• Головна
  • Запорізькі волонтери роблять для фронту окопні свічки у вигляді сніжинок та полегшені маскувальні сітки, - ФОТОРЕПОРТАЖ 
19:15, 5 грудня 2023 р.

Запорізькі волонтери роблять для фронту окопні свічки у вигляді сніжинок та полегшені маскувальні сітки, - ФОТОРЕПОРТАЖ 

Запорізькі волонтери роблять для фронту окопні свічки у вигляді сніжинок та полегшені маскувальні сітки, - ФОТОРЕПОРТАЖ 

Волонтерський центр "Паляниця" розпочав новий сезон виготовлення окопних свічок та плете зимовий варіант маскувальних сіток для військових, які боронять Запорізький напрямок.

Як виглядають виробничі "цехи" бачили кореспонденти 061.

Ось цього чоловіка в капелюшку тут всі знають, як волонтер "дядя Федя". Йому 79 років і він є одним з найстарших волонтерів "Паляниці". Вже другий рік він відповідає за виробництво окопних свічок. Якщо раніше мав помічників, то нині - все робить самостійно.

Запорізькі волонтери роблять для фронту окопні свічки у вигляді сніжинок та полегшені маскувальні сітки, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-1

Буквально кілька днів тому волонтерам вдалось зібрати гроші та закупити тонну парафіну. Тож, нині у дяді Феді є робота. Він розпалює пічку, топить на ній парафін та розливає його у формочки. Цього року свічки роблять у вигляді сніжинок. Волонтери кажуть, що військовим вони сподобались найбільше - менше коптять і горять добре. 

"Ой, я навіть не знаю, скільки тих свічок зробив. Це тисячі. 400-500 свічок за день роблю. В тому році на свічки переробили 3-5 тонн парафіну (з однієї тонн виходить близько 5000 свічок, - ред.), - каже чоловік. 

Питаємо в нього, а чи знає він, що сьогодні День волонтера - фактично його нове свято. 

"А як же", - каже, розливаючи горячий парафін. "Святкувати будемо тут, нашою волонтерською родиною. Раніше дуже любив Новий рік. Родина вся збиралася”, - додає. 

Він родом з села у Пологівському районі, яке вже майже два роки перебуває в тимчасовій окупації. Там в нього залишився будиночок та город. 

"Я дивом якимось виїхав 23 лютого (2022 року). Поїхав порядки навести на городі і не планував їхати в той день, але якось зібрався і поїхав", - розповідає чоловік. 

Зараз, за словами його сусіда, загарбники зі своїми родинами живуть в хатах людей. "Власників виселяють, а самі там живуть. В мою хату теж хотіли посетились", - говорить волонтер.

Наступного року "дяді Феді" виповниться 80 років. Він жартома каже, що військових вже просить про один подарунок - звільнити його рідну Пологівщину. 

Разом з ним з перших днів повномасштабного вторгнення в центрі "Паляниця" працює і співачка Валентина Тишкевич. Щоправда, свою кар'єру артистки вона поки залишила, бо зараз це неначасі.

Валя працює в цеху, який між собою волонтери називають "цех павуків", бо там плетуть маскувальні сітки для військових. 

"У нас черга утворилась на сітки. Багато їх треба, а от людей не вистачає. Ми порахували, що треба десь 100 сіток. Ми робимо їх розміром 4 на 6 метри, військових такий розмір влаштовує. Зараз, окрім рук, треба ще і тканина", - зазначила волонтерка. 

Цією зимою вони роблять сітки із тканини, що називається спанбонд. Пояснюють, що вона синтетична, не промокає від дощу, легка. Проте є мінус - плести сітку з такої тканини трошки важче, ніж з звичайної, бавовняної тканини. 

Одного великого рулону тканини вистачає на 12 сіток. Вартість - 3700 гривень. За день волонтери (та кількість яка зараз працює в центрі) можуть виготовити 4 сітки. 

"Нам дуже потрібні додаткові руки і тканина або ж гроші на неї, щоб ми могли закрити потреби військових", - уточнює Валентина. 

Вона зізнається, що завдяки таким людям, як дядя Федя тримається і не опускає руки.

"Він перший приходить, він нам буржуйку розтоплює аби нам не холодно працювати було", - каже Валентина. 

Допомогти центру "Паляниця" може кожен бажаючий. Якщо є можливість допомогти фізично, то волонтерська родина буде рада додатковим рукам.

Допомогти фінансово можна за реквізитами "Паляниці":

1. 5168 7456 1192 5352 — Бережний Олександр Олександрович;

2. Переказ на Монобанку за посиланням;

3. Прямим платежем на фонд в гривні:

  • Благодійна організація "Благодійний фонд "Волонтерський центр "Паляниця"
  • ЄДРПОУ 44779418,
  • Адреса: Україна, 69035, Запорізька область, м.Запоріжжя, Вознесенівський район, вул. Леоніда Жаботинського, буд. 47-А,
  • Банк: Запорізьке РУ АТ КБ "ПРИВАТБАНК", Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA173133990000026003020202123

4. Реквізити для перерахування в EUR та USD доступні за посиланням

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#волонтери #Запоріжжя #Паляниця #окопні свічки #маскувальні сітки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...