• Головна
  • На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської
13:37, 14 листопада 2023 р.

На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської

На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської

Окупаційні медіа та Telegram-канали минулого тижня із посиланням на статтю видання The Intel Drop, поширили інформацію, нібито благодійний фонд Олени Зеленської під виглядом евакуації дітей з України продавав їх у мережу торгівлі органами та людьми.

Так, відповідні дописи з’явилися в каналах представників окупаційної влади «Запорожский Вестник» и «Токмак Сегодня» 9 листопада.

«В Европе жену Зеленского подозревают в торговле детьми. По данным французских СМИ, ее фонд поставлял сирот на западный рынок под видом «благородной миссии».Экс-сотрудник фонда предоставил списки детей, фотографии, маршруты следования и другие документы. Бумаги доказывают, что организация Зеленской систематически передавала украинских детей педофилам в Британии, Франции и Германии. Беспрецедентный уровень коррупции, наркокартели, торговля оружием и детьми… Чем еще удивит мировую общественность украинская элита?», - зазначається в дописі «Запророжского Вестника».

На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської , фото-1

«Токмак Сегодня» додає, що «деток распродают на органы и продают в рабство, при этом сам бизнес превратился в многомиллиардную индустрию».

На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської , фото-2

Насправді ж VoxCheck зазначає про те, що інформацію опублікувало медіа, яке послідовно поширює дезінформацію щодо України та репостить публікації російських пропагандистських медіа. Стаття ґрунтується на словах чоловіка, який представився колишнім працівником фонду. Він не назвав своє ім`я, не показав обличчя та не надав жодних доказів.

Інформація про торгівлю дітьми є фейковою, оскільки джерело, на яке посилається медіа, і саме видання The Intel Drop видаються підозрілими. Так, на сайті медіа The Intel Drop у розділі «про нас» немає інформації. На сторінці лише вказано, що його заснували в Рейк’явіку, Ісландія. Однак за допомогою сервісу з перевірки репутації сайті URLVoid з`ясувано, що медіа створили у вересні 2022 року та зареєстрували в Амстердамі.

На сайті публікують антиукраїнські, дезінформаційні статті, цитують заяви російського керівництва. Зокрема медіа опублікувала матеріали, в яких йдеться, мовляв, бойовики ХАМАС провели спільне тренування з військовими бригади «Азов» та нібито невдовзі в Україні запровадять масову мобілізацію жінок через значні втрати на фронті. Обидва повідомлення є неправдивими.

Ресурс репостить дописи російського пропагандистського видання RT, псевдоекспертів Дугласа Макгрегора та Такера Карлсона. Також видання має обліковий запис у забороненій в Україні російській соцмережі «Вконтактє», що не характерно для західних медіа. Однак на сайті немає посилання на цю сторінку. У цій мережі на видання підписані лише 12 читачів. В інших соцмережах медіа кількість підписників не перевищує 870 користувачів.

На Запоріжжі окупаційні телеграм-канали розповсюджують фейк про продаж дітей благодійним фондом Зеленської , фото-3

«Колишній працівник» фундації Олени Зеленської, на якого посилається медіа, розповів цю історію 3 листопада у відео, опублікованому на однойменному ютуб-каналі. Це єдине відео на каналі на момент написання статті. У ролику його обличчя закрите, а на прескарті, яку мовець продемонстрував, воно заблюрене, як і ім`я чоловіка (Роберт Шмідт — не справжнє ім`я спікера у відео). Тож перевірити чи дійсно автор відео працював у фонді Зеленської неможливо.

Ім`я, яке автор вказав у відео, досить поширене. Зокрема Роберт Шмідт є французьким журналістом, але він не співпрацює з The Intel Drop та не пише про Україну. Він більше сконцентрований на кліматичній тематиці та розслідуваннях щодо діяльності міжнародних організацій.

До того ж фонд першої леді України не проводив та не проводить евакуацію дітей. Фундація надає допомогу великим прийомним родинам, дітям-сиротам та возить сім`ї, які отримали психологічні травми внаслідок війни, на реабілітацію у Карпати. Також організація забезпечує школи гаджетами необхідними для проведення дистанційного навчання та відбудовує домівки для великих прийомних родин, які втратили житло внаслідок бойових дій, у рамках проєкту «Адреса дитинства».

Окрім цього, 18 вересня на сайті фонду повідомили, що Міжнародна грантова платформа CAF America сертифікувала Фундацію Олени Зеленської, визнавши її прозорої та надійною організацією для співпраці. Фахівці перевіряли структуру управління, фінансову звітність тощо. Тому малоймовірно, що аудитори видали б такий сертифікат, якби підозрювали фонд у торгівлі дітьми.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Зеленська #благодійний фонд #діти #допомога #підтримка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...