• Головна
  • Медіа окупантів розповсюджують фейки про арешти у Запоріжжі за прослуховування російського шансону
оновлено
16:19, 21 листопада 2023 р.

Медіа окупантів розповсюджують фейки про арешти у Запоріжжі за прослуховування російського шансону

оновлено
Медіа окупантів розповсюджують фейки про арешти у Запоріжжі за прослуховування російського шансону

Представники окупаційної влади вчергове намагаються маніпулювати темою мови і на цей раз стверджують, що у Запоріжжі поліція розпочала арештовувати тих, хто не виконує мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту. Ми вирішили розібратися чи так це насправді.

Так, 17 листопада, телеграм-канал окупаційної влади «Запорожский Вестник» розшарив скріншот нібито з телеграм-каналу Національної поліції щодо затримання чоловіків, які слухали російський шансон.

«И вот появились первые «преступники». Уже немолодые люди спокойно слушали в машине русский шансон. Так уж получилось, что украинского шансона в природе не существует, а бритоголовая молодость сформировала вкусы на всю оставшуюся жизнь. Слова песни «Отсижу за чужие грехи» в исполнении группы Бутырка оказались пророческими, ведь пацаны не виноваты, что на Украине можно сесть за песню», - підписали вони свій допис.

Медіа окупантів розповсюджують фейки про арешти у Запоріжжі за прослуховування російського шансону, фото-1

В самому скріншоті нібито з телеграм-каналі Національної поліції, що дуже відрізняється стилістично від публікації пресслужби, зазначається, що чоловікам загрожує 2 роки позбавлення волі. Тому що спочатку вони намагалися оскаржити штраф, а пізніше виявили опір по відношенню до поліцейських.

Найбільше сумнівів навіює абзац, де сказано, що затримали обличчям вниз порушників не в рамках кримінального провадження, а через рішення Запорізької міської ради №194 від 29.09.2023 щодо запровадження мораторію про використання російськомовного культурного продукту. В цьому рішення мова йде про висвітлення та демонстрацію російськомовних товарів та послуг, які створені у процесі провадження діяльності у сфері культури. Юридичної відповідальності за порушення цих нор не існує, як і немає відповідальності за використання російської мови в побуті чи прослуховування російських пісень в автомобілі. Одночасно з цим є Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким передбачено застосування державної мови у сфері обслуговування. І саме за його порушення може бути адміністративна відповідальність, в першу чергу для керівників та посадових осіб.

Самої публікації про затримання шанувальників шансону не має ні на сайті Національної поліції, ні в телеграм-каналі.Фото для публікації "Запорожского Вестника" були використанні з іншого затримання чоловіків в місті Дніпро в рамках кримінальних проваджень - замах на умисне вбивство та незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, що жодним чином не пов'язані з питанням мови.

В пресслужбі Головного управління Національної поліції у Запорізькій області повідомляють про те, що згідно зі ст. 188-52 (Порушення закону щодо функціонування і застосування української мови як державної) Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" рішення про встановлення відповідальності ухвалює лише Уповноважений із захисту державної мови з огляду на сферу, в якій відбулось порушення.

"З 24 лютого 2022 року спостерігається зростання кількості звернень громадян щодо використання музичного продукту держави-агресора. З початку 2023 року до територіальних підрозділів поліції Запорізької області надійшло 187 таких звернень. 4 з них - це використання музики в громадському транспорті, 14 - у сфері послуг та 169 - у побуті. Відповідно до вищевказаного Закону поліцейські направляють зібрані матеріали Уповноваженому із захисту державної мови", - зазначила речниця Головного управління Національної поліції у Зарорізькій області Ганна Ткаченко

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейк #затримання #мовний закон #поліція #арешти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...