не працює в системі з вересня минулого року… . Росіяни живуть ілюзією контролю ситуації на станції. Фахівці Росатому, кожен з них, є злочинцем з точки зору міжнародного права та буде покараний. На жаль, ситуація стає гірше з кожним днем. Треба розуміти, в якому стані ми повернемо станцію. Тобто чи буде вона в стані робочому. Навіть сьогодні, аби почати роботу навіть одного блока на станції, треба проводити величезну роботу. Ситуація з Каховською ГЕС теж впливає на роботу ЗАЕС. Ситуація складна. Терористи наробили вже стільки… Сама робота атомної станції - це величезне зусилля для нас. Чи можуть її запустити росіяни? Це їхня мрія, мета. Я не бачу технічно, як вони це зроблять”, - сказав Галущенко.

Ситуація на ЗАЕС, захист енергетичних об'єктів та обладнання для обленерго: про що говорив міністр енергетики у Запоріжжі, фото-1

Про Росатом 

“Ми знаємо прізвища кожного, хто там є від Росатому. Це такі кола людей в атомній енергетиці, вихідці з радянського союзу, де всі один одного знають чи вчилися разом. Тому їм зараз треба думати, як вони будуть жити далі. Ілюзія контролю і ілюзія того, що вони не причетні до злочину… Вони по факту своєї присутності на атомному об'єкті, фактичному керуванні є злочинцями”, - пояснив міністр. 

Про відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури

“Ми ставили за мету відновити 1,7 гігават (по всій країні) після руйнувань минулої зими. Відновлено більше 2,2 гігават. Енергосистема працює, навіть при втраті таких генерацій, як АЕС. Єдине, що може вплинути, це системні атаки на енергосистему, повторення сценарію минулого року. Навіть не системні атаки, а їх вплив”, - говорить очільник енергетичного міністерства. 

Про інвестиційний потенціал країни 

Україна має величезний потенціал стати енергетичним хабом для Європи. 

За словами Германа Галущенко, попри війну є інвестиційні проекти, які чекають нашої перемоги. 

“Відбудуємо нову енергосистему після перемоги. Досвід наш безцінний. Жодна країна світу не проходила через те, що ми зараз проходимо”, - сказав міністр. 

Про гуманітарну допомогу 

Під час візиту до Запоріжжя очільник Міністерства енергетики України передав ПАТ «Запоріжжяобленерго» чергову партію енергетичної гуманітарної допомоги.

Енергетики отримали обладнання, яке необхідне для відновлення пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів повітряних ліній електропередачі у прифронтових територіях Василівського та Пологівського районів Запорізької області. 

Також було передано 4 одиниці комплектних трансформаторних підстанцій 100/10/0,4кВ, укомплектованих силовими трансформаторами, шафами вводу та роз’єднувачами для відновлення зруйнованих через бойові дії КТП на прифронтових територіях Пологівського району Запорізької області та інші матеріали, важливі для забезпечення сталої роботи трансформаторів.

“Обладнання потрібно для відновлення енергопостачання та створення резерву для можливості заживлення внаслідок пошкодження”, - каже генеральний директор “Запоріжжяобленерго” Михайло Гаврилов.

В ОВА кажуть, що регіон потерпає від обстрілів кожного і таке обладнання дуже потрібне.

Фото: ЗОВА

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Енергетика #обстріл #Міністр енергетики #Галущенко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...