• Головна
  • Бізнесмен із Запоріжжя Макс Поляков посів 12 місце у рейтингу найбагатших українців у 2023
Новини компаній
13:35, 29 листопада 2023 р.

Бізнесмен із Запоріжжя Макс Поляков посів 12 місце у рейтингу найбагатших українців у 2023

Новини компаній

Кінець року – час підбиття підсумків. Особливу увагу традиційно отримують найуспішніші люди країни та їх статки. 2023 не став виключенням і видання NV вже проаналізувало та опублікувало рейтинг найбагатших українців за версією редакції. На відміну від попередніх років, цього разу рейтинг охоплює лише “Діамантову тридцятку”, у якій фігурує уроженець Запоріжжя – Макс Поляков.

Тож хто очолив рейтинг, як виглядає топ-10, та хто такий Макс Поляков і чому він у рейтингу NV? Розглянемо детальніше.

Як складався рейтинг NV?

Як пише редакція NV, в основу рейтингу найзаможніших українців покладено дані від сервісу бізнес-аналітики YouControl. Експерти з YouControl провели дослідження показників підприємств, які входять до топ-1000 найбільших компаній України. При формуванні рейтингу експерти намагались врахувати воєнні ризики, збитки, динаміку виторгу, EBITDA (операційний прибуток до відрахувань на амортизацію) та борг. Для публічних компаній були використані дані про їхню ринкову капіталізацію.

Найзаможніші люди у 2023 – що змінилось?

найзаможніші люди України у 2023 році

найзаможніші люди України у 2023 році

Довгий час серед найзаможніших українців були виключно олігархи, що збагатилися на контролі раніше державних установ та підприємств, контролюючи певні напрямки економіки. Однак, ситуація змінилась із розвитком технологій та зростанням приватного сектору економіки. Це дозволило амбітним, освіченим та ідейним людям започаткувати свою справу та зайняти своє “місце під сонцем”. 

Саме завдяки цим змінам, сьогодні чимало українців стали відомими своїми стартапами навіть за межами країни. За данними рейтингу, одинадцять із тридцяти доларових мільйонерів заробили свої статки в IT-секторі. Серед них співвласники Нової пошти, бізнес-партнери із Grammarly, сервісу покращення письмової англійської мови, та співзасновник ІТ компанії SoftServe.

Очолюють рейтинг Ринат Ахметов, власник футбольного клубу “Шахтар” та інвесткомпанії Систем кепітал менеджмент (SCM), Віктор Пінчук, засновник інвестиційно-консалтингової компанії EastOne та Фонду Пінчука, а також Петро та Олексій Порошенки, співвласники Roshen.

Українському космосу бути?

Серед переліку бізнесменів особливо виділяється Макс Поляков як єдиний представник космічного бізнесу у цьогорічному рейтингу. Поляков – відомий міжнародний підприємець, інвестор та філантроп. У 2017 він заснував американську компанію Firefly Aerospace, яка сьогодні є ключовим гравцем на космічному ринку. Редакція NV оцінила його статки у $430 млн та розмістила на 12 сходинці рейтингу. Під керівництвом Полякова компанія розробила ракету-носій для запуску невеликих супутників та працювала над місячним посадковим модулем для майбутньої місії NASA. Нещодавно Firefly Aerospace була обрана Космічними силами США для спеціальної місії Victus Nox. Основна мета місії – перевірити можливість швидко виводити супутники на орбіту в разі потенційної небезпеки для країни. За умовами, команда мала лише 60 годин, щоб підготувати корисне навантаження та транспортувати ракету на обраний стартовий майданчик. У вересні 2023, Firefly Aerospace та команді Victus Nox вдалося успішно виконати всі умови місії лише за 27 годин. 

Крім цього, Макс Поляков є засновником Noosphere Venture Partners LP, міжнародної компанії з управління активами. Noosphere займається інвестиціями у технологічні стартапи по всьому світу, з особливим фокусом на розвиток та підтримку космічних технологій. 

міжнародний підприємець Макс Поляков

міжнародний підприємець Макс Поляков

Макс Поляков, супутники та Україна

Не дивлячись на продаж Firefly, здається, що Поляков не збирається покидати космос. Ба навпаки, заснована ним компанія EOSDA, у січні 2023 року вивела на навколоземну орбіту перший у світі аграрний супутник EOS SAT-1. Окрім EOS Data Analytics, над розробкою та побудовою супутника працювали й інші підприємства з космічної вертикалі Noosphere: Dragonfly Aerospace, SETS та Flight Control Propulsion.

EOS SAT-1 це перший із семи апаратів у майбутньому супутниковому сузір’ї EOS SAT, яке дозволить моніторити до 1 млн кв км сільськогосподарських угідь та лісів у світі. Завдяки групі супутників EOS SAT, решту з яких планують запустити протягом наступних декількох років, EOS Data Analytics отримуватиме та аналізуватиме дані, що допоможуть клієнтам покращувати врожайність та здоровий стан лісових угідь.

Маючи значну експертизу в оброці супутникових даних, саме компанія EOS Data Analytics та Макс Поляков відіграли важливу роль у забезпеченні України супутниковими знімками у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ. Тоді Макс Поляков та EOSDA звернулися до різних супутникових компаній із проханням надати актуальні знімки України та Східної Європи у режимі реального часу. Цей заклик підтримало і Міністерство цифрової трансформації України. 

Згодом, у травні 2022 стало відомо про угоду між EOSDA та GEOSAT 2. Завдяки угоді Україна де-факто стала власником мультиспектрального оптичного супутника GEOSAT 2, що дало унікальну можливість отримувати дані з надвисокою роздільною здатністю.  Зусилля спеціалістів та космічні технології значно посилили можливості української розвідки та посприяли підвищенню обороноздатності країни.

Не залишається Максим Валерійович Поляков осторонь і благодійних ініціатив: у березні 2022 він передав $1 млн благодійному фонду “ТАПС-Україна”, а у липні 2022 року підтримав проєкт “Армія дронів” сумою у понад 100 млн грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...