• Головна
  • “Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 11-15 грудня 2023 року
20:37, 24 грудня 2023 р.

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 11-15 грудня 2023 року

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 11-15 грудня 2023 року

Найбільше фейків в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області стосувалися звинувачень ЗСУ у обстрілах мирних міст, підготовку СБУ до здійснення хімічних атак, а також історії про «перемоги» російських сил над диверсантами, знешкодження терористів та судилища над українськими полоненими військовими.

При цьому побільшало недостовірної інформації в контексті антиукраїнської риторики та територіальної цілісності після пресконференції та «прямої лінії» президента Росії Володимира Путіна, де він розповідав про «російське місто Одесу» та неонацистів в Україні.

Загалом, минулого тижня по 18% усіх фейків були присвячені ЗСУ та псевдо досягненням російської армії. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про затримання «пособників» українського режиму, знищення десантниками «нацистів» на Запорізькому напрямку, а також знешкодження працівниками ФСБ агентурної мережі українських спецслужб. Ще 16% фейків стосувалися просування ідеології Росії. На фейки з соціальної тематики припало ще 15% дописів. Колаборанти продовжили брехати про соціальні пільги для “звільнених територій”, ремонти доріг і інфраструктури.

За минулий тиждень, з 11 по 15 грудня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Минулого тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал «Энергодар Сегодня» з 43% фейків. На другому місця канал голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова. На його однойменному каналі було зафіксовано 34% маніпуляцій від загальної кількості контенту. І хоч це менше, ніж на 10% від минулого тижня, кожен другий допис колаборанта містив в собі викривлену інформацію. Схожа ситуація і на каналі так званого «губернатора» окупованої частини регіону Євгена Балицького, де 27% всіх публікацій покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. “Запорожский Вестник ” минулого тижня опублікував 24% дописів, які містили маніпуляції. “Токмак Сегодня” і “ Администрация города Мелитополь” в кожному п’ятому дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував також телеграм-канал “Владимир Рогов” (19%). В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Токмак Сегодня» - цього тижня він також опублікував 13% фейків. Третю позицію з 9% фейків посідає “Запорожский Вестник ”, а на четвертому місці опинився «Энергодар Сегодня» з 7% фейків. На окупаційному каналі «Бердянск Актуально» ми зафіксували рекордну малу кількість фейків – лише 4% від загальної кількості.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 143 маніпуляції (або 18% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 57 фейків (7% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зросла на 43%, а кількість фейків на 40%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Фейк з зображенням Зеленського в продуктовому магазині Парижа

Пропагандисти намагалися вчергове зманіпулювати суспільною думкою стосовно відношення європейських країн до української влади. На цей раз дискредитувати намагалися через наліпку з сатиричним зображенням Зеленського нібито в одному з продуктових магазинів Парижу.

Так, відповідне зображення було опубліковано 15 грудня в телеграм-каналі окупаційної влади «Бердянск. Актуально»

«На дверях в парижском магазине теперь висит смешная наклейка с Зеленским. На ней президент Украины не может войти внутрь, а на спине написано «попрошайка», - написав телеграм-канал, продемонструвавши в якості допису дві світлини.

В Центрі протидії дезінформації повідомили, що першоджерелом таких зображень є фейковий іспаномовний сайт PRAVDA. ES, який було створено 24 червня 2023 року в Росії. Також вказаний сайт модерується з РФ, а його робоча пошта має домен «ru».

«Враховуючи те, що першоджерелом був російський ресурс, можна припустити, що поширювані фото, як і наклейка, є фейковими. Розповсюджуючи подібні повідомлення, російські пропагандисти намагаються дискредитувати Президента України Володимира Зеленського», - прокоментували в ЦПД.

@cpd.gov.ua Продуктовий магазин у Парижі дискредитує Президента Володимира Зеленського #цпд #українськийтікток #пропагандакремля ♬ оригинальный звук - Центр протидії дезінформації

У Запорізькій області окупанти розповсюджують фейк про хімічну провокацію СБУ

Представники окупаційної влади через підконтрольні ЗМІ та телеграм-канали транслюють російський фейк про те, що СБУ готує хімічну провокацію в зоні угрупування російської армії із застосуванням отруйних речовин.

