• Головна
  • У Запоріжжі відкрився перший центр з розшуку безвісти зниклих осіб: як він працює
13:05, 28 грудня 2023 р.

У Запоріжжі відкрився перший центр з розшуку безвісти зниклих осіб: як він працює

У Запоріжжі відкрився перший центр з розшуку безвісти зниклих осіб: як він працює

У Запоріжжі відкрили перший в Україні центр з розшуку безвісти зниклих громадян під час війни. Мова йде про мешканців регіону, які зникли безвісти під час бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України. 

Про це повідомляє 061.

У поліції зазначають, що наразі безвісті зниклих громадян нараховують більше 2000 осіб, але ця цифра буде змінюватись, коли будуть передавати з інших регіонів кримінальні провадження, щодо зниклих осіб.

«Наша мета – забезпечити надійну та ефективну роботу з розшуку безвісті зниклих осіб та налагодити комунікацію, щоб наші громадяни, які мають безвісти зниклих родичів володіли інформацією, мали змогу відслідкувати його долю. Ми розуміємо, як це може бути боляче, коли ти місяцями не знаєш і очікуєш щодня, щогодини, будь-яку інформацію про близьку людину. На сьогоднішній день цифра в 2000 осіб не є остаточною, ми зараз очікуємо ще кримінальні провадження і оперативно-розшукові справи з усіх регіонів нашої країни. І є певна кількість також розшуків людей, якими ми займалися, які зникли на території Херсонської, Донецької, Луганської і Харківської області», - зазначає очільник ГУ Нацполіції у Запорізькій області Артем Кисько.

В керівництві поліції наголошують на тому, що головною перевагою є досвід, який  отримали співробітники поліції під час розшуку за особливими обставинами і під час навчання, як на території нашої країни, так і за кордоном.

В новому центрі наразі працюють близько 40 працівників поліції -  слідчі, оперативники, а також співробітники криміналістичної лабораторії встановлення ДНК-профіля людини. В цій лабораторії  встановлене сучасне обладнання, яке дозволяє швидко збирати та виводити ДНК профіль.

За допомогою спеціальних аплікаторів, криміналісти відбирають біологічні зразки (кров, сперма, м’язова тканина, кістка) або ж локальний епітелій людини.

«При відбору зразка ми поміщаємо його в один із видів картриджа. Так, картридж А використовується для виведення і дослідження п'яти зразків букального епітелію, а другий картридж використовується для дослідження та встановлення чотирьох ДНК профілів людини з біологічних зразків. Після чого програмуємо машину, записуємо дані, загружаємо картридж в прилад і запускаємо програму. Час на обробку складає 90-104 хвилини в залежності від типу чіпу. Це надзвичайно важливо в разі встановлення масового захоронення людей, або ж можна витягти ДНК-профілі з особистих речей людини», - розказує начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Руслан Усманов.

Після того, як дослідження було завершено на приладі, то дані переносять до ноутбуку і за допомогою спеціального програмного забезпечення проводять паралельний аналіз, де можна порівняти ДНК профіль родича та людини, що зникла.

У лабораторії відмічають, що якщо зразок нема з чим порівняти, то ДНК профіль буде зберігатися у базі. Всі дані  ДНК профілів вносять до спеціальної відомчої системи по Україні і там також можна робити звірку.

«Багато людей переїхало з Запоріжжя і області  та втратили зв'язок з тими, хто залишився тут. Якась частина наших людей мешкає за кордоном, а їх рідні воювали на території Запорізької області і також немає зв’язку з ними. І от зараз виникає у них питання, коли передаються справи, хто саме слідчий. Створення саме такого центру допомагає вирішити це питання, і тут буде постійний зв'язок слідчих з родинами. А ще родини зможуть відчувати не тільки підтримку, а ще й те, що ні держава, ні Національна поліція не залишаються осторонь від їх біди і готові постійно допомагати. Ми будемо намагатися, щоб якомога більше людей скоріше знайшло зв'язок з їх рідними», -  повідомляє головний спеціаліст управління з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин МВС Ольга Орєшкіна.

Раніше 061 повідомляв, що поліція встановила особи двох російських військових, які зґвалтували мешканку Запорізької області.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#зниклі #розшук #поліція #Запоріжжя #ДНК-аналіз
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...