• Головна
  • «Мати не хворіє, бо не може собі дозволити»: запорізькі мобільні гінекологічні бригади врятували життя жінці з Маріуполя
Новини компаній
11:00, 12 грудня 2023 р.

«Мати не хворіє, бо не може собі дозволити»: запорізькі мобільні гінекологічні бригади врятували життя жінці з Маріуполя

Новини компаній

В червні 2023 року під час виїзду мобільної гінекологічної бригади в район селища Відрадне Запорізької області було виявлено випадок захворювання в 40-річної пацієнтки. Олена переїхала з Маріуполя до регіону після початку війни з трьома неповнолітніми дітьми. Повне обстеження вона проходила в листопаді 2021-го перед працевлаштуванням (до початку війни працювала завідувачкою дитсадком), проте війна внесла корективи в її плани.

"Ми завжди жили в місті, тож переїхати до села було трохи дикувато. Але, дякувати богу, живемо. І вже звикли до того, що якщо хтось у нас і хворіє то це діти, а мати в свої 40 років "не хворіє", бо не може собі дозволити",   розповідає Олена.

В червні 2023 року в групі свого села в соцмережах вона побачила оголошення про те, що у місцевому фельдшерському пункті буде працювати виїзна група з акушерів-гінекологів, спеціалістів з УЗД. До цього моменту у жінки не було скарг на здоров'я, проте вона одразу вирішила пройти обстеження. Пояснює: скористатися послугами виїзної бригади значно зручніше, ніж планувати поїздку до лікарів у Запоріжжя, за попереднім записом, ще й у незнайомому для неї місті. До того ж до бригади було недалеко навіть пішки ФАП знаходиться в трьох кілометрах від помешкання.

"Прийшла, і одразу відмітила для себе приємні моменти. Спеціалісти молоді, дуже культурно спілкуються з пацієнтками, а для мене це завжди було дуже важливо", ділиться Олена.

Пацієнтка пройшла обстеження УЗД та в лікаря акушер-гінеколога. В неї виявили кісту яєчника. Наявність доброякісного утворення стало для пацієнтки дуже прикрим відкриттям.

"Звісно, шок, немовби обухом по голові. Дівчата-лікарі, напевно, по моїх очах побачили, що я стала подумки збирати собі "похоронне" та одразу заспокоїли мене, мовляв, все нормально, треба буде поїхати до Запоріжжя на дообстеження. Дали номер телефону регіонального координатора програми "Мобільні гінекологічні бригади" Ельміри Ісмаїлової і пообіцяли: мені обов'язково допоможуть", каже маріупольчанка.

Вже наступного дня вона приїхала до Обласного перинатального центру, отримала направлення та здала всі необхідні аналізи. Каже, що тут на неї чекало ще одне приємне відкриття: Олена підготувала певну суму грошей, щоб віддячити лікарям, проте вони не взяли з неї жодної копійки. До того ж деякі препарати пацієнткам видають безкоштовно мобільні гінекологічні бригади а частину медикаментів все ж довелося докупати власним коштом.

Операцію з видалення доброякісного утворення пацієнтці назначили на середину серпня, проте в Олени з'явилася медична необхідність поїхати до Києва (жінка хворіє на псоріаз та має псоріатичний артрит), і вона вирушила в подорож власною автівкою. Це рішення мало для неї згубні наслідки і майже не стало фатальним.

"У Києві мене благополучно відпустили додому, проте дорога "Запоріжжя-Київ-Запоріжжя" мене доконала і прямо посеред траси в мене відбувся розрив кісти. Додому я доїхала ввечері вже в хворобливому стані, зателефонувала лікареві, ще не знаючи, що стався розрив, назвала симптоми, мовляв, відчуваю щось не те. Мені назначили прийом вже на 9 годину ранку".

Лікарі діагностували апоплексію та одразу ж назначили пацієнтці лікування. Процедури тривали зо два тижні, і Олена каже, що увесь цей час лікарі дуже чуйно й турботливо ставились до неї, і досі раз на два місяці вона приїздить на обстеження до Обласного перинатального центру. А днями, за словами маріупольчанки, до села знову приїздила мобільна група лікарів. Цього разу до її складу входив ендокринолог, і так сталося, що якраз напередодні лікарі порадили Олені перевірити щитоподібну залозу.

"Я знову прийшла на обстеження. Прийняли, вислухали, десь навіть поспівчували. Для мене це відкриття, що є чуйні люди, що самі приїздять до тебе, допомагають, перевіряють та роблять це з турботою", каже Олена.

Зазначимо, що мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...