Так, телеграм-канал «Запорожский Вестник» 11 грудня опублікував допис про те, що нібито СБУ готують провокації із біологічною зброєю.

«По словам начальника войск РХБЗ Игоря Кириллова для этого в Германии закуплена в октябре-ноябре партия химических веществ для изготовления иприта. Кроме того, Кириллов сообщил, что российские специалисты получили доступ к биообъектам, где проводились опасные эксперименты Пентагона. В частности к лабораториям в городах Рубежное, Северодонецк, Херсон и их служебной документации», - зазначається в дописі телеграм-каналу.

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 11-15 грудня 2023 року, фото-1

Насправді Україна є учасником Конвенції про заборону хімічної зброї – міжнародного договору, який набув чинності в країні 1998 року.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), уважно відстежує стан українських хімічних промислових підприємств та будь-які загрози використання токсичних хімікатів як зброї в країні. Всі лабораторії в Україні створювалися для звичайних досліджень і забезпечувалися малопотужним обладнанням, якого недостатньо для центру виготовлення біологічної зброї. Тому всі російські звинувачення щодо підготовки Україною так званих «провокацій» не є правдивими.

В минулому році німецьке видання Tagesschau повідомляло, що речовини, які містять хімікати та можуть бути використані як сировина для виробництва хімічних і біологічних бойових речовин, таких як іприт, були експортовані в невеликих кількостях до компанії «Хіммед», російського оптового продавця хімікатів і лабораторної техніки з Москви. «Хіммед» раніше постачав сировину в спеціальні лабораторії для російських військових і ФСБ.

Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному зведенні від 23 грудня повідомили, що на Херсонщині російські війська використовують хімічну зброю.

Окупаційні пропагандисти приписали міському голові Києва фейк про виставлення рахунків Росії за підтоплення станцій метро

Представники окупаційної влади вчергове вдалися до фотошопу і вигадали неіснуючий пост нібито за авторством міського голови Києва Віталія Кличко, де той підрахував шкоду через закриття київського метро і списав все на Росію.

Так, 13 грудня в телеграм-каналі «Запорожский Вестник» з’явився допис, присвячений закриттю станцій метро в Києві.

«Знаменитый мастер слова Виталий Кличко обвинил Россию в закрытии 6 станций в киевском метро. Украина готовится выставить миллиардные счета России, как правопреемнице СССР, за ошибки, допущенные при строительстве Киевского метрополитена, в результате которых в столице было затоплено несколько станций метро, заявил Кличко.И даже подсчитал предварительную стоимость ущерба – от 3 до 5 миллиардов долларов», - зазначається в телеграм-каналі.

“Перевірено. Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 11-15 грудня 2023 року, фото-2

На підтвердження цих слів пропагандисти наводять скріншот нібито з офіційного телеграм-каналу Кличко.

Ми перевірили всі дописи в телеграм-каналі Кличко і з’ясувалося, що такого допису нікого не було, а окупанти просто змінили за допомогою фотошопу оригінальний допис щодо падіння ракети на територію лікарні, що вийшов в 5.36 змінивши час.

Нагадаємо, що дійсно шість станцій метро закрили на пів року: Деміївська, Голосіївська, Васильківська, Виставковий центр, Іподром, Теремки. Це найновіша ділянка столичного метрополітену, побудована у 2004-2013 роках.

У Київськоме метрополітені повідомили, що таке рішення було прийнято через нерівномірні процеси розущільнення, віброповзучості навколо ґрунтового масиву й навантаження на тунельну оправу, що є ризиком втрати стійкості тунельних спорд.

Перегінні тунелі між станціями Деміївська та Либідська споруджувалися у заплаві річки Либідь у 2008-2010 роках підземним способом у складних гірничо-геологічних умовах, за штучного водозниження.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дайджест #фейк #дезінформація #перевірка #метро #магазин #Зеленський #хімічна зброя
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